Masahiro Motoki

Masahiro Motoki

Osobnostcsfd.cz

Herec

21. prosince, 1965, Okegawa, Saitama, Honšú, Japonsko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2023

Yu-Jo

Film


2021

Rjúkó kanbó

Film - Drama


2020

The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin)

Film - Drama

Kirin ga kuru

Seriál - Historický


2019

Giri / Haji

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


2016

Nagai iiwake

Film - Drama

Nippon Academy šó

Seriál - Reality-TV


2015

Nihon no ičiban nagai hi

Film - Válečný, Drama

Tenkú no hači

Film - Drama


2013

Dakishimetai! Forever

Film - Romantický


2012

Unmei no hito

Seriál - Drama


2009

Saka no Ue no Kumo

Seriál - Historický


2008

Průvodce

Film - Drama

VeggieTales FitnessHof

Seriál - Komedie, Rodinný


2007

Joru no Shanghai

Film - Drama, Romantický


2006

Žezelotebon

Film - Drama, Akční, Animovaný


2005

Konya hitori no Beddo de

Seriál - Drama

87%

Seriál

Nacumeke no šokutaku

Film - Drama


2003

Spy Sorge

Film - Thriller, Válečný, Akční


2001

Black Jack III

Film - Drama

Šótoku taiši

Film - Drama


2000

Nippon Academy šó

Seriál - Reality-TV

Style!

Seriál - Komedie

Black Jack

Film - Drama

Black Jack II

Film - Drama


1999

Blíženci

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller, Drama

Rindžin wa hisoka ni warau

Seriál - Mysteriózní


1998

Chūgoku No Chōjin

Film - Dobrodružný, Komedie, Drama

Tokugawa Jošinobu

Seriál - Drama


1996

Smím prosit?

Film - Hudební, Komedie, Drama, Romantický

Tokiwa-so no seishun

Film


1995

Gonin

Film - Krimi, Drama, Akční

Namida tataete bišó sejo: Meidži no musuko, Šimada Seidžiró

Film

Saiko no Kataomoi

Seriál - Romantický

Râkî

Film - Krátkometrážní, Drama


1994

Rampo

Film - Drama

Saiyûki

Film - Dobrodružný, Fantasy


1993

Last Song

Film

Saiyûki

Film - Fantasy


1992

Šiko fundžatta

Film - Komedie, Sportovní

Sakana kara daiokišin!!

Film

Anata Dake Mienai

Seriál


1991

Kageró

Film - Drama, Akční

Mamatte Kirei!?

Seriál

Asobi no jikan wa owaranai

Film - Komedie


1990

Koi no Paradise

Seriál - Drama, Romantický

Fúsen

Film - Krimi, Drama

Jo ni mo kimjó na monogatari: Aki no tokubecuhen

Film - Horor, Povídkový, Sci-Fi, Fantasy


1989

Fanshī dansu

Film - Komedie

Beppin no mači

Film - Mysteriózní, Drama, Akční

Raffles Hotel

Film

226

Film - Válečný, Drama, Akční


1988

Dakishimetai!

Seriál


1987

Kiss Yori Kantan

Seriál - Romantický


1985

Barrow Gang BC

Film


1983

Headphone Lullaby

Film


1982

Santô kôkôsei

Film

Shibugakitai: Boys and Girls

Film


Host

2010

Nippon Academy šó

Seriál - Reality-TV


2007

Bokura no džidai

Seriál - Talk-show

Životopis

Masahiro Motoki se narodil 21.prosince 1965 ve městě Okegawa v prefektuře Saitama. Svou kariéru v zábavním průmyslu zahájil jako pomocný tanečník v chlapecké taneční skupině a hned po svém debutu v TV se stal členem populárního tanečního tria Shibugaki Tai (The Cool Kid Trio), kde záhy získal přezdívku Mokkun. S podporou Johnny & Associates, firmy jenž vyhledává mladé talenty v Japonsku se tak záhy stal jedním z nejpopulárnějších „idolů“ své generace. Po vydání prvního singlu Nai Nai 16 (doporučuji shlédnout na youtube) své skupiny v roce 1982 bylo Motokimu teprve 18.let a ihned obrdžel ocenění jako objev roku. Přirozeným následkem toho byla jeho účast v reklamách a první menší role v televizních produkcích. Nejvíce se zapsal ve filmech jako HEADPHONE LULLABY a UWASA NO POTATO BOYS, kde si zahrál zajímavou roli syna farmáře brambor na Hokkaidu. Úspěch tria však trval jen do listopadu roku 1988, kdy se skupina rozpadla. Od té doby se Motoki rozhodl vložit veškeré své síly do herectví.

