Maharal - Tajemství talismanu

Maharal - Tajemství talismanu52

Seriálcsfd.cz

Česko, 2007, 26 min

Dobrodružný, Fantasy

Maharal - Tajemství talismanu

Maharal - Tajemství talismanu: hd.1080p
HD

Dobrodružná cesta za bájným pokladem a za rozluštěním tajemství starého talismanu.
Souběžně s natáčením celovečerního filmu MAHARAL - Tajemství talismanu vznikal i pětidílný televizní seriál, který bude Česká televize vysílat od ledna 2008. MAHARAL - Tajemství talismanu je napínavý a tak trochu fantastický prázdninový příběh tří pražských dětí - Aleny, Davida, Ondry a tří dospělých - charismatického hledače pokladů Aarona Cohena, jinak Davidova dědečka, Aleniny sestry Kristiny a sympatického slovenského historika Martina Šimka. Dobrodružná cesta za ukrytým pokladem nás zavede na tajemná místa staré Prahy, do rozvalin vodního hradu a do spletitého a mnohdy strašidelného pražského podzemí. Tam všude se odehrává napínavé a dobrodružné pátrání po záhadném pokladu císaře Rudolfa II., po Golemovi a hlavně bájném Kameni mudrců. V cestě za nalezením pokladu však všechny zúčastněné čeká mnoho překážek - jsou to nečekaní konkurenti, tajemné hádanky, dobře maskované pasti, falešné stopy, ale v neposlední řadě i vlastní strach. Příběh, určený nejen dětem, ale také celé rodině, má v podstatě reálný základ. Všechny dostupné historické prameny se shodují na doložené existenci proslulého talismanu slavného pražského rabína Jehudy Löwa ben Becalela. Stopy legendárního předmětu, který rabín na smrtelném loži předal dvěma vyvoleným, jsou sledovatelné až do období druhé světové války, kdy tajemný talisman údajně beze stopy definitivně zmizel. Není ovšem důvod, proč se právě v současné době nemohl objevit a posloužit přinejmenším jako hlavní motiv dobrodružného filmu.
Kromě úchvatných pražských reálií a napínavého děje je třeba zmínit i výborné herecké výkony. To platí jak pro role dětí, které hrají Adriana Neubauerová (Alena), Tomáš Materna (David) a Matyáš Valenta (Ondra), tak i dospělých. Z nich na sebe upozornil především Bořivoj Navrátil (který je coby Čechoameričan Cohen doslova neodolatelný), stejně dobře se ovšem se svými postavami vyrovnali i další dva protagonisté v hlavních rolích - Bára Seidlová (jako doktorka filosofie Kristina) a Maroš Kramár (v roli zpočátku poněkud záhadné, ale jinak divácky vděčné postavy Martina Šimka). V dalších rolích se objevují Miroslav Táborský, Matěj Hádek, Libuše Havelková, Josef Somr, Josef Polášek, Radovan Lukavský a mnozí další. Scénář seriálu napsal Martin Bezouška, hudbu složil Zbyněk Matějů, kameramanem byl Asen Šopov a režii měl Pavel Jandourek.
Film MAHARAL - Tajemství talismanu se natáčel v létě 2006, od té doby se zúčastnil celé řady festivalů, odkud si odvezl nejednu cennou trofej. Na 47. MFF pro děti a mládež Zlín 2007 získal snímek Cenu diváka - nejúspěšnějšímu hranému filmu a na 15. ročníku festivalu Třinecké filmové léto Cenu publika. Cenou diváků byl oceněn na festivalu filmů pro děti a mládež Carrousel Int'l du Film v kanadském Rimouski (23. - 30. 9. 2007) a na Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež "Schlingel" v Německu (1. - 7. 10. 2007, Chemnitz). Grand Prix získal na 9. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež v Minsku (16. - 23. 11. 2007). Film se v současné době promítá na polském festivalu dětských filmů ALE Kino v Poznani a v italském Turíně na festivalu Sottodiciotto. V roce 2008 se představí v soutěži 20. ročníku Flanderského festivalu filmů pro mládež (2. - 10. 2. 2008, Antverpy a Bruggy). Je nabídnutý i na řadu dalších významných světových festivalů, např. na festivaly filmů pro děti v New Yorku a Stockholmu, do dětské sekce festivalu v Mnichově či sekce režijních debutů festivalu v korejském Taipei.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.