Dobrodružství fotografie77

Seriálcsfd.cz

Adventure of Photography, The

Francie, 1998, 52 min

Dokumentární

Dobrodružství fotografie

Dobrodružství fotografie: hd.1080p
HD

Francouzský dokumentární cyklus.

Seznam epizod:
1. Průkopníci- epochální zrod kresby světla, srozumitelné lidem na celém světě
Neklidná první polovina devatenáctého století přináší epochální vynálezy. Motor, mosty z kovových konstrukcí, železnici. Chemici, vědci i amatéři chtějí "přístrojem na obrázky" zachytit realitu. Rodí se fotografie, kresba světla, která je srozumitelná lidem na celém světě. Proč se fotografie zrodila právě v téhle době? Tehdejší vynálezci se snažili vymyslet jakousi spojnici mezi uměním a vědou. Fotografie je založena na citlivosti halogenidů stříbra na světlo. Objev zobrazování reálných objektů působením světla materiál byl učiněn už v roce 1725. Francouzský malíř Daguerre - Louis Jacques Mandé (1784-1851) objevil první praktický použitelný postup pro výrobu stálé černobílé fotografie, takzvanou daguerrotypii. Cesta k zachycení světla byla otevřena.

2. Váleční fotografové - snímky, které dokázaly pohnout světem
Nebýt fotografií, které zachycují válečnou realitu, zbyla by v nás asi jen čísla, smutek a seznamy jmen. Fotografie nesmazatelně vrývá válku do našich pamětí. Válečné fotografie dokázaly pohnout světem. Mnozí z fotografů si byli vědomi role, kterou mohli sehrát při demaskování války. Toto vědomí v nich probouzelo sílu bojovat a odhodlaně bránit mír. Fotografie a válka jsou bezprostředně spjaty. Obě přinášejí extrémní situace. Mezi válkou a fotografií existuje nevyhnutelné, silné pouto. Člověk se v takových situacích schová bezprostředně, nezastírá svoje city. Ve válce se naplno prosadí umění reportáže, které v období míru není běžné.

3. Fotoreportéři - světoběžníci na lovu svědeckých obrazů
První fotoreportéři popisovali dané události samostatnými snímky. Když obraz nebo reportáž přináší nějaký příběh, hovoříme o fotožurnalistice. Fotoreportéři, dobrodruzi a obyčejní lidé v jedné osobě, jsou svědky historických událostí. Jsou světoběžníky na lovu obrazů. Mají osvětlovat a také vypovídat. Byli to fotografové, kdo dobyli americký severozád. Pořizují rozsáhlou dokumentaci z neprobádaných oblastí. Tito průkopníci nám zachovali nádherné pohledy, kladli důraz na estetiku obrazů. Desky mají velký formát a vybavení fotografa něco váží. První trasa transkontinentální železnice je na světě. Stateční fotografové se účastní topografických expedic a otevírají lidem brány dobrodružství.

4. Akt - obraz lidského nahého těla v proměnách doby
Zobrazení lidského těla, aktu, se váže nejen k dějinám umění, ale i k historii a oboru fotografie. Zpočátku je akt tajnosnubný, zapovězený, na veřejnost proniká pozvolna, podrobuje se přísným morálním kritériím. Prochází obdobími od strojeného ostychu k zastřenému erotismu, od vyzývavého odhalování k provokativní pornografii. Současný akt je přirozeným a ryzím námětem tak jako krajina nebo portrét. Ve fotografii akt hledá své místo na slunci poměrně dlouho. Prorazí až ve 20. století. Je trpěn pouze za předpokladu, že bude "umělecký". Postupem doby se akt nestal pouhým hledáním krásy. Je krokem vpřed, dech nabírá již v jeskynních kresbách. Nevynechá ani fotografii a půjde dál, bude se stále vyvíjet.

5. Fotoamatéři - v moři bezejmenných fotografů se čas od času vynoří velký talent
Být amatérem znamená mít rád. Na výstavách a přehlídkách tvorby se může s fotografií seznámit každý. Amatéři mají možnost setkat se a porovnat své pokusy s pracemi profesionálů. Ti i ti fotí bez ohledu na to, zda se zaměřují na samotný fakt fotografování nebo na výsledek. Mnohdy se nestarají o to, jestli událost zaznamenávají živelně nebo zda mají nějakou ideu. Velcí sběratelé umění 20. století obrátili svoji pozornost k fotografii poměrně nedávno. Považují ji za druh umění, které dokáže nejlépe tlumočit myšlenky avantgardy moderního doby. Současný trh naznačuje, že snímky fotografů, kteří se prosadili na umělecké scéně, mají vyšší hodnotu. Tito fotografové považují sami sebe spíše za umělce než za obyčejné fotografy. Rozdíl mezi amatérem a profesionálem však nemusí být markantní. Často zde nerozhoduje pouze výsledek.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.