Jean-Claude Pascal

Jean-Claude Pascal

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1983

Liebe läßt alle Blumen blühen

Film


1976

Chirurgien de Saint-Chad, Le

Seriál


1973

Temps de vivre, le temps d'aimer, Le

Seriál - Komedie


1970

Unter den Dächern von St. Pauli

Film - Krimi, Drama

Jean-Claude Pascal: Ich bin vielleicht...

Film - Dokumentární, Hudební


1968

Angelika a sultán

Film - Dobrodružný, Romantický, Historický


1967

Nezkrotná Angelika

Film - Dobrodružný

Las 4 bodas de Marisol

Film - Komedie


1966

Máky jsou také květy

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama

Comment ne pas épouser un milliardaire

Seriál - Komedie


1965

Le faux pas

Film


1964

Vol 272

Seriál - Dobrodružný

Top à...

Seriál - Hudební


1963

Teuf-teuf

Film - Hudební


1962

Zlatý salamandr

Film - Rodinný


1961

Le rendez-vous

Film - Krimi

On vous écrira

Film - Hudební


1960

L'homme de la frontière

Film - Drama

Kalné vody

Film - Drama

Préméditation

Film - Drama


1959

Krásná lhářka

Film - Komedie

Guinguette

Film - Komedie, Krimi

Pêcheur d'Islande

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický


1958

Fric, Le

Film


1957

Lavanderas de Portugal, Las

Film


1956

Salaire du péché, Le

Film - Drama

Châtelaine du Liban, La

Film


1955

Syn sladké Caroline

Film - Romantický

Milord l'Arsouille

Film

Špatné známosti

Film - Drama


1954

Si Versailles m'était conté

Film - Komedie, Drama

Le Chevalier de la nuit

Film

Le grand jeu

Film - Drama

Tři zloději

Film - Komedie

La Rage au corps

Film - Drama


1953

Rozmarná Caroline

Film - Komedie, Romantický

Coeur frivole ou La galante comédie, Le

Film - Krátkometrážní

Les enfants de l’amour

Film - Drama

Alerte au sud

Film


1952

Karmazínová záclona

Film - Drama

Boží soud

Film - Drama, Historický

Ils étaient cinq

Film - Komedie, Drama

Plus heureux des hommes, Le

Film

Forêt de l'adieu, La

Film


1951

Un grand patron

Film - Drama

Quattro rose rosse

Film


Host/ka

1980

Stars

Seriál - Hudební


1979

Palmarès

Seriál - Hudební


1976

La nuit des Césars

Seriál - Dokumentární


1964

Vergißmeinnicht

Seriál - Dokumentární, Hudební, Komedie


1961

Musik aus Studio B

Seriál - Hudební

La grande farandole

Seriál - Hudební


1954

La joie de vivre

Seriál


Archivní záběry

2005

Tour d'Eurovision

Seriál - Hudební

Životopis

Francouzský herec Jean-Claude Pascal pocházel z bohaté rodiny podnikatele v textilním průmyslu a narodil se jako Jean-Claude Villeminot. Otec zemřel velmi mlád a svou matku, jen o osmnáct let starší, vnímal spíše jako sestru a oslovoval ji křestním jménem Arlette. Za druhé světové války bojoval proti fašistickému Německu a později získal Válečný kříž, po válce začal studovat na Sorbonně, ale ovlivněn rodinným prostředím na studium rezignoval a uplatnění našel jako designér a módní návrhář, pracoval mimo jiné pro Christiana Diora. Elegantní zjev a umění oblékat se uplatnil i v modelingu a později řadu let platil za nejlépe oblékaného muže ve Francii. Jako kostýmní návrhář našel zázemí i v divadlech a tady se probudil jeho zájem o herectví. Začal studovat ve slavné herecké škole René Simona a na jevišti poprvé stál po boku slavných herců Edwige Feuillère a Pierre Renoira v Dámě s kaméliemi. Příbuzní jej donutili k přijetí uměleckého pseudonymu Pascal, protože si nepřáli, aby „komediantstvím“ znesvětil jméno vážené obchodnické rodiny.

