Erwin Stranka

Erwin Stranka

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1979

Addio, piccola mia

Film - Životopisný, Drama, Romantický


Režisér

1989

Zwei schräge Vögel

Film - Komedie


1987

Liane

Film - Drama


1985

Haifischfütterer, Der

Film


1983

Autopohádky

Film - Komedie


1981

Die Stunde der Töchter

Film


1978

Moral der Banditen, Die

Film

Sabine Wulff

Film - Drama


1977

Malý kouzelník

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy


1974

Zuzana a kouzelný prstýnek

Film - Komedie, Rodinný, Drama, Fantasy

Tak třeba Josef

Film - Drama


1973

Bremsers machen Urlaub

Film

T.b. und das runde Leder

Film


1972

Ukradená bitva

Film - Komedie, Historický


1971

Husaren in Berlin

Film - Komedie, Historický


1963

Verliebt und vorbestraft

Film - Drama


1962

Josef und seine Brüder

Film - Komedie


1960

Generál

Film - Krátkometrážní, Válečný, Drama


1958

Déšť padá shora

Film - Krátkometrážní, Válečný, Drama

Životopis

Erwin Stranka se narodil v předválečném Československu, v malém severočeském městě na řece Ohři - Kadani v chudé rodině. Jeho matka pracovala jako pradlena a jeho otec byl horníkem. V roce 1938 se rodina přestěhovala do Prahy, odkud se po skončení druhé světové války opět stěhovali do Halle v sovětské okupační zóně, pozdější Německé demokratické republice.

Byť chtěl být hercem, na přáni otce začal studium pedagogiky, ale později přestoupil na divadelní akademii v Lipsku. Zde dostal nabídku zahraničního studia, díky níž se vrátil do Prahy, kde v letech 1953 až 1959 studoval obor režie  na Filmové akademii múzických umění (FAMU). Během svého studia vytvořil studentské filmy DÉŠŤ PADÁ SHORA (1958) a GENERÁL (1960). Oba filmy měly společnou protinacistickou a protiválečnou tématiku. Za první z nich dostal ocenění na studentském filmovém festivalu ve Vídni.

Po návratu do NDR pracoval nejprve jako asistent u filmové spopečnosti DEFA. Později dostal příležitost zkusit si práci v režisérském křesle na televizním filmu JOSEF UND SEINE BRÜDER (1962). Film VERLIEBT UND VORBESTRAFT (1963) Erwinovi Strankovi způsobí problémy, již schválený film měl být na přání státních filmových úřadů upraven, po odmítnutí nátlaku je film i tak předělán. Erwin Stranka si tak vyslouží osmiletou režisérskou pauzu, během níž působí jako spisovatel a scenárista na volné noze. Jednu dobu pracuje i jako soustružník.

Příležitost usednout do křesla režiséra měl opět při natáčení dvou filmů, historických komedií z období sedmileté války: HUSAŘI V BERLÍNĚ (1971) a UKRADENÁ BITVA (1972). UKRADENOU BITVU točil v koprodukci s Filmovým studiem Barrandov, mezi hrajícími herci se tak v tomto filmu objevila i Helena Růžíčková, Josef Kemr, Jaroslav Satoranský a mnoho dalších českých herců.

Filmem pro děti SUSANNE UND DER ZAUBERRING český ZUZANA A KOUZELNÝ PRSTÝNEK z roku 1973 otevřel další část své tvůrčí kariéry. Za tento film obdržel l cenu Heinricha Greifa. Jeho dalšími dětskými filmy byly MALÝ KOUZELNÍK (1977) a AUTOPOHÁDKY (1983), které vznikly podle literární předlohy československého spisovatele Jiřího Marka a daly by se označit za komedii s prvky pohádky pro děti i dospělé.

Jeho posledním filmem se stala komedie z prostředí informatiky ZWEI SCHRÄGE VÖGEL (1989), který byl uveden jen několik dnů před pádem Berlínské zdi, po kterém již Erwin Stranka netočil. Přispěla k tomu i mrtvice, kterou prodělal v roce 1990. Jeho život skončil v braniborské Postupimi dne 14. dubna 2014. Dožil se věku 79 let.

Jiří "Ampi" Amler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.