Emília Vášáryová


(Emilia Vasáryová)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

9.0/10 (1 hlas)

Herec,   

Narodený: 18.5.1942

Miesto Narodenia: Horná Štubňa, Slovenský štát,

Herecká Filmografie:

  1. Čiara (2017)
  2. Masaryk (2016)  
  3. Johankino tajomstvo (2015)  
  4. Eva Nová (2015)  
  5. Slovensko 2.0 (2014)  
  6. Piknik (2014)
  7. Ceny Thálie 2012 (2013)
  8. LOV/CITY (2013)
  9. Český lev 2010 (2011)
  10. Lov (2011)
  11. Dušičky seniorov (2011)
  12. 13. komnata Ladislava Chudíka (2010)
  13. Slnko v sieti 2010 (2010)
  14. Kriminálka Staré Mesto (2010)  
  15. Archív (2009)  
  16. Gen.sk (2008)
  17. Nestyda (2008)  
  18. Súkromné pasce (2008)  
  19. Film o filmu: Václav (2007)
  20. Takí sme boli (2007)
 

...více

Životopis

Emília Vášáryová se narodila 18. května 1942 v Hornej Štubni (okr. Trenčanské Teplice). Spolu s mladší sestrou Magdou, později rovněž známou herečkou, vyrůstala v učitelské rodině. Od dětství hrála ochotnické divadlo a také se aktivně věnovala sportu (gymnastice). V roce 1964 absolvovala herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a ve stejném roce se stala členkou Slovenského národního divadla, kde ihned zaujala ve velkých rolích klasického repertoáru.Již v roce 1978 obdržela titul „zasloužilá umělkyně“ a nedávno byla vyhlášena slovenskou herečkou století.

Před kamerou debutovala v slovensko-maďarské komedii DÁŽDNIK SV. PETRA. V českém filmu se prosadila už na počátku 60. let, kdy si zahrála po boku Jana Wericha ve snímku Vojtěcha Jasného AŽ PŘIJDE KOCOUR, ztvárnila záhadnou tanečnici Dianu. Mezi nejznámější tituly rozsáhlé filmografie Emílie Vášáryové patří fantaskní příběh BLÁZNOVA KRONIKA nebo drama LIDÉ Z MARINGOTEK.

V poslední době se ujala výrazných partů v dramatu HAZARD a v generačním příběhu MODRÉ Z NEBE. Její rozsáhlé herecké zkušenosti ji předurčily k rolím zajímavě stárnoucích žen i v podobenství Martina Šulíka ORBIS PICTUS a v PELÍŠCÍCH Jana Hřebejka. Zahrála si i v dalším jeho snímku HOREM PÁDEM, za který získala v roce 2004 Českého lva (hlavní ženská role), a stejný režisér si ji vybral pro film KRÁSKA V NESNÁZÍCH. Účinkovala i v dalším, méně úspěšném snímku Vojtěcha Jasného – NÁVRAT ZTRACENÉHO RÁJE.

Kromě toho Emília Vášáryová pravidelně hraje na pražských scénách (Divadlo Na zábradlí, Činoherní klub, Letní shakespearovské slavnosti). Je držitelkou prestižní české divadelní Ceny Alfréda Radoka. Aktivně působí v rozhlase a televizi. Je profesorkou na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.