Souběžně s rozbíhající se divadelní dráhou začal i točit filmy a poprvé stál před kamerou ve vedlejší roli bavorského prince Alberta v historickém dramatu BOŽÍ SOUD (Le jugement de dieu, 1949). Jeho pedagog René Simon mu předpověděl rychlou kariéru, což se skutečně stalo a již s filmem ŠÉF (un grand patron, 1951) se dostal na přední místa plakátů. V padesátých letech se vypracoval do pozice jednoho z idolů dívek a žen a točil několik filmů ročně. Úspěch slavil znovu především v historických kostýmech, připomeňme například dobové trháky o krásné šlechtičně z 18. století ROZMARNÁ CAROLINE (Un caprice de Caroline chérie, 1953) a SYN SLADKÉ CAROLINE (Le fils de Caroline chérie, 1955), hrál i skutečné postavy z francouzských dějin (KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY – Si Versailles m′était conté, 1953; tady měl původně hrát krále Ludvíka XV., tato role byla ale nakonec svěřena Jeanu Maraisovi a Pascal dostal menší part hraběte Axele Fersena). Jeho partnerkami před kamerou byly nejslavnější herečky té doby, s italskou hvězdou Ginou Lollobrigidou hrál například ve filmu VELKÁ HRA (Le grand jeu, 1953).

Z Pascalových filmů padesátých let, které převýšily dobový průměr, připomeňme mezinárodně oceněný debut Alexandra Astruca ŠPATNÉ ZNÁMOSTI (Les mauvaises rencontres, 1955), později to byla pro Pascala nezvyklá podoba venkovského rybáře (RYBÁŘ Z ISLANDU – Pêcheur d′Islance, 1959), mezitím se znovu objevil v historických kostýmech a jako ruský car Alexandr stál po boku Romy Schneider v německém filmu KRÁSNÁ LHÁŘKA (Die schöne Lügnerin, 1959). To ale již pomalu nastupovala nová vlna, jejíž představitelé odsoudili konzervativní filmařské postupy a komerčně zaměřenou produkci padesátých let. Jean-Claude Pascal jako jeden ze symbolů zatracované staré školy neunikl ostré kritice a v očích filmových historiků jej zachránil snad jen již zmíněný Alexandre Astruc svým středometrážním filmem KARMAZÍNOVÁ ZÁCLONA (Le rideau cramoisi, 1953).

Jestliže počátkem šedesátých let přestaly Pascalovi pršet nabídky k filmování, novou vlnu popularity mu zajistil zpěv, jemuž se úspěšně začal věnovat koncem padesátých let. Se svým podmanivým hlasem se prosadil jako interpret šansonů a s písní Nous les amoureux dokonce v roce 1961 zvítězil v soutěži Eurovize. Začal točit gramofonové desky a vystupoval na koncertech. Z jeho pozdější filmografie stojí za zmínku poslední hlavní role v historickém filmu ZLATÝ SALAMANDR (La salamandre d′or, 1962), znovu se ale v celoevropském měřítku připomněl jako Osman Ferradji v závěrečném dílu romantické série o krásné Angelice (ANGELIKA A SULTÁN – Angélique et le sultan, 1968). To byl také prakticky závěr jeho filmové kariéry, i když později ještě několikrát před kamerou stál.

Vedle zpěvu se Jean-Claude Pascal začal v osmdesátých letech prosazovat také jako spisovatel. Nejprve sepsal své vzpomínky (Le beau masque, 1986), pak začal vydávat i romány a v psaní uplatnil i svůj zájem o historii. Jestliže film a televize jej v této době již zcela míjely, znovu hrál divadlo a například s představením Adieu, Prudence absolvoval v roce 1985 úspěšné turné po celé Francii i v zahraničí. Za své zásluhy v oblasti kultury obdržel od francouzského ministerstva kultury Řád umění a literatury.

Celý život si Jean-Claude Pascal přísně chránil své soukromí, a i když se na veřejnosti často objevoval po boku nejkrásnějších žen Francie, spekulovalo se o jeho homosexuální orientaci. Poslední léta života strávil v naprostém ústraní a žil střídavě v Paříži a Tunisu. Zemřel následkem rakoviny žaludku 5. května 1992 ve věku 64 let a veřejnost se o jeho úmrtí dozvěděla až s časovým odstupem, což svědčí o tom, že tehdy byl již dávno zapomenutou hvězdou. Má sice náhrobek v rodinné hrobce v Paříži, jeho popel byl ale rozptýlen v zátoce Saint-Michel.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.