Podezření pana Whichera: Vražda v domě na Road Hill

Podezření pana Whichera: Vražda v domě na Road Hill59

Filmcsfd.cz

Suspicions of Mr Whicher, The

Velká Británie, 2011, 97 min

Mysteriózní, Drama

Podezření pana Whichera: Vražda v domě na Road Hill

Podezření pana Whichera: Vražda v domě na Road Hill: hd.1080p
HD

Detektiv Whicher vyšetřuje hrůzný případ vraždy tříletého chlapce, kterého někdo pobodal a vhodil do latríny. Brzy už ví, kdo je pachatelem, chybí ale důkazy a viníci zatvrzele mlčí...
Když ráno chůva Elizabeth Goughová zjistí, že tříletý syn bohatého továrního inspektora z Wiltshire Samuela Kenta zmizel ze své postýlky a není nikde k nalezení, Kent se nejprve domnívá, že šlo o únos, tím spíš, že bylo otevřené jedno okno. Když ale personál domu prohledává okolí, jistý William Nutt najde Savillovo tělo hozené do latríny, vedle níž se válí kus zakrvácených novin. Rodina je zdrcená, zejména Kentova druhá žena Mary. Na pomoc místní policii je z Londýna povolán detektiv Whicher. Jeho spolupráce s nadutým superintendantem Foleym od začátku skřípe. Foley má svou teorii: chlapce zabila jeho chůva, protože ji v noci přistihl s milencem – drby mluví o Samuelu Kentovi –, a ona se ho tak snažila umlčet. Žena je ale pro nedostatek důkazů z vazby propuštěna.

Podle doktora Stapletona byl chlapec zabit ranami do prsou a posléze vhozen do latríny, kde se našlo i zakrvácené dámské prádlo. Zatímco nálezce mrtvého Nutt popírá, že by měl s vraždou cokoli společného, pradlena Holleyová je obviněna, že ukradla noční košili Constance Kentové, Samuelovy dcery z prvního manželství.

Rozhovor s Constance Whicherovi prozradí, že dívka neměla svou macechu v lásce, protože se k ní chovala jako ke služce a nutila ji nosit staré věci, stejně jako bratra Williama, též z prvního manželství. Doktor Stapleton ale Whicherovi současně sdělí, že první žena Samuela Kenta Mary-Anne byla šílená, což může být dědičné, a Constance prý takové náznaky jeví. Kamarádka Emma zase prozradí, že Constance s Williamem se kdysi pokusili o útěk, což ovšem Samuel Kent hodnotí jen jako dětinskou nerozvážnost. Constance se tehdy převlékla za chlapce a ostříhané vlasy a dívčí oděv vhodila do téže latríny, v níž byl nyní nalezen malý Saville. Mary Kentová naznačí, že její city k nevlastní dceři nejsou skutečně nijak vřelé. Chůva Goughová zase vysvětluje, proč neměla malého Savilla příliš ráda – smrt jejího bývalého svěřence ji zcela zdrtila a ona se už nechtěla tak silně citově vázat...

Případ vyvolal rozruch a na Whichera je vyvíjen tlak, aby přistoupil k zatčení pachatele. Sám silně podezřívá Constance a odhalí její chytrou hru s nočními košilemi, mající za cíl skrýt tu, kterou si zakrvácela při vraždě a obvinit pak pradlenu z její ztráty. Constance je k velké nelibosti obyvatel městečka zatčena. Whicher si vyžádá příjezd kolegy Williamsona, zvaného Dolly, ale košili se nepodaří najít. Constance zapírá a její bratr, o němž je Whicher přesvědčen, že jí při vraždě pomáhal, zarytě mlčí, i když jeho chování při rekonstrukci zločinu, k níž ho Whicher donutí, mnohé napoví. Chybí ale konkrétní důkazy. Pak Whichera vyhledá bývalá služebná Kentových, která v domě sloužila ještě za první manželky Samuela Kenta. Sdělí, že děti tehdy vychovávala Mary, tedy budoucí druhá paní Kentová, a Constance i Williama štvala proti vlastní matce, která byla sice nemocná, nikoli však duševně. Samuel s ní měl poměr, což ale malé děti ještě tehdy nechápaly. Když si to uvědomily, začaly macechu nenávidět. To byl pravý motiv jejich činu. Samuel ostatně dozná, že Savilla miloval více než své dvě nejstarší děti. Superintendant Foley mezitím odvolá pátrání po košili a při slyšení před soudem je Constance osvobozena. Svědčí i bývalá spolužačka Emma, která ale nepokrytě lže a vypoví něco jiného než před časem Whicherovi. Ten se znechuceně vrací do Londýna a odchází od Metropolitní policie.

Po pěti letech mu ale Dolly přichází sdělit, že Constance, kterou hned po slyšení u soudu poslali do kláštera, se během zpovědi přiznala k vraždě malého bratra. Whicher měl ve všem pravdu. Případ se znovu otevírá. Ukáže se, že jeden z konstáblů před pěti lety skutečně našel zakrvácenou košili a předal ji Foleymu, který to ale Whicherovi zatajil. Constance přečte u soudu své přiznání, Whicher ale ví, že kryje svého bratra, který se na vraždě spolupodílel... Jack Whicher se už k policii nevrátí a začne úspěšně působit jako soukromý vyšetřovatel.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.