L’amant de Lady Chatterley

L’amant de Lady Chatterley

Filmcsfd.cz

Francie, 1955, 101 min

Drama

L’amant de Lady Chatterley

L’amant de Lady Chatterley: hd.1080p
HD

Asi první filmové zpracování kdysi provokativní a tvrdě zakazované knihy spisovatele H D Lawrence. Vydal ji rok a půl předtím, než zemřel na tuberkulózu, jako soukromý tisk ve Florencii v roce 1928, o rok později vyšla ve Francii, byla zakázána v USA i Velké Británii.
V roce 1955 natočil Marc Allégret ve Francii tento klasický a dobře známý příběh ženy, která se provdá za bohatého šlechtice, který je od úrazu v 1. světové válce invalidní a impotentní. Po čase najde žena sexuální uspokojení u hajného na jejich majetku. Dvojí skandál, jednak je zde manželská nevěra, aniž by byla odsouzena, jednak je to odporná třídní mesaliance, aristokratka a milenec nízkého původu. Navíc jí to dělá dobře, což se taky neukazovalo a prudérní společnost na takovou hrůzu reaguje ostře.
V hlavní roli filmu vidíme Danielle Darrieux, dámu, která točila ještě dalších 55 let. Film způsobil opět skandál, byl zakázán v Británii, ve Francii protestovala katolická církev, vyšel zákaz v USA, ale pak soud v New Yorku tento zákaz filmu zrušil s odkazem na uměleckost a svobodu projevu. To odstartovalo spory o povolení knihy i filmu v dalších zemích, v Británii knihu vydal Penguin Press 1960, ale vydavatel šel taky k soudu (vyhrál už), ale v Austrálii zakázali i kniho o tomto procesu.
Takže dnes nám tento černobílý snímek přijde slušňoučký a skoro pro děti vhodný, ale ve své době to tak nebylo a jeho význam v dějinách je nesporný, někteří autoři poukazují na přímý vliv na sexuální revoluci let šedesátých.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.