Cristina Galbó

Cristina Galbó

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1988

Suéltate el pelo

Film - Komedie, Muzikál

Último guateque II, El

Film - Drama


1987

Sufre mamón

Film - Komedie, Muzikál


1983

Sobrenatural

Film - Horor


1980

Amante ingenua, La

Film - Drama

Les chevaux du soleil

Seriál


1979

El sexo ataca (1ª jornada)

Film - Komedie

Siete magníficas y audaces mujeres, Las

Film - Komedie

Yo... con mi experiencia

Film - Krátkometrážní


1978

El último guateque

Film


1977

Hasta que el matrimonio nos separe

Film - Komedie


1976

Curro Jiménez

Seriál - Dobrodružný, Romantický, Historický

Corea, La

Film - Drama


1975

L'assassino è costretto ad uccidere ancora

Film - Horor, Thriller

Adolescentes, Las

Film - Drama

Olvida los tambores

Film - Komedie


1974

Nehanobte spánek mrtvých

Film - Horor, Sci-Fi

Prigione di donne

Film - Drama


1972

Solange: Teror v dívčí škole

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller


1969

La residencia

Film - Horor, Thriller

Os Cinco Avisos de Satanás

Film - Horor, Komedie, Fantasy

Sangre en el ruedo

Film - Drama


1968

Due volte Giuda

Film - Mysteriózní, Western

Días de viejo color

Film - Muzikál, Drama, Romantický

Long-Play

Film - Komedie, Muzikál

Palabras de amor

Film - Drama

Un día después de agosto

Film - Drama


1967

Dove si spara di più

Film - Western

Los chicos del Preu

Film - Komedie


1966

La ciudad no es para mí

Film - Komedie

Nuevo en esta plaza

Film - Komedie, Drama


1965

Aquella joven de blanco

Film - Drama

Estudio 1

Seriál - Komedie, Drama


1963

Del rosa al amarillo

Film - Komedie, Romantický


Archivní záběry

2010

Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape

Film - Dokumentární

Životopis

Cristina Galbó se narodila 17. ledna 1950. Její celé jméno zní Cristina Galbó Sánchez. Herecký talent se u Cristiny, stejně jako u její sestry Beatriz, projevil již v dětských letech. Mladší ze sester Beatriz (*24.12.1951) debutovala ve filmu ve třinácti letech (EL ARTE DE VIVIR – 1965) a do roku 1994 pak ztvárnila asi patnáct rolí. Cristina, která je téměř o dva roky starší, debutovala také jako třináctiletá a to rolí Margarity v komedii Manuela Summerse DEL ROSA AL AMARILLO (1963). Tato role jí okamžitě přinesla nejen velkou popularitu, ale také cenu z filmového festivalu v San Sabastiánu (1963) jako novému hereckému objevu. Kromě této ceny „Prize San Sebastián", byla ve své kariéře oceněna Cristina ještě jednou. V roce 1974 získala na Sitges – Catalonian international film festivalu, cenu pro nejlepší herecký výkon a to za roli Edny v zombie hororu NON SI DEVE PROFANARE IL SONNO DEI MORTI (1974) – NEHANOBTE SPÁNEK MRTVÝCH. Film je známý také pod názvem LET SLEEPING CORPSES LIE.

Ač mladá získává si více a více příznivců rolemi jako jsou Bernadette v biografickém snímku AQUELLA JOVEN DE BLANCO (další používaný název filmu je BERNARDITA DE LOURDES), dále Sara v komedii LA CIUDAD NO ES PARA MÍ (1966) či Loli v další komedii LOS CHICOS DEL PREU (1967).

V roce 1967 dostává roli Giulietty v italském westernu DOVE SI SPARA DI PIÚ. Ač tento film nepatří k vrcholům „spaghetti" snímků, pro Cristinu byl velmi důležitý. Seznamuje se zde s hercem Peterem Lee Lawrencem (21.2.1945-19.4.1974). Tento v Německu narozený herec, se proslavil v italských filmech, ale v pouhých 29 letech umírá za nejasných příčin. Nejpravděpodobnější verzí byla sebevražda, poté co mu bylo diagnostikováno nádorové onemocnění. Mezitím ovšem Cristina a Peter stihli v roce 1969 svatbu a roku 1971 se jim narodil syn David.

V období manželství natáčí Cristina také své nejlepší filmy. Musím zmínit roli Teresy, ve filmu který považuji za skvost, LA RESIDENCIA (1969). Dále určitě za zmínku stojí její role Elisabeth v klasickém italském giallu COSA AVETE FATTO A SOLANGE? (SOLANGE – TEROR V DÍVČÍ ŠKOLE) 1972 a samozřejmě již zmiňovaný film  NON SI DEVE PROFANARE IL SONNO DEI MORTI (1974) a role Edny.

Po smrti Petera natočila Cristina filmy jako LA COREA (1976), LAS SIETE MAGNÍFICAS Y AUDECES MUJERES (1979), SOBRENATURAL (1983) a několik dalších. V kariéřě stihla Cristina něco přes třicet rolí, včetně natáčení televizních seriálů na počátku osmdesátých let (LES CHEVAUX DU SOLEIL nebo LA MÁSCARA NEGRA). Objevila se také v erotických komediích a v roce 1976 byla hlavní tváří (ale šlo hlavně o tělo) sedmého čísla REVISTA ATREVIDA (BOLD MAGAZINE). Na stránkách časopisů se objevovala samozřejmě častěji.

Svět filmu opustila Cristina na konci osmdesátých let. Poslední role vytvořila v roce 1988. Bylo to v dramatu EL ÚLTIMO GUATEQUE II. a jak s režisérem Manuelem Summersem svou kariéru začala, tak jí také v jeho hudební komedii SUÉLTATE EL PELO ukončila. Začala cestovat po světě se svou vášní, což je tanec flamengo a výuce tohoto španělského národního pokladu se věnuje dodnes ve Spojených státech, konkrétně v Kalifornii.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.