Předávání ceny Andymu Warholovi

Předávání ceny Andymu Warholovi66

Filmcsfd.cz

Award Presentation to Andy Warhol

USA, 1964, 12 min

Dokumentární, Krátkometrážní

Předávání ceny Andymu Warholovi

Předávání ceny Andymu Warholovi: hd.1080p
HD

Snímek zachycuje předávání ceny revue Film Culture. Undergroundovou antitezi Oscara získal Andy Warhol za své snímky Sleep a Eat. Sleep (Spánek, 1963): šestihodinový snímek zachycoval jen to, co slibuje jeho název - obraz spícího muže. Proces trvání je Warholem prodlužovaný na nejzazší míru (doporučuje promítat své filmy frekvencí 16 okének za vteřinu místo obvyklých 24). Eat (Jídlo, 1963): akce je opět omezena na nejprostší činnost - jídlo, které kamera, nelekající se dlouhých záběrů, svědomitě zaznamenává.
Jonas Mekas na předávání ceny a natáčení filmu vzpomíná: "Chtěl jsem v tom roce dát Cenu nezávislého filmu (Independent Film Award) Andymu Warholovi. Zorganizoval jsem řadu projekcí včetně Warholových filmů v New York Theater. Jenže on řekl, že nechce přijít na jeviště nebo dělat cokoliv takto veřejného, a tak jsem navrhl, že uděláme předání u něj v ateliéru - a já to natočím. S tím souhlasil. Dali jsme dohromady několik jeho tehdejších superstars a dvě cívky filmu a všechno zařídili.
Cestou do ateliéru jsem si najednou vzpomněl, že jsem mu chtěl dát i nějakou odměnu, tak jsem koupil v obchodě na rohu košík ovoce. Během vlastního předávání jsem potřeboval někoho, kdo by ovládal kameru, což byla bolexka s motorem. Gregory tam zrovna byl a řekl, že to udělá. Během skoro celého filmu je sice na scéně, ale ve zbývajícím čase ovládal kameru. Během kopírování jsem film zpomalil, což byla forma pocty Andymu."


Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.