Je Mary Duganová vinna?

Je Mary Duganová vinna?

Filmcsfd.cz

Trial of Mary Dugan, The

USA, 1929, 113 min

Drama

Je Mary Duganová vinna?

Je Mary Duganová vinna?: hd.1080p
HD

Mary Duganov (Norma Shearer ve svém prvním mluveném filmu hraje tanečnici z Boadway) je obviněna z vraždy svého bohatého ženatého milence. Policie ji našla po boku mrtvoly, které čouhal nůž ze zad a dívka byla od krve. Jako „padlá žena“ je pochopitelně podezřelá. Její obhájce (většina filmu se odehrává v soudní síni) moc nezvládá – jak se zdá – svoji úlohu a do věci se vloží Mariin bratr Jimmy, sice nezkušený, ale zato nadšený právník.
Na filmu je trochu vidět, že se všichni, od herců, přes kameramana, po režiséra učí pracovat ve zvukovém filmu, Norma Shearer po část filmu neřekne ani slovo, úhly pohledů jsou místy hodně divné. Také je to film natočený před zavedením cenzurního Haysova kodexu, takže podstatným prvkem filmu je prostituce, objevují se výrazy jako „nahá“, „jít do postele“ a podobně, což by rok poté bylo nemožné, stejně tak fakt, že „padlá“ žena není odsouzena, nezaplatí za svoje hříchy.
Film natočil autor předlohy Bayard Veiller, nikdy více se zvukovému filmu nevěnoval (nebo mu to žádné studio nesvěřilo) a ostatně i předtím měl velkou pauzu – natočil šest filmů v letech 1921/1922.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.