Maria Bonnevie

Maria Bonnevie

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2020

Chlast

Film - Drama


2019

Exit

Seriál - Drama


2018

Zrodila se Astrid

Film - Životopisný, Drama

Fénix

Film - Drama


2015

Dcera čarodějky

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy, Akční


2014

Druhá šance

Film - Thriller, Drama


2012

Nevinná

Film - Thriller, Drama, Romantický

Belle du Seigneur

Film - Drama, Romantický


2010

Beze studu

Film - Drama


2009

Engelen

Film - Drama

Harry & Charles

Seriál - Drama


2008

Co nikdo neví

Film - Thriller


2007

Vyhoštění

Film - Drama

Embla

Film - Drama, Historický


2006

Inga tårar

Film - Drama


2004

Dag och natt

Film - Psychologický, Drama

Tři slunce

Film - Drama

Hotet

Film - Akční


2003

Rekonstrukce

Film - Drama, Romantický

Vysvobození

Film - Drama

Pojďme si hrát

Film - Komedie, Drama, Romantický

Trier, Kidman og Cannes

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2002

Dina

Film - Drama

Pád nebes

Film - Komedie, Rodinný, Drama


2001

Øyenstikker

Film - Thriller, Drama

Syndere i sommersol

Film - Drama

Hr. Boe & Co.'s Anxiety

Film - Krátkometrážní


1999

Vikingové

Film - Dobrodružný, Akční, Historický

Tsatsiki, maminka a policajt

Film - Rodinný, Drama


1997

Insomnie

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1996

Jerusalem

Film - Drama


1993

Telegrafista

Film - Komedie, Drama


1991

Bílý medvědí král

Film - Dobrodružný, Pohádka, Rodinný, Fantasy

Hvíti víkingurinn

Film - Dobrodružný, Drama


Hostka

1998

Først & sist

Seriál - Hudební, Talk-show


1992

Gomorron

Seriál - Publicistický

Životopis

Tato severoevropská herečka se narodila 26.9.1973 ve Švédsku, ale vyrůstala s matkou v norském Oslu. Vlastním jménem Anna Maria Cecilia Bonnevie pochází z umělecké rodiny - je jedinou dcerou norské herečky Jannick Bonnevie /nar.16.6.1945, Norsko/ a švédského herce Pera Waldvika /nar.28.1.1950, Švédsko/, její rodiče se však rozvedli. Když byla malá, chtěla se stát porodní bábou, naštěstí se projevily geny rodičů a Maria svou budoucí životní cestu směřovala k herectví. Hereckého vzdělání se jí dostalo na Stockholm Scenskola, kterou ukončila roku 1997 a svou první divadelní roli ztvárnila ve hře DEN HVITE VIKING /The White Viking/ islandského tvůrce Hrafna Gunnlaugssona.

V témže roce debutovala na prknech švédského divadla Dramaten ve hře YVONNE známého Ingmara Bergmana. Své první filmové krůčky však učinila už dávno předtím. V roce 1991 si zahrála princeznu ve fantasy snímku BÍLÝ MEDVĚDÍ KRÁL /Kvitebjorn Kong Valemon/. Následovalo dánsko-norské drama TELEGRAFISTA /Telegrafisten/, z roku 1993. Velký průlom však pro ni znamenalo až drama JERUSALEM /1996/ režiséra Billa Augusta, kde ztvárnila hlavní roli Gertrud. Další filmové nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Hrála v norském thrilleru INSOMNIE /Insomnia, 1997/ po boku Stellana Skarsgarda, v hollywoodském fantasy - dobrodružném snímku VIKINGOVÉ /The 13th Warrior, 1999/, kde se setkala např. s hercem španělského původu Antoniem Banderasem. Ovšem její životní role ji teprve čekala. Přišla v roce 2002 v dramatu DINA /I Am Dina/ Ole Bornedala. Role psychicky narušené, nevyrovnané a posedlé dívky Diny, která si sebou nese stín minulosti, kdy jako malé děvčátko nešťastnou náhodou zavinilo smrt své milované matky, jí vyneslo několik nominací na filmové ceny a celkem dvakrát ji dokázala proměnit - v Norsku jí ocenila filmová akademie jako nejlepší herečku a získala cenu Amanda a na Montréal World Film Festival převzala cenu Best Actress /kategorie "Nejlepší herečka"/.

Maria Bonnevie se ani po tomto úspěchu nenechala ukolébat a natočila další filmy - VYSVOBOZENÍ /I Am David, 2003/ po boku dalšího hollywoodského herce Jamese Caviezela, jednu z klíčových postav za kterou později byla nominovaná na další cenu v kategorii nejlepší herečka si zahrála v dánském romantickém dramatu REKONSTRUKCE /Reconstruction, 2003/, Marii mohli čeští diváci shlédnout také v ruském drama VYHOŠTĚNÍ /Izgnanie, 2007/, či v dánsko-švédském politickém dramatu s prvky thrilleru CO NIKDO NEVÍ /Det som ingen vet, r. 2008/, kde ztvárnila roli Ursuli. Mezi její další projekty patří dramatický tv seriál HARRY A CHARLES /r. 2009/ z norské televizní tvorby, oceňovaný dramatický film ENGELEN /r. 2009/, jejíž vedlejší role jí roku 2010 vynesla další nominaci na cenu Amanda v kategorii "nejlepší herečka". V říjnu roku 2010 měl premiéru další dramatický příběh z norské produkce, ve kterém si zahrála jednu z hlavních rolí MASKEBLOMSTFAMILIEN /r.2010/ a zatím její poslední připravovaný projekt nese název BELLE DU SEIGNEUR /r. 2012/, jedná se o evropské koprodukční romantické drama, kde ztvárnila roli Isoldy např. po boku irského známého herce Jonathana Rhys- Meyerse.

Maria chodila v letech 1998 - 2003 se švédským hercem Mikaelem Persbrandtem /nar.1963/, se kterým se dokonce zasnoubila, bohužel jejich vztah nevydržel. Nyní je jejím partnerem bývalá talk show hvězda norského původu Fredrik Skavlan /nar.1966/. Maria Bonnevie měří 173 cm. Roku 2009 byla přizvána do ČR jako porotkyně na 44. mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary (KVIFF).

Lynette

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.