Keltové

Keltové79

Seriálcsfd.cz

Celts, The

Velká Británie, 2000, 52 min

Dokumentární

Keltové

Keltové: hd.1080p
HD

Keltové byli prvními Evropany na sever od Alp, kteří vyrostli z anonymity. Byli to divoši, zuřivci a pijáci, ale také romantici a mystikové. Sdíleli skupinu jazyků, jež se stala prazákladem nejstarších a dodnes živých jazyků Evropy. Jejich příběh je příběhem o přežití, vzdoru a kreativitě, tak často vystavované tváří tvář útlaku.

1.díl: Na počátku, 52 min.
Kdo byli Keltové? Odkud přišli? Čím je jejich kultura tak výlučná? Kolébkou Keltů je střední Evropa, kde byly odhaleny pozůstatky datující se od období 800 let před n.l., v oblasti solných dolů a pohřebišť v okolí vesnice Hallstatt v Rakousku.

2.díl: Poražení hrdinové, 52 min.
V roce 1857 došlo k objevení starověkých artefaktů na břehu jezera Neuchatel ve Švýcarsku. Keltská kultura se rozprostírala na rozsáhlém území od Anatolie k Iberskému poloostrovu, od Středozemního po Severní moře. Po roce 400 před n.l. vyrazily keltské kmeny přes Alpy a zaútočily na Řím a Delfy. Musely se postavit Římskému impériu a úpadek Keltských národů byl započat.

3.díl: Posvátné háje, 52 min.
Keltské chápání jejich vlastního světa, podoba jejich božstev, jejich kněží, lidské oběti, posvátné háje a přírodní chrámy, to vše jsou atributy spojené s keltským náboženstvím. Mnoho ze svátků slavených v západní civilizaci a láska k poezii, ke slovu a hudbě je to, co spojuje keltské národy s jejich potomky.

4. díl: Od Kamelotu ke Kristu, 52 min.
V době zániku Římského impéria se vynořují nové cizí kultury Sasů, Anglů a Franků. Tyto národy se stávají nepřáteli Keltů. Artušovi se podařilo postup Anglo-Sasů odrazit. Schopnost přežití keltského náboženství ve spojení s prezentací křesťanské víry, zrodila některé z největších misionářů katolického křesťanství.

5. díl: Legendy a skutečnost, 52 min.
Roku 1066 přišli Normané. Keltové byli vystaveni feudálnímu systému a nastaly změny ve vlastnictví půdy a v zákonech. Básnickým převyprávěním starých keltských legend vznikají literární díla evropského starověku (např. o králi Artušovi). Od 11.stol. byli keltské národy pohlcovány Anglií a Francií. Roku 1801 bylo Irsko začleněno do Spojeného království.

6. díl: Píseň smrti, 52 min.
Termín "Kelt" se poprvé objevil v roce 1707, kdy došlo ke sjednocení Skotska s Anglií. Kdekoli, kde se Keltové usadili, vždy byli vystavováni dvěma konfliktním silám, a to být absorbování, nebo si za krvavých obětí podržet vlastní identitu. Budoucnost Keltů se odehrává v záhadném světě, jako jsou oni sami.

archeologie, Keltové


Hudba: Enya

Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.