Pokračování příště78

Seriálcsfd.cz

Pokračovanie nabudúce

Česko, 2003, 40 min

Dokumentární

Pokračování příště

Pokračování příště: hd.1080p
HD

Aneb nahlédnutí pod sukně nejpopulárnějším i oprávněně pozapomenutým televizním seriálům - seriál o televizních seriálech, které svého času bavily i uvědomovaly národ.
Dnes už je to naprosto všední záležitost - komerční stanice skoro nic jiného než seriály, cykly, série, telenovely... zkrátka příběhy na pokračování - nevysílají, Česká televize jich má ve svém programu každý den minimálně pět. A přece to byl donedávna fenomén, který dokázal v neděli večer úplně vylidnit ulice, a i dnes premiéra původního televizního seriálu znamená událost, alespoň co do procentních čísel sledovanosti. A co teprve, když si některý programový ředitel troufne na obnovenou premiéru třeba Majora Zemana nebo Ženy za pultem - to se pak mnoho kritiků zalyká vztekem a ještě více diváků radostí.
Za padesát let existence televize v Česku vzniklo nejméně 150 hraných televizních seriálů či sérií, nehledě na další desítky vícedílných pořadů v jiných žánrech - dokumentů, pořadů pro děti, vzdělávacích cyklů... a tak se nabízí příležitost k ohlédnutí za tou padesátiletkou právě skrze seriálovou produkci: za úspěchy i omyly, za zjevnou i šikovně zašifrovanou propagandou, za rolemi a hereckými výkony nezapomenutelnými i takovými, na které by chtěli zapomenout především jejich představitelé. Ale také za tvůrci a realizačními pracovníky, za technickými prostředky, které měli ve své době k dispozici. Vždyť mnoho pořadů z dřevních televizních let se zachovalo jen ve vzpomínkách a fotografiích, protože se vysílalo živě, barva se stala samozřejmostí až v posledních dvaceti letech a že se dnes bude vysílat stereo, o tom se ještě před nedávnem nikomu ani nesnilo. Rádi bychom se rovněž aspoň pokusili vypátrat, jaké politické a společenské tlaky ovlivňovaly dramaturgii mnoha příběhů, co všechno ve scénáři být muselo a co se naopak do vysílání dostat nesmělo... A nezapomeneme ani na trochu bulváru - veselé historky z natáčení a třeba taky něco o tom, kdo s kým a kdy... vždyť to mají diváci nejraději!
Z té velké seriálové množiny, vyrobené za 50 let v Č(S)T, jsme jich vybrali (zatím) 26. Dbali jsme na to, aby ten výběr byl co nejpestřejší - co do doby vzniku, pestrosti žánrů, autorských a hereckých osobností, ale i zajímavostí z televizního technického zákulisí. Důkladně probereme seriály notoricky známé, třeba Cirkus Humberto nebo Pan Tau, i prakticky (a možná úmyslně) zapomenuté, např. Klapzubova jedenáctka, Matka, Dlouhá bílá stopa, Rodáci... pohádky, nebo chcete-li science-fiction Návštěvníci, Arabela. První český sitcom natočený v době, kdy snad tento výraz ještě nebyl vynalezen, se jmenoval Taková normální rodinka, princip kinoautomatu byl využit v Rozpacích kuchaře Svatopluka, některé úspěšné seriály se dočkaly propadákových pendantů - třeba Rychlé šípy Pomalých šípů, Byl jednou jeden dům a Dnes v jednom domě, Bylo nás pět a Bylo nás šest. Představíme nejvýraznější autory a režiséry - Františka Filipa, Jindřicha Poláka, Otu Hofmanna, manžele Zelenkovy... a pochopitelně Jaroslava Dietla, který svými opusy nejčastěji vylidňoval ulice, ale také do diváků napumpoval nejvíce latentní prorežimní ideologie. A s každým seriálem ukážeme nějakou část televizního zákulisí - historické studio, přenosový vůz, střižnu, kostýmní nebo rekvizitní fundus, dílny i maskérny, archiv, trikové pracoviště i "předpovědnu" počasí...
Ačkoli nejzavilejší kritikové české televize (záměrně psáno s malým č) tvrdí, že na tom padesátiletí není co k oslavování, že z hlásné trouby prohnilého režimu se stala továrna na kýč atd., nelze tuto epochu z historie jednoduše vyškrtnout. Samozřejmě, že přinesla mnoho nedobrého, ale také se zde vytvářela nezpochybnitelná kvalita - ostatně stejně tak, jako prakticky ve všech oborech lidské činnosti. Připomenutí některých televizních seriálů nám dává příležitost tuto dobu nahlédnout z neobvyklého úhlu, se všemi ctnostmi i prohřešky, především pak s úsměvem i značnou dávkou poučení.

filmařské zákulisí


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.