Legendy Divokého západu

Legendy Divokého západu73

Seriálcsfd.cz

Wild West, The

Velká Británie, 2006, 49 min

Dokumentární, Western, Životopisný, Drama

Legendy Divokého západu

Legendy Divokého západu: hd.1080p
HD

Britský dokumentární cyklus. Názvy jednotlivých částí:

1. Custerův poslední boj
Zkáza legendární Sedmé kavalerie u Little Bighornu je tragickou kapitolou v dějinách Spojených států. Jméno generála Custera se stalo synonymem marnivé ctižádosti a velitelské ztřeštěnosti. Poslední historické výzkumy však odhalily překvapivou pravdu. Oproti všem dosavadním představám měl Custer zřejmě vyrovnanou šanci zvítězit a jeho rozhodování zdaleka nebylo neuvážené. Vycházel z jasného záměru, který nebyl nijak přehnaně ctižádostivý. Americký historik Michael Donahue, který už dvacet let zkoumá dostupné dokumenty i dávné bojiště, je přesvědčen, že Custer stál na prahu pozoruhodného vítězství. Archeologické nálezy, indiánské piktogramy, ústní svědectví i zápisy vyšetřujícího soudu popisují proslulou bitvu poněkud jinak.

2. Billy Kid
V sedmdesátých letech 19. století byl americký Divoký západ rejdištěm vyděděnců a banditů. Amerika se tehdy vzpamatovávala z útrap občanské války a řídce osídlený kraj bez komunikací i bez účinného prosazování práva byl světem, kde rozhodovala síla a odvaha. Jedním z nejznámějších pistolníků v dějinách Divokého západu byl Billy Kid. Vraždy, kterých se dopustil, z něj udělaly nejhledanějšího muže v zemi. Za zabití okresního šerifa byl odsouzen k smrti. Přesto však mu guvernér státu Nové Mexiko Lew Wallace tajně slíbil milost. Proč? Nemohlo to být tak, že se skutečný Billy značně lišil od zlosyna, jakým ho vylíčily legendy? Zajímavé je, že současný guvernér státu uvažuje o obnovení procesu a přezkoumání důkazů, které vedly k Billyho odsouzení.

3. Přestřelka u O.K. Corralu
Přestřelka u O.K. Corralu je nejslavnější pistolnickou "střílečkou" v dějinách Divokého západu. Po pouhých třiceti vteřinách vražedné střelby zůstali na zemi tři mrtví a dva těžce zranění muži. V té šílené půlminutě se zrodila legenda. Legenda o čestném a spravedlivém muži zákona Wyattu Earpovi. Ale když se kouř ze střelného prachu rozptýlil, Earp už jako hrdina nevypadal. Byl naopak obviněn z vraždy a stanul před soudem, kde mu šlo o život. Byl Wyatt Earp opravdu vinen vraždou nevinných mužů? A v čem spočívala spravedlnost na Západě pionýrských časů? Mnohé události toho dne byly mytologizovány - a tak se historici snaží najít klíč k pravdě v dávno zapomenutém procesu, v zápisech soudů a dobových novinových zprávách.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.