Taková láska

Taková láska65

Filmcsfd.cz

Cet amour-là
Taká láska

Francie, 2001, 100 min

Drama

Taková láska

Taková láska: hd.1080p
HD

Psát pro ni znamenalo žít, ale bez lásky nedokázala psát. Jeanne Moreauová jako slavná spisovatelka Marguerite Durasová.
Francouzský film Taková láska znamenal setkání hned několika významných osobností francouzské kultury: Marguerite Durasové, Jeanne Moreauové a Josée Dayanové. Komorní portrét světoznámé spisovatelky, scénáristky a režisérky Marguerite Durasové zachycuje posledních šestnáct let jejího života.

Jen jedna herečka ve Francii mohla ztvárnit rozporuplnou, silnou a talentovanou osobnost Durasové, totiž Jeanne Moreauová. Trojlístek těchto francouzských obdivuhodných žen doplňuje režisérka Josée Dayanová (Hrabě Monte Christo – nová verze), která je zároveň spoluautorkou scénáře. Ten vznikl podle knihy Yanna Andréy (česky nevyšla), který byl posledním partnerem Durasové, a který stál po jejím boku celých šestnáct let.

Film obsahuje řadu spisovatelčiných sebereflexí, postřehů, vztahu s Andréou, nevyhýbá se ani takovým údobím života, jakým bylo Durasové protialkoholické léčení v Americké nemocnici v Paříži. Stáváme se svědky tak niterných prožitků, jakým je samotná tvorba a vznik knihy. Mnohé situace a narážky odkazují na její knihu Hmatatelný život (La vie matérielle, 1987), česky 1994. Možná právě tento film podnítí zájem o tvorbu Marguerite Durasové.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.