Dorris Bowdon

Dorris Bowdon

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1943

The Moon Is Down

Film - Drama


1940

Hrozny hněvu

Film - Drama

Jennie

Film - Drama


1939

Bubny víří

Film - Válečný, Western, Drama, Romantický


1938

Always Goodbye

Film - Komedie, Drama

Down on the Farm

Film - Komedie

Životopis

Celým jménem Dorris Estelle Bowdon se narodila v městečku Coldwater ve státě Mississippi, pocházela ze sedmi dětí. Její otec James byl lékařem, ale bohužel zemřel, když byly Dorris dva roky. V době, kdy studovala angličtinu a rétoriku na univerzitě v Louisianě, si jí ve školní hře všiml jeden z místních kritiků a upozornil na ni jednoho z agentů společnosti 20th Centruy Fox Irvinga Kahna. Dorris se nechala zlákat světem filmu, a tak aniž dokončila studia na univerzitě, odjela do Hollywoodu, aby tam zkusila své štěstí.

V roce 1938 se objevila v malé roličce v dramatu ALWAYS GOODBYE a ve stejném roce si zahrála Tessie Moodyovou v komedii DOWN ON A FARM. O rok později si zahrála Mary Reall ve válečném westernu BUBNY VÍŘÍ. V tomtéž roce natáčela také snímek YOUNG MR. LINCOLN, ve kterém měla ztvárňovat mladou farmářskou dívku Carrii Sue, jejíž snoubenec je obviněn z vraždy a obhajován u soudu mladým Abrahamem Lincolnem, ale její scény byly z filmu nakonec vystříhány. Roku 1939 ji jeden její přítel seznámil s režisérem a producentem Nunnallym Hunterem Johnsonem, který právě natáčel filmovou adaptaci novely Johna Steinbecka HROZNY hněvu.

Nunnaly doslova propadl kouzlu o 18 let maldší Dorris, pár po několika měsících vztahu vstoupil do manželství a Nunnally svoji ženu obsadil do role Rosasham Riversové, těhotné sestry Toma Joada (Henry Fonda), kterou opustí manžel, v HROZNECH HNĚVU – tato role byla největší rolí její kariéry. V roce 1940 se Dorris objevila také jako Lottie v dramatu JENNIE. Manželé spolu během manželství měli tři děti – jednoho syna a dvě dcery. První dítě se manželům narodilo v roce 1943 a ukončilo tak předčasně Dorrisinu hereckou kariéru.

Jejím posledním snímkem byla další adaptace novely Johna Steinbecka THE MOON IS DOWN, ve kterém Doris získala silnou dramatickou roli Molly Mordenové, ovdovělé ženy žijící v severské vesnici okupované nacisty, která si v touze po pomstě jednoho z nacistů pozve do ložnice a poté ho ubodá k smrti. Manželé spolu žili až do Nunnallyho smrti v roce 1977. Dorris zemřela v Los Angeles ve věku 90 let na selhání srdce. Její popel byl částečně pohřben vedle manžela a částečně rozprášen do moře.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.