Ewa Strömberg

Ewa Strömberg

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1972

Hochzeitsnacht-Report

Film - Komedie

Zum zweiten Frühstück: Heiße Liebe

Film

Fußballtrainer Wulff

Seriál

Dr. M schlägt zu

Film - Horor, Krimi, Mysteriózní, Sci-Fi


1971

Vampiros lesbos

Film - Horor, Thriller, Fantasy

Sie tötete in Ekstase

Film - Horor, Krimi

Der Teufel kam aus Akasava

Film - Krimi, Thriller

X312 - Flug zur Hölle

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční


1969

Boj o Řím II.

Film - Dobrodružný, Drama

Der Mann mit dem Glasauge

Film - Krimi

Die Hochzeitsreise

Film - Komedie


1968

Boj o Řím I.

Film - Dobrodružný, Drama

Im Banne des Unheimlichen

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller

Erotik auf der Schulbank

Film - Komedie, Drama

Heimlichkeiten

Film - Krimi


1967

Der Mönch mit der Peitsche

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Brille und Bombe - Bei uns liegen Sie richtig!

Film - Komedie

Mördaren - En helt vanlig person

Film - Mysteriózní, Thriller


1965

Ett sommaräventyr

Film


1959

Raggare!

Film - Dobrodružný, Drama


Archivní záběry

2000

Llámale Jess

Film - Dokumentární

Životopis

Ewa Strömberg je jednou ze seveřanek, které se staly známé i mimo svou rodnou zemi. Ewa se narodila ve Švédsku, kde s herectvím začínala, aby se později podílela zejména na německé „béčkové" produkci. Ewa vytvořila necelých třicet rolí a to především na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století.

Nejvíce jí ovšem do povědomí diváků dostaly snímky v režii Jesúse Franca (12.5.1930-2.4.2013). Ten ve svých filmech nejčastěji obsazoval svou partnerku a později manželku Linu Romay (25.6.1954-15.2.2012) a Soledad Mirandu (9.7.1943-18.8.1970). Hodilo se tedy k těmto dvěma snědším dívkám mít i blonďatý kousek. Tím byla Ewa, i když nedostávala tak velké a časté role jako Lina či Soledad.

Debutem byl pro Ewu švédský snímek RYTTARE I BLÅTT (1959) a ve stejném roce hrála dívku v restauraci v dalším švédském filmu RAGGARE!. V roce 1963 si Ewa poprvé zahrála v zahraničním filmu a to i přesto, že zůstala na „domácí půdě". Italská komedii IL DIAVOLO (1963), za kterou Alberto Sordi získal v roce 1964 Zlatý glóbus, byla totiž téměř celá natáčena ve Stockholmu. Ve filmu se tím pádem objevuje celá řada švédských herců. Film měl mnoho alternativních názvů jako THE DEVIL, TO BED OR NOT TO BED, AMORE IN STOCKHOLM či L´AMOUR A LA SUEDOISE.

V roce 1964 hrála Ewa poprvé v německém filmu. Jednalo se o televizní snímek MAINE NICHTE SUSANNE a Ewa zde hrála jako Josefine. V roli Kristine se pak představila v roce 1965 ve švédském dramatu ETT SOMMARÄVENTYR, v Německu uváděný pod názvem EROTIK UNTER VIER AUGEN. V Německu natáčela koncem šedesátých let filmy na motivy příběhů Edgara Wallace, jako například DER MÖNCH MIT DER PEITSCHE (1967) v roli Pam Walsbury, IM BANNE DES UNHEIMLICHEN (1968) v roli Library Clerk či DER MANN MIT DEM GLASAUGE (1969), zde jako Doris. Doma ve Švédsku, v té době hrála například jako Pia v komedii MÖRDAREN – EN ELT VANLIG PERSON (1967). Roku 1968 a 1969 se jako Rauthgundis objevuje ve dvou historických filmech KAMPF UM ROM I. a KAMPF UM ROM II. – DER VERRAT.

Průlom v její kariéře přichází roku 1971 a to rolí Lindy Westinghouse v erotickém hororu VAMPYROS LESBOS. V erotických či kanibalských hororech Jesúse Franca, pak dostala další příležitosti. Jako doktorka Crawford ve filmu SIE TÖTETE IN EKSTASE (1971), jako paní Wilsonová v kanibalském snímku X312 - FLUG ZUR HÖLLE (1971) a také v roli Jenny Paganini ve filmu LA VENGAZA DEL DOCTOR MABUSE (1971), který je často uváděn pod německým názvem názvem Dr. M SCHLÄGT ZU. Franco jí obsadil ještě jako Ingrid Thorrsen v zombie hororu TEUFEL KAM AUS AKASAVA (1971).

Naposledy se divákům představila Ewa roku 1974, když v televizním seriálu HAMBURG TRANSIT, ztvárnila roli Lil v epizodě s názvem DER 7. KANAL.

Ewa občas používala obměny svého jména jako Eva Stroemberg,  Eva Strömberg či  Ewa Stroemberg. Můžeme se domnívat, že její hvězdička pohasla vlivem krize filmového průmyslu v tomto období.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.