Verspätung in Marienborn

Filmcsfd.cz

Itálie, Západní Německo, Francie, 1963, 95 min

Drama

Verspätung in Marienborn

Verspätung in Marienborn: hd.1080p
HD

Je rok 1963. Studená válka mrazí asi jako arktické ledy a americký novinář Cowan (José Ferrer) píše v Západním Berlíně článek o rozdělení Německa, o postavené zdi a napětí mezi USA a SSSR. Neodpustí si ale paralely mezi ostnatými dráty v koncentračních táborech a berlínskou zdí, což moc Němce netěší. Americký vojenský vlak s Cowanem jede z Frankfurtu nad Mohanem do Berlína přes území NDR a při jedné zastávce do něho s pomocí zdravotní sestry Kathy (Nicole Courcel) naskočí mladý uprchlík Banner (Hans-Joachim Schmiedel). Novinář okamžitě vycítí velkou story, ale vtom je vlak zastaven v Marienbornu, hraničním přechodu mezi Východem a Západem.
Sovětský důstojník vyžaduje, aby uprchlík vystoupil, a když to velitel vlaku Novak (Sean Flynn) odmítne, nepustí vlak dál. Konflikt eskaluje, objevují se sovětští vojáci a americká stráž vlaku taky nemá ruce holé. Přijíždějí nadřízení důstojníci americké armády z vojenské styčné mise a projednávají případ se svými sovětskými protějšky. Mezinárodní úmluvě by odpovídalo vydat uprchlíka, to podporují i někteří američtí civilisté, kteří chtějí pokračovat do Západního Německa. Velitel vlaku je ale opačného názoru a po rozhovoru s Bannerem muže vydat nechce.
Jak dopadne jednání mezi americkými a sovětskými důstojníky, jak se do toho ještě zapojí novinář a jaký bude osud uprchlíka?
Film byl promítán na festivalu v Berlíně v roce 1964.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.