Živelní katastrofy

Živelní katastrofy75

Seriálcsfd.cz

Anatomy of Disaster

USA, 1997, 47 min

Dokumentární, Katastrofický

Živelní katastrofy

Živelní katastrofy: hd.1080p
HD

1. Vulkány:
Původcem ničivé síly vulkánů je úžasná energie skrytá v hlubinách Země. Láva se dokáže řítit takřka stokilometrovou rychlostí. Na své cestě sežehne všechno na popel. Erupce sopečných vulkánů dokážou roztavit celé ledovce, takže se pak z úbočí sopek valí děsivý proud bahna. Nikde nedokáže rozpoutané běsnění na naší Zemi způsobit větší dramata, než při strašlivých erupcích vulkánů. Geologové a vědci dalších oborů usilovně hledají způsob obrany, alespoň v oblasti prevence a předvídání zkázonosných přírodních jevů.

2. Ničivé bouře:
Scenérie krásného počasí je jen ďábelskou maskou. Vzdušný vír vzniká působením vzdušných proudů a náhlá změna počasí může přinést i smrt. Ale mohou se přidat i blesky, tornádo nebo kroupy. Meteorologové musejí hledat protizbraně a za přispění vědců z dalších oborů se snaží zmírnit hrozbu na minimum. Díky jejich úsilí vypracovala NASA systém na detekci rozhraní vzdušných proudů a vertikálních turbulencí. Systém dokáže varovat piloty nejméně 30 sekund předem a ušetřit je tak hrůzného překvapení.

3. Přírodní požáry:
Šířící se plameny požáru pohlcují na svazích kopců úplně všechno. Vegetaci, stejně jako honosné vily. Zuřivost požáru živí křovinaté porosty vyprahlé po pěti letech sucha. V před jej žene horký vítr o rychlosti 100 km/hod. V Austrálii zase zpustošily podobné požáry velkou hustě obydlenou oblast na jihozápadním pobřeží. Na periférii Sydney vytvořily vysoké teploty silný vítr a na troud vyschlá vegetace ohnivé inferno. K útěku byly donuceny tisíce obyvatel. Z pohledu lidí jsou přírodní požáry nevypočitatelným a slepě ničícím živlem. Přes všechnu zkázu, kterou po sobě ohnivé smrště zanechávají, působí paradoxně jako mocná síla, která život v přírodě pomáhá udržovat.

4. Hurikány:
Skučící vichr může dosáhnout rychlosti až 320 km/hod. Tyhle větry vytvářejí tu nejničivější sílu ze všech přírodních živlů - hurikán. Strhává střechy budov, jako by byly z papíru, a žene na pobřeží oceánů obrovské vodní stěny, které rozmetají vše, co jim stojí v cestě. Ničivé síly hurikánu za sebou zanechávají rozsáhlou zkázu, a protože pobřeží jsou obydlená stále hustěji, hrozí nebezpečí stále většímu počtu lidí. Jejich moc je ztělesněna v mocný devastující arzenál: ničivé vichřice, vzdušné střely, prudké záplavy a nezadržitelné bouřlivé přílivy. Je to hrozba provázející život mnoha lidí.

5. Zemětřesení:
Velké zemětřesení o intenzitě sedmého stupně může uvolnit stejné množství energie jako výbuch jedné megatunové jaderné nálože. Otřesy způsobuje nejčastěji pohyb desek zemské kůry. Podél linie zlomu San Andreas v Kalifornii se o sebe třou dvě takové desky a trhavými posuny kloužou podél sebe rychlostí přibližně 5 cm za rok. Prudké otřesy mohou způsobit vznik obrovských mořských vln tsunami. Taková vodní stěna může dosáhnout až 30 metrů. V roce 1964 postihla podobná zkáza přístav Anchorage a vyžádala si 130 lidských životů.

6. Povodně:
Změnami tvarů zemského povrchu se zabývá geomorfologie a John Kelmelis se specializuje právě na povodně. Říká, že když hodně prší a voda stéká z kopců do vodních toků, řeky vystupují z břehů a rozlijí se po záplavových nivách. Tyto záplavy probíhaly i v době ledové ještě před tím, než první člověk osídlil Ameriku. Když voda opustí záplavové nivy, dojde k erozi mnoha svahů a zformuje se nový povrch. V tom je příroda jedinečná. Eroze, která by trvala stovky let, se tu odehraje za jeden den a jednu noc. Lidé, kteří žijí v blízkosti řek, vyzývají přírodu k odvěké bitvě.

7. Hořící peklo:
Na celém světě nacházíme městská centra plná mrakodrapů a administrativních budov, ve kterých žijí a pracují lidé. Často se domnívají, že tyto pevnosti je ochrání. Pokud v nich ale vzplane požár, stávají se vysoké budovy smrtící pastí. Jedovatý kouř zahubil v luxusním hotelu v Las Vegas 84 lidí. Požáry vysokých budov jsou vždy velikým problémem, protože ve výšce nad ohněm jsou uvězněni lidé, kteří propadají panice. Ať už se jedná o boj s ohněm ve výškových budovách nebo na hořícím ropném poli, vždy je to nakonec kolektivní duch hasičů samotných, který je hlavní zbraní ve válce se zuřícími plameny.


Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.