John Partridge

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2019

Aktivistou z donucení

Film - Krátkometrážní, Drama


1998

Cats

Film - Muzikál


1995

Game On!

Seriál - Komedie


1985

EastEnders

Seriál - Drama


Host

2009

The British Soap Awards 2009

Seriál - Publicistický

Životopis

John Partridge je anglický herec, zpěvák a tanečník. Známým se ve své zemi stal hlavně díky roli Christiana Clarka ve známém seriálu Eastenders, ve kterém hrál v letech 2008 až 2012. Christian byl vůbec první otevřeně homosexuální postava v celé historii seriálu, běžícího již od roku 1985 (dosud bylo odvysíláno už téměř 6 000 epizod), a pro tehdy sedmatřicetiletého Partridge, který je též gay, byla možnost takto veřejně zastávat svou orientaci čest.

John se už od mala chtěl věnovat tanci, ovšem ze strany otce se nedočkal podpory a taneční lekce tedy navštěvoval potají, pouze s vědomím matky. V deseti letech byl pak přijat na prestižní Royal Ballet School of London, což mu umožnilo se baletu konečně věnovat na vyšší úrovni. Ze školy byl ale nakonec vyhozen se slovy, že tanec není nic pro něj a že by měl zkusit najít uplatnění jinde.

Malý Johnny se ale nechtěl jen tak vzdát, a tak se přihlásil na Bush Davies School of Theatre Arts, kam byl posléze přijat. I odsud byl ale ve 14 letech vyhozen, tentokrát ale z důvodu jisté aférky, která byla pro vedení institutu vzhledem k chlapcově věku a orientaci příliš veliké sousto. Sám Partridge toto později komentoval tak, že byl ze školy vyloučen za „doing things with boys“, tedy za provádění určitých činností s chlapci, a celkem nedávno pak uvedl, že ho vyrazili za „having an affair with someone who was much older than me“, tedy za to, že měl aférku s někým, kdo byl mnohem starší než on sám. Zda to byl student či přímo učitel však nikdy nespecifikoval.

Jeho další školou se nakonec stala Doreen Bird Collage of Performing Arts, kde byl do třetice všeho dobrého vyražen také. To už mu ale bylo 17 let a bylo to jen krátce předtím, než se stal součástí obsazení první UK Tour světoznámého muzikálu „Cats“ od Adrewa Lloyda Webbera, tudíž si se školou nedělal příliš těžkou hlavu.

„Cats“ pro něj byly odrazovým můstkem. Po nich následovala řada dalších muzikálů, jako např. „Starlight Express“, „Hounting of The Snark“ či „Miss Saigon“ či klasická „Pomáda“. Ke „Cats“ se ale velmi rád opakovaně vracel, objevil se hned v několika produkcích, a to dokonce i mimo UK, konkrétně v Německu, kam se koncem devadesátých let na čas přestěhoval. Ztvárnil hned několik postav, od Alonza, přes Rum Tum Tuggera až po Munkustrapa. Současně alternoval i za Mungojerrieho či Mr. Mistofeleese. V roce 1997 byl tento muzikál v londýnském Adelphi Theatre zfilmovaný, a hlavní role obsadily hvězdy tehdejší londýnské, ale i newyorské muzikálové scény. John Partridge v tomto filmu ztvárnil Rum Tum Tuggera, kterého všeobecně hrál nejčastěji, a jak sám řekl, i nejraději.

Mezi další muzikálové postavy, které v průběhu devadesátých let a se začátkem nového tisíciletí ztvárnil, je například Gringoire v muzikálu „Notre Dame de Paris“, Marylin v „Boy George’s Taboo“ či HIV pozitivní kytarista Roger v německé produkci muzikálu „Rent“.