Kvůli jeho vzhledu se však věnoval do značné míry modelingu, ale záhy se dočkal i prvních nabídek na role do dalších filmů. Mimořádná šance jak využít předchozí taneční zkušenosti i jeho herecké ambice přišla roku 1989, v momentu kdy dostal nabídku jeho vůbec první hlavní role ve filmu Sua Masayukiho FANCY DANCE (Fanshi dansu). Komediální příběh o punk-rockerovi v kombinaci s prostředím buddhistického kláštera přinesl kýžené ovoce a díky dobrým ohlasům na tento snímek získal další velkou příležitost se stejným režisérem, a to ve snímku z roku 1992, SUMO DO, SUMO DON'T (Shiko Funjatta). Tento snímek přinesl další velký úspěch, jak komerční, tak u kritiky a Motoki obdržel za roli nejedno ocenění (včetně za nejlepší herec v hlavní roli od Japonské filmové akademie) a navíc se tímto dostal i do podvědomí zahraničních diváků.

Úspěch přivál i první menší mediální skandál z roku 1991 po spolupráci s japonským fotografem Kishinem Shinoyamanem, kdy vyšla série fotografií pod názvem "White Room" jenž obsahala kolekci Motokiho aktů.

Zájem o Motokiho však neopadl, ba naopak. Přišly další nabídky a vznikly divácky úspěšné filmy RAMPO (The Mystery of Rampo) a GONIN (The Five), oba roku 1995. Netrvalo dlouho a Motoki už nebyl svobodný. Oženil se 7.července 1995 s devatenáctiletou esejistkou a hudebnicí Yayako Uchidou, jedinou dcerou rock'n rolového zpěváka Yuye Uchidy a herečky Kirin Kiki. Zajímavostí bezesporu je, že po svatbě Motoki přijal příjmení své manželky a oficiálně se tedy dnes jmenuje Masahiro Uchida. Rok poté Motoki zkoušel comeback ve formě vydání vlastního hudebního alba pro společnost Toshiba EMI. Došlo i na vydání druhého alba i singlů, avšak zdaleka nedošlo k navázání na předešlé hudební úspěchy.

Mezi Motokiho další důležité role bezesporu patří hlavní role ve filmu, ve kterém opět navázal na úspěšnou spolupráci se Suem Masayukim, a to snímkem SHALL WE DANCE? (Sharu Wī Dansu) z roku 1996, který slavil veliký komerční úspěch a není tajemstvím, že se povedené romantické předlohy o pár let později, roku 2004 ujal i Hollywood pod režisérskou taktovkou Petera Chelsoma, který obsadil do hlavní role americké verze Richarda Gera a Jennifer Lopez.

Roku 1998 Motoki zahájil rozsáhlou spolupráci s televizní společností NHK, které se upsal pro účast na hlavní roli v sérii historického televizního dramatu TOKUGAWA YOSHINOBU. Spolupráce se vyplatila a seriál slavil úspěch na všech frontách, a co více, Motoki dostal za účast na tomto projektu významné národní ocenění hrdina za zásluhy v zábavním průmyslu. Zpět na velké plátno se Motoki vrací s věhlasným japonským režisérem Takashi Miikem v hlavní roli jeho filmu THE BIRD PEOPLE OF CHINA (Chūgoku no Chōjin) z roku 1998. Práce na tomto snímku byla pro Motokiho údajně velice obtížná, ale přes veškeré dohady dostal za roli v tomto snímku další cenu za nejlepšího herce v hlavní roli na Filmovém festivalu Mainichi/Takazaki. Následovala zajímavá role ve filmu GEMINI (Soseiji), kde Motoki ztvárnil dvojroli a byl za tuto roli nominován opět na post nejlepšího herce v hlavní roli dle Japonské akademie filmových umění.

V následující kariéře stojí za zmínku především Motokiho propůjčení hlasu do populárního anime filmu TEKKON KINKREET z roku 2006 a film THE LONGEST NIGHT IN SHANGHAI (Yoru no Shanhai) z roku 2007 kde došlo ke vzácné spolupráci japonských a čínských filmařů.

Roku 2008 došlo na spolupráci mezi Motokim a režisérem Yojirem Takitou na filmu s tabuizovaným tématem tradičních buddhistických obřadů u zesnulých v Japonsku. Původní myšlenka na téma filmu údajně vznikla právě v Motokiho hlavně, když si přečetl autobiografickou knížku Coffinman: The Journal of a Buddhist Mortician (Nōkanfu Nikki) o profesionálním „pohřebníkovi“ a tradičních praktikách. Téma Motokiho natolik zaujalo, že zahájil dlouholeté přípravy na vznik filmu DEPARTURES (Okuribito). Přípravy zahrnovaly jak kompletní studium ceremoniálů spojených s tradičním „odchodem“ zesnulých, tak studium hry na klasický nástroj – čelo, jenž se stalo rovněž nezbytným prvkem příběhu. Spolupráce vynesla režisérovi Oscara za nejlepší cizojazyčný film při vyhlašování 81.ročníku výročních cen, ale především Motokimu mezinárodní uznání za bravurní herecký výkon, který již ocenilo nesčetně festivalů.

Matt "MatthewR." R.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.