This Is Cinerama

This Is Cinerama89

Filmcsfd.cz

USA, 1952, 116 min

Dokumentární

This Is Cinerama

This Is Cinerama: hd.1080p
HD

Americký film, který měl premiéru 20. září 1952 na Broadwayi, se stal ukázkovým snímkem dobové technologie systému Cinerama, dokazující přednosti širokoúhlého obrazu a stereofonního zvuku a jehož hlavním úkolem bylo nalákat diváky od televizních obrazovek zpět do sálu kin.

This Is Cinerama nám představuje dynamické scény horské dráhy v Rockaways Playlandu, které přecházejí na pasáže z Verdiho opery Aidy natočené v milánském LaScale, pohledy na Niagarské vodopády, pěvecký sbor, benátské kanály, vojenský pochod s hudbou v Edinburghu, býčí zápasy, zvukovou ukázku stereo systému, následované scénami z floridského zábavního parku v Cypress Gardens a záběry americké přírody z přídě letadla B-25 letícího nízko na zemí. To vše je doprovázena komentářem spoluproducenta, cestovatele a reportéra Lowella Thomase.

Snímek mnohem více zaujme svou formou než obsahovým sdělením. Cinerama, navržená Fredem Wallerem a pracující na principu tří 35mm filmových pásů a čtvrtého zvukového, lákala na svá představení hlavně pro svůj širokoúhlý obraz, který dosahoval úctyhodných 146° (poměr stran 2,65:1). Filmy v systému Cinerama vznikaly natáčením na speciální kameru, která exponovala synchronizovaně tři celuloidové pásy, kdy každý obsahoval právě jednu třetinu z výsledného obrazu. Konečné promítání probíhalo obdobným způsobem ze tří pečlivě elektromechanicky synchronizovaných projektorů na obrovské panoramaticky vyduté plátno.


Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.