Hell to Eternity

Hell to Eternity74

Filmcsfd.cz

USA, 1960, 131 min

Válečný, Drama

Hell to Eternity

Hell to Eternity: hd.1080p
HD

Toto je příběh námořního pěšáka USMC z 2. světové války. Mnozí, kdo Guy Gabaldona ani neznali, dnes žijí jen díky němu.
Guy se narodil v L.A. a souhrou náhod se ve svých dvanácti letech se dostal do americko-japonské rodiny Nakano, která jej adoptovala. Zde se naučil jazyku a tradicím, které si rodina přivezla z Japonska sebou do USA.
Po přepadení základny v Pearl Harboru v roce 1941 byli všichni američtí občané japonského původu nařízením vlády internováni v internačních táborech po celých Státech.
Guy se stejně jako tehdy mnoho dalších mladých mužů přihlásil do armády. Vzhledem ke svému jazykovému vybavení byl přijat do jednotky námořní pěchoty jako tlumočník.
Účastnil se amerických vyloďovacích operacích jak na Saipanu, tak na Tinianu v roce 1944. Vzhledem k tomu, že uměl japonsky, dařilo se mu velmi dobře přemlouvat hladovějící japonské vojáky a zejména civilisty aby se vzdali. Civilisté živeni japonskou propagandou o krutém americkém nepříteli raději páchali i se svými dětmi hromadné sebevraždy (nejčastěji skokem z vysokých útesů). Američané byli tímto jednáním šokováni.
Odhaduje se, že Guy zachránil kolem 1500 vojáků a civilistů. Lze jen těžko odhadnout kolik to bylo v přepočtu životů amerických vojáků, kteří by jinak museli každého japonského vojáka v liščích dírách ostrovů, jeskyních a na stromech zabít. Guy Gabaldon byl za své činy navžen na Medaili cti a získal řadu vysokých vojenských vyznamenání. Zemřel 31.8.2006. Toto je tedy příběh Gabbyho - ,,krysaře ze Saipanu''....

2. světová válka, černobílý film


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.