Úžasná planeta

Úžasná planeta83

Seriálcsfd.cz

Jedinečná planeta
Amazing Planet

USA, 2007, 47 min

Dokumentární

90%

Úžasná planeta

Úžasná planeta: hd.1080p
HD

Počátky Země a její prehistorické proměny.

1. Zrozena z ohně (Born of Fire)
První díl se zabývá počátky Země a jejími prehistorickými proměnami – srážkami kontinentů apod. Vysvětluje jev zvaný desková tektonika, na jehož principu dochází ke vzniku pohoří, velkých zemětřesení atd. Zabývá se také sopkami, přílivovými vlnami a obřími zemětřeseními. Na rozdíl od bezbarevných kamenů a beztvarých plynových koulí, které zaplňují solární systém, a jak víme i zbytek galaxie, zem je plna barev a pohybu, udivující růzností svých tvarů a textur a inspirující k obdivu svou mocí a vznešeností. Jediný problém? Mnoho ze zemských nejkouzelnějších triků se odhalí v časové ose, která je nezachytitelná lidskému oku.

2. Říše oceánů (Ocean Realm)
Pro pozemské tvory jako jsme my lidé, jsou moře krásná, temná a hluboká. Často se spokojíme s touto charakteristikou. Ale když uděláme obrovský krok zpátky, je zřejmé, že oceány vymezují naši planetu. Zemské masy se stávají dodatečnými materiály, čárkami a vsuvkami v daleko velkolepějším příběhu. A moře mají svůj způsob, jak nám občas připomenout, kdo je tady pánem. Zaplavují, zvedají se a drtí. Mocně se otřásají a vytvářejí přílivové vlny – tsunami. Vypařují se a rozpoutávají mohutné hurikány. A pod bouřlivou hladinou ukrývají divy. Fantasmagorické mořské útvary, které kouří a rostou.

3. Boj živlů (Destructive Forces)
Země je mimořádně výkonný stroj – planeta stravovaná bojem svých živlů o nadvládu. Pořád se dobíjí a exploduje znovuzrouzenou ohnivou Zemí a podrobuje ji útoku živlů. Výsledek: nejfantastičtější zemské pozoruhodnosti, krása zrozená z násilí. Dynama destrukce: řeky, led, vítr, počasí, zemská přitažlivost a život sám. Neustále odstřelují a otesávají uhlazenou krajinu a činí z ní úchvatnou podívanou. V průběhu věků dokážou proměnit majestátní hory v suť nebo odstartovat okamžité zřícení. Vytvářejí vodopády, které straší oko i mysl a jeskyně, které děsí obrazotvornost. Uvádějí do pohybu obrovské duny a rozeznívají je zpěvem a ženou vířící oblaka prachu z kontinentu na kontinent. Ale soupeřící síly, které tak nádherně modelují tuto planetu, mohou za sebou také zanechat naprostou zkázu a žal, když se země definitivně podvolí fatální síle.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.