Jak vytvořit lidskou bytost

Jak vytvořit lidskou bytost80

Seriálcsfd.cz

How to Build a Human

Velká Británie, 2001, 60 min

Dokumentární

Jak vytvořit lidskou bytost

Jak vytvořit lidskou bytost: hd.1080p
HD

1. Stvoření
Genové manipulace umožní člověka nejen léčit, ale i stvořit. Vydejte se s námi na fantastickou cestu do lidského těla. Do našeho vnitřního světa. Protože v něm se nachází budoucnost každého z nás. Nikdy jsme neměli možnost pohybovat se v tomto mikroskopickém světě a pozorovat jej tak zblízka jako dnes. Ústředním místem každé buňky je DNA, látka, která umožnila vytvořit všechno živé na této planetě. Dnes, poprvé v historii, dokážeme svoji DNA nejen přečíst, ale umíme s ní i manipulovat. Budoucnost je na dosah. Už brzy dokážeme vrátit lidem zničené zdraví. Přimějeme buňky, aby vyráběly nové orgány. Před námi leží nový svět – svět, který budeme umět předvídat. Supermani s nadlidskými schopnostmi. Naděje na dlouhý život. Opravdový elixír mládí. Učíme se tvořit nového člověka. Osmý den stvoření začal.

2. Jasnovidci
Umožní nám genetický obraz předpovědět naši budoucnost? Představte si svět, ve kterém budeme moci nahlédnout do budoucnosti pomocí genů. Svět, ve kterém přístroje budou samy zkoumat genetickou informaci z jediné kapky krve a budou schopny předpovědět všechny detaily našeho života – od narození až do smrti. Je možné, že by se tato fantastická vize mohla uskutečnit? A do jaké míry DNA vlastně rozhoduje o naší budoucnosti? Je zřejmé, že v průběhu 21. století už na tuto otázku budeme znát odpověď. Podivuhodná pouť za světem jasnovidců začíná v lidské buňce. Uprostřed buňky leží to nejdůležitější – 46 chromozomů, které v sobě obsahují veškeré geny nutné k vytvoření člověka. Tyto geny jsou jako kniha plná informací, které určují, jak se bude jedinec vyvíjet. Dnes už v této knize dokážeme číst. Díky tomu jsme poprvé v historii schopni nahlédnout do každého člověka.

3. Tajemství rozmnožování
Genetici zkoumají záhady lidské reprodukce. Je to ten nejdůležitější akt lidského života. Přestože jsme od dob prvních pralidí urazili velký kus cesty, jedno se téměř nezměnilo. I když se sexuální akt provádí odnepaměti, vždy byl zahalen rouškou tajemství. Věda dnes toto tajemství začíná odkrývat – proniká lidem doslova pod kůži a odhaluje nový, zvláštní svět, ve kterém se neuvěřitelné stává skutkem. Dnes budete mít poprvé možnost sledovat na televizní obrazovce ženu, která po hormonální kúře získává tělo, mysl a ochlupení muže. Pochopení podstaty pohlavního rozmnožování je klíčem k rozluštění tajemství, jak vytvořit člověka. Každý člověk je sestaven z obrovského množství malých stavebních jednotek. Tak malých, že je prostým okem nevidíme. Naše tělo je složeno z buněk. Uvnitř každé buňky je naprosto stejná sada genů – lidská DNA. Naše reprodukce byla donedávna považována za cosi zcela jednoduchého. Ale abyste vytvořili nového člověka, nestačí vzít geny, které dělají ženu, k tomu přidat geny tvořící muže a smíchat je. Ukázalo se však, že to ani zdaleka není tak jednoduché.

4. Elixír mládí
Zázračný lék, který dokáže prodloužit náš život, byl dlouho považován za nesmysl. Elixír mládí - zázračný lék, který dokáže zastavit čas, byl vždy považován za cosi nedosažitelného. V minulosti se našlo mnoho šarlatánů, kteří tvrdili, že jej vytvořili, nikomu se to ale nepodařilo. Prozatím. Na počátku 21. století začínáme odhalovat tajemství, jak lidem prodloužit život. Pátrání po elixíru mládí začíná v nitru buňky. Působení škodlivých látek v jejím obsahu vede k většině změn, které nazýváme stárnutí. Kdyby se nám podařilo škodlivý vliv těchto látek omezit, mohli bychom zdánlivě nevyhnutelný úpadek provázející stárnutí zpomalit. Vědci nedávno prokázali, že u živočichů je možné prodloužit život na dvojnásobek. Odborníci na stárnutí dnes věří, že i věk člověka lze zdvojnásobit. Jednou se možná budeme dožívat více než 150 let.

budoucnost, věda, genetická úprava


Režie: Andrew Cohen

Střih: Sean Davison

Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.