Mary Badham

Mary Badham

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2019

Tajemství pod povrchem

Film - Thriller


2010

Hey, Boo: Harper Lee and 'To Kill a Mockingbird'

Film - Dokumentární, Životopisný, Historický


2005

Jsi jen naše

Film - Drama


1999

Conversation with Gregory Peck, A

Film - Dokumentární


1998

Fearful Symmetry

Film - Dokumentární


1993

Passage à l'acte

Film - Krátkometrážní


1966

Zakázaný majetek

Film - Drama, Romantický

Let's Kill Uncle

Film - Horor, Thriller


1962

Jako zabít ptáčka

Film - Drama


1959

The Twilight Zone

Seriál - Horor, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller, Drama, Fantasy


Host/ka

2010

West Wing Week

Seriál - Publicistický


2003

AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains

Seriál - Dokumentární


1963

The 35th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Mary Badham je americká herečka známá zejména pro ztvárnění postavy Jean Louise „Scout" Finch v dramatu TO KILL A MOCKINGBIRD /1962/ dle stejnojmenného románu Harper Lee, za kterou byla nominována na cenu Academy Awards pronejlepší herečku ve vedlejší roli. V té době, kdy bylo Badham deset let byla nejmladší herečkou, která kdy byla v této kategorii nominována.

Mary Badham je mladší sestrou režiséra Johna Badhama. Ač sourozenci, tak spolu nikdy nepracovali na stejném filmu. Jejich rodiči byli Henry Lee Badham Jr. a Marry Badham /roz. Hewitt/ - v Anglii narozená herečka. Henry Lee Badham byl letcem v obou světových válkách a v roce 2007 byl posmrtně uveden do Alabama Aviation Hall of Fame. Po ukončení své služby v armádě s hodností brigádního generála se Henry Lee stal obchodníkem podnikajícím v oblasti Ensley a Bessemer poblíž Birminghamu v Alabamě.

Mary Badham neměla před natáčením filmu To Kill a Mockingbird žádné herecké zkušenosti. "Oskar" tedy putoval k jiné dětské herečce - Patty Duke za film THE MIRACLE WORKER /1962/. Během natáčení se Badham sblížila s hercem Gregory Peckem, který hrál jejího filmového otce Atticuse Finche. Spolu zůstali v kontaktu až do Peckovy smrti v roce 2003 a celou dobu jej důvěrně oslovovala „Atticusi". Na žádost herce/scénáristy a režiséra Camerona Watsona si zahrála Badham malou roličku /cameo role/ v dramatu s Keithem Carradinem OUR VERY OWN /2005/. Watson ohledně její role prohásil, že si nedovede představit pro tuto roli jinou herečku.

Badham také hrála v posledním díle "The Bewitchin Pool" seriálu TWILIGHT ZONE /1959-1964/. Velká část jejích dialogů byla ovšem namluvena ADR umělkyní June Foray. Objevila se v hororu LET'S KILL UNCLE /1966/ a v dramatu THIS PROPERTY IS CONDEMNED /1966/ s Robertem Redfordem a Charlesem Bronsonem. Poté se odebrala do hereckého důchodu.

V současnosti /2013/ Badham restauruje umělecká díla a působí na univerzitě jako koordinátorka testů. Je vdaná za učitele a spolu vychovávají své dvě děti Anthonyho a Annu.

Lukáš "gatuso" Častulík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.