Hitler a Mussolini - Nelítostné přátelství

Hitler a Mussolini - Nelítostné přátelství72

Filmcsfd.cz

Hitler & Mussolini - Eine brutale Freundschaft
Hitler und Mussolini
Hitler & Mussolini: Brutal Friendship

Německo, 2007, 52 min

Dokumentární

Hitler a Mussolini - Nelítostné přátelství

Hitler a Mussolini - Nelítostné přátelství: hd.1080p
HD

Příběh nelítostného přátelství dvou diktátorů. Dvoudílný německý dokument zachycuje osudové spojenectví dvou diktátorů - Hitlera a Mussoliniho.

1. díl
K jejich prvnímu setkání došlo v Benátkách v červnu 1934. Byla to první Hitlerova cesta do zahraničí a německý kancléř se v přítomnosti triumfálně se chovajícího Duceho cítil nesvůj. Setkání nedopadlo nejlépe: diktátoři se neshodli v řadě problémů. Především to byla otázka Rakouska, které pro Mussoliniho bylo zemí pod jeho ochranou. Během těch dnů si sotva kdo mohl představit, že se Hitler ve vztazích s Mussolinim brzy stane dominantní osobou a že Ducemu vnutí svou bezohledně tvrdou představu o přátelství.

2. díl
V roce 1940 už mělo spojenectví mezi Hitlerem a Mussolinim jednoznačnou podobu: říšský kancléř byl dominantní osobou a Duce se skrývanou podrážděností přijímal jeho rozhodnutí. Mussolinimu přicházely do Říma zprávy o Hitlerových triumfech a tak se v touze po účasti na dělení kořisti střemhlav vrhl do své vlastní války. Tažení v Africe i vpád do Řecka však skončily neúspěšně a další rána přišla v červenci 1943. Spojenci se vylodili na Sicílii. Krátce na to byl Duce sesazen a internován. Když jej Němci osvobodili, byla z něj už jen tragická figurka. Ve světle blížící se zkázy se z kdysi halasně proklamovaného přátelství stalo trpké vzájemné obviňování.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.