Le Diable boiteux

Le Diable boiteux

Filmcsfd.cz

Francie, 1948, 125 min

Historický

Le Diable boiteux

Le Diable boiteux: hd.1080p
HD

Charles Maurice de Talleyrand-Périgord (1754-1838) patřil k nejvýznamnějším státníkům a diplomatům francouzských dějin, jako ukázkový macchiavelista se dokázal udržet ve vysokých pozicích po několik desetiletí a obdivuhodně proplouval několika režimy, které se ve Francii v rychlém sledu střídaly na přelomu 18. a 19. století. Jako příslušník vysoké šlechty začínal s kariérou v církvi, po francouzské revoluci se prosadil ve funkci ministra zahraničí, kterou zastával i za Napoleona a pak i po pádu císařství. Jeho diplomatické schopnosti vynikly především po bitvě u Waterloo, kdy pro Francii dokázal vyjednat překvapivě výhodné podmínky míru. Jeho poslední funkcí ve vysoké politice byl post vyslance v Anglii (1830-1834). Talleyrand byl muž nenáviděný, zatracovaný, nebezpečný, zároveň obdivovaný a jeho životní příběh dodnes nepřestává fascinovat historiky. Proslul mimo jiné obrovským bohatstvím, které mu přinesla neuvěřitelná míra korupce a s tím souvisí i nelichotivé označení, jímž jej počastoval císař Napoleon („Jste hovno v hedvábí.“)
Jako historická postava se Talleyrand objevil v desítkách filmů a seriálů, francouzský film Kulhavý ďábel (Le diable boiteux) je však zatím jediný, který mapuje celý jeho život. Po vynucené přestávce po druhé světové válce jej natočil slavný francouzský divadelník Sacha Guitry, kterému za předlohu posloužila jeho vlastní divadelní hra. Guitry si sám zahrál i hlavní roli (přezdívka Kulhavý ďábel vychází z Talleyrandova úrazu v dětství a celoživotního napadání na jednu nohu), ženským protějškem byla jeho pátá manželka Lana Marconi. V úloze císaře Napoleona se objevil Émile Drain, který slavného vojevůdce díky fyzické podobě hrál vícekrát. V postavách dalších státníků té doby pak hrály desítky významných francouzských herců, jednu z mála dalších osudových žen, vévodkyni de Dino, hrála Renée Devillers. Zmínku si zaslouží i hudební složka, kterou pořídil skladatel Louis Beydts, soustředící se především na tvorbu pro historické filmy.
Film byl natočen během února a března 1948, premiéru měl 29. září 1948. Kulhavý ďábel nedosáhl uměleckých kvalit ani věhlasu jiných Guitryho filmu, v kinech jej nicméně viděly bezmála dva milióny diváků. V roce 2007 byl film vydán ve Francii na DVD.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.