Křídla nad Tichým oceánem

Křídla nad Tichým oceánem64

Filmcsfd.cz

Taiheijó no cubasa
太平洋の翼
Taiheiyo no tsubasa
Attack Squadron

Japonsko, 1963, 101 min

Válečný, Drama, Akční

Křídla nad Tichým oceánem

Křídla nad Tichým oceánem: hd.1080p
HD

V Evropě je již několik měsíců mír, ale v Pacifiku stále zuří válka. Po prohrané bitvě u Mariánských ostrovů stojí obrovské americké invazní síly před ostrovem Iwo Jima. Ten sám je již japonským územím. Američanům k invazi na Japonské ostrovy brání prakticky jen neskutečné a pro Američany nepochopitelné odhodlání a sebeobětování japonských vojáků.
---- Generální štáb japonského císařského námořnictva řeší poslední možnosti obrany císařství. Z bývalých jednotek jsou torza, letectvo má k dispozici jen několik tisíc letounů z nichž je bojeschopná pouze část. Nedostává se jak nových strojů, tak pilotů. Generální štáb preferuje ze zbytku bojeschopných jednotek zřízení sebevražedných letek kamikaze. Proti tomuto názoru je velitel námořního letectva Sendo. Tvrdí, že jen živí piloti mohou bránit zem proti nepříteli. Tvrdí, že pilot není bomba a že válka se dá zvrátit převahou na obloze. Podaří se mu přesvědčit velení o zřízení speciální stíhací jednotky vybavené nejmodernějšími stíhačkami Shinden Kai (Kawanishi N1K2 - J Američany, kteří letounům pro snadnější identifikaci dávali různá jména a přezdívky nazývaný ,,George''). S velkým úsilým shromáždí přeživší piloty z rozprášených leteckých jednotek z Rabaulu, Filipín i Iwo Jimy.
Z těch vytvoří stíhací letku se základnou v Matsuyamě. Mezi jeho hlavní rozkazy platí zákaz sebeobětování se. Divák tak má možnost sledovat nelehký úkol japonských námořních letců při obraně své země. Americká převaha na konci války byla obrovská. Letectvo se svými údery den ode dne hlouběji zakusovalo do japonského území, byla ničena infrastruktura, vojenské základny, letiště... Den co den svazy těžkých bombardérů B-29 bombardovaly japonská města. Američané měli technologickou i materiální převahu. Zatímco na začátku války patřili japonští piloti mezi světovou elitu, ke konci války jich už většina nežila. Jednotky byly narychlo doplňovány často nedostatečně vycvičenými piloty, jejichž um většinou nahrazovalo jen fanatické odhodlání...


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.