Po té, co v Berlíně v roce 2004 poznal svoji osudovou lásku, o téměř deset let mladšího muzikálového herce a tanečníka s kanadským původem, Jonathana Tsourase, se natrvalo vrátil zpět do Londýna, kde se později začal ucházet o roli Christiana Clarka v populárním britském seriálu Eastenders. Mimo reklamy, které do té doby příležitostně natáčel, a filmovou produkci Cats, to byla jeho první velká zkušenost s kamerami, ale adaptoval se rychle. Jeho storyline zahrnoval milostný vztah s muslimem Syedem Massodem, blízké přátelství s postavou Roxy Mishellové a dva spolu nesouvisející coming-outové příběhy puberťáků Stevena Bealea a Bena Mishella. Homosexualita tak postupně přestávala být tabu (do té doby se v seriálu objevilo několik homosexuálních postav, ale žádná se ke své orientaci nikdy nepřiznala a jejich románky byly drženy v tajnosti, případně končily odhalením a tedy nepříliš šťastně) a stala se běžnou součástí seriálu, což přímo reagovalo na schválení uzavírání sňatků homosexuálů v Británii. Za tuto roli obdržel i několik cen.

Eastenders opustil v roce 2012 kvůli vážné nemoci své matky, o kterou se musel starat (jeho otec zemřel na rakovinu, když mu bylo sedmnáct, a jeho starší sestra Fiona žila se svou rodinou mimo Londýn). Zprvu šlo pouze o domácí péči, s postupem času byl ale nucen ji umístit do pečovatelského centra pro lidi trpící alzheimerem a stařeckou demencí. Zemřela v květnu roku 2017, a přestože to byl dlouho očekávaný konec, Johna to prudce zasáhlo. Její smrt ho přiměla učinit několik zásadních změn v jeho životě – přestal pít alkohol, začal výrazně pomáhat nemocným lidem, ať už mladým nebo starým, přispívat na charitu a začal prosazovat zdravý životní styl. Také se začal angažovat v programech zaměřených na šíření povědomí o rakovině varlat a prostaty, což vychází z jeho osobní zkušenosti z roku 2004 – v tom roce mu byl nalezen nádor velikost velkého pomeranče a muselo mu tak být odstraněno jedno varle. Poprvé o tom promluvil až na jaře roku 2018, když se přihlásil do The Real Full Monty jako jeden ze striptérů, a také přiznal, že o tom nikdy nikomu neřekl, včetně své matky. Ta tedy umřela, aniž by o tom kdy věděla.

Jeho profesní život ale s rokem 2012 nezamrzl. O rok později se stal součástí londýnského obsazení muzikálu „A Chorus Line“, kde ztvárnil roli Zacha (byla to první produkce, ve které hrál společně se svým manželem Jonathanem), a v roce 2016 se pak objevil v UK Tour muzikálu „Chicago“ jako Billy Flynn. Jelikož v té době musel platit vysoké částky (zhruba 1,5 milionu ročně) za péči o matku, rozhodl se přihlásit do gymnastické reality show Tumble (2014), což byl po dlouhé době návrat k tanci (po několika operacích kolenou ukončil kariéru profesionálního tanečníka někdy kolem roku 2005). Byl však relativně brzy vyřazen. Též se později objevil v Celebrity Big Brother (2016), kde skončil jako šestý. Přiznal, že zrovna do CBB šel čistě kvůli penězům, a že kdyby nebyla jeho matka vážně nemocná a nepotřebovala tak drahou péči, nikdy by se do něčeho takového nepřihlásil.

V roce 2017 pak začal velkou tour s muzikálem „La Cage Aux Folles“, ve které ztvárnil roli Albina/Zazy a zpíval pro LGBT+ komunitu velice ikonickou píseň „I Am What I Am“. Kritikové tuto roli často označují za jeho životní.

Od začátku roku 2018 pak pracoval na své one-man show (již druhé, první byla Dames ’n‘ Dudes v roce 2013) Stripped, která je uměleckým shrnutím celého jeho života, jak profesního, tak i osobního. Stripped je projekt, jehož nápad mu vnukla smrt jeho matka společně s touhou přehodnotit svůj život, zamyslet se nad ním a postavit se čelem vlastní minulosti.

Plumb

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.