Palestina je stále problém

Palestina je stále problém85

Filmcsfd.cz

Palestine Is Still the Issue

Velká Británie, 2003, 53 min

Dokumentární

Palestina je stále problém

Palestina je stále problém: hd.1080p
HD

V dokumentárním filmu "Palestina je stále problém" z roku 2002 se můžeme očima britského novináře a dokumentaristy Johna Pilgera podívat na tuto tematiku zase z trochu jiného úhlu, který je mnohdy zcela opačný k oficiálním zprávám z médií.
Pilger se dotýká všech palčivých problémů izraelsko-palestinského sporu: ilegální okupace pásma Gazy (za natáčení ještě oficiálně okupovaného) a západního břehu Jordánu, neexistence palestinského státu, ilegálních izraelských osad, terorismu, palestinských sebevražedných útoků, teroristické minulosti některých izraelských předáků, vojenského a finančního zaštítění Izraele Spojenými státy atd.
Dokument je především unikatní v zachycení výpovědí rodilých Izraelců a lidí, kteří si uvědomují vzájemnost utrpení, které způsobuje trvalá okupace Palestiny a vojenská přítomnost Izraele. Film tak otevírá k zamyšlení další oblasti lidského cítění a vnímání v krizových situacích. Jak může otec zabité dcery odpustit? Co je to zoufalství, které se mění v násilí? Kdy dochází k soucitu? Lze zastávit kruh nenávisti?
Snímek sice popisuje již události před několika lety. Situace se však mezi "sousedními" zeměmi nezlepšila a proto nám nadále přináší svědectví o zoufálém stavu ve Svaté zemi. Během lednové (2009) akce proti organizaci Hamás bylo zabito 1300 Palestinců z toho 410 dětí.


Hrají: John Pilger

Režie: Tony Stark

Scénář: John Pilger

Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.