Carla Del Poggio

Carla Del Poggio

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1965

David Copperfield

Seriál - Drama


1956

Girovaghi, I

Film - Drama


1954

Secret d'Hélène Marimon, Le

Film


1953

Cose da pazzi

Film

Révoltés de Lomanach, Les

Film


1952

Řím v 11 hodin

Film - Drama

Les loups chassent la nuit

Film - Krimi

Melodie immortali - Mascagni

Film - Životopisný, Drama

Tormento del passato

Film - Drama

Bufere

Film - Drama


1951

Core 'ngrato

Film - Drama


1950

Světla varieté

Film - Hudební, Drama, Romantický

Sentiero dell'odio, Il

Film - Drama

Sigillo rosso

Film

Cavalcata d'eroi

Film


1949

Mlýn na Pádu

Film - Drama


1948

Bez milosrdenství

Film - Krimi, Drama


1947

Tragický hon

Film - Drama, Akční

Gioventù perduta

Film - Drama


1946

Angelo e il diavolo, L'

Film

Il Bandito

Film - Krimi, Drama

Umanità

Film


1944

Tre ragazze cercano marito

Film


1943

Incontri di notte

Film


1942

Violette nei capelli

Film - Komedie, Drama, Romantický

Signorinette

Film - Komedie

Malý garibaldovec v klášteře

Film - Komedie, Drama

C'e sempre un ma!

Film - Drama


1941

Bocca sulla strada, La

Film

La scuola dei timidi

Film - Komedie, Muzikál


1940

Trojka z mravů

Film - Komedie

Životopis

Herečka Carla del Poggio patřila k nejznámějším tvářím italského poválečného neorealismu, svou uměleckou kariéru ale dobrovolně ukončila ještě v poměrně mladém věku. Pocházela z Neapole, její rodné jméno znělo Maria Luigia Attanasio. Původně studovala jazyky, ale její vášní byl tanec a v tomto oboru se odjela zdokonalovat do Říma, nakonec začala docházet na filmovou školu Centro Sperimentale di Cinematografia. Tady si ji vyhlédl Vittorio de Sica pro jednu z hlavních rolí studentky Maddaleny ve filmu TROJKA Z MRAVŮ (Maddalena… zero in condotta, 1940).

Teprve patnáctiletá dívka se rázem stala filmovou hvězdou a během krátké doby natočila několik dalších filmů. Osudovým se pro ni stal film NOČNÍ SETKÁNÍ (Incontri di notte, 1943), při němž se setkala s významným režisérem Albertem Lattuadou (1914-2005). V roce 1945 se vzali a následně spolu znovu pracovali. Pod Lattuadovým režijním vedením dospěla Carla Del Poggio po válce k vrcholným výkonům svého dramatického herectví. S Amedeem Nazzarim vytvořila sourozeneckou dvojici v bezútěšném dramatu z těsně poválečné doby BANDITA (Il bandito, 1946). Další Lattuadův film MLÝN NA PÁDU (Il mulino del Po, 1948) patří k nejlepším ukázkám italského neorealismu a díky svému sociálnímu akcentu se tehdy dostal i do československých kin.

Ve čtyřicátých letech koketovala Carla Del Poggio i s divadlem, doménou jejích aktivit ale zůstával film. Další zajímavou příležitost dostala opět od Lattuady ve filmu SVĚTLA VARIETÉ (Luci del varietà), 1950), na němž se režijně podílel i začínající Fellini. Ze spolupráce s jinými režiséry vyniká film ŘÍM V 11 HODIN (Roma, ore undici, 1952), který se svou obžalobou kapitalismu opět dostal i k našim divákům a v roce 1953 byl uveden na festivalu v Karlových Varech. V té době Carla Del Poggio znovu hrála i v divadle a koncem padesátých let navázala také spolupráci s televizí.

Kromě Itálie dostala nabídky k natáčení i z Francie – jako ostatně většina tehdejších italských hvězd – a velkou roli dcery titulní hrdinky (Isa Miranda) vytvořila ve filmu TAJEMSTVÍ HELENY MARIMONOVÉ (Le secret d′Hélène Marimon, 1954), znovu s Amedeem Nazzarim pak hrála v historickém příběhu z doby francouzské revoluce VZBOUŘENCI Z LOMANACHU (Les révoltes de Lomanach, 1954). V této době byla více vytížena televizí a divadlem a svou poslední filmovou roli odehrála v dramatu TULÁCI (I girovaghi, 1956) po boku Petera Ustinova.

Počátkem šedesátých let odešla Carla Del Poggio do soukromí a nadále se věnovala již jen rodině (s Albertem Lattuadou měla dvě děti). Zemřela v Římě 14. října 2010 ve věku 85 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.