Fanny Brice

Fanny Brice

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1975

Brother, Can You Spare a Dime?

Film - Dokumentární


1952

The Story of Will Rogers

Film - Komedie, Drama


1945

Ziegfeldův kabaret

Film - Komedie, Muzikál


1938

Hollywood Goes to Town

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Everybody Sing

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1936

Velký Ziegfeld

Film - Muzikál, Životopisný, Drama, Romantický


1934

Crime Without Passion

Film - Krimi, Drama


1930

Be Yourself!

Film - Komedie, Muzikál

The Man from Blankley's

Film - Komedie


1929

Night Club

Film - Krátkometrážní


1928

My Man

Film - Muzikál, Drama


Archivní záběry

2007

Making Trouble

Film - Dokumentární, Komedie


1984

Almonds and Raisins

Film - Dokumentární

The Great Standups

Film - Dokumentární, Komedie


1983

Zelig

Film - Komedie


1963

Hollywood Without Make-Up

Film - Dokumentární


1935

Paramount Headliner: Broadway Highlights No. 1

Film - Komedie, Krátkometrážní, Muzikál

Životopis

Vlastním jménem Fania Borach. Herečka, zpěvačka a komik v sukni. Narodila se jako třetí dítě maďarským imigrantům na newyorské Lower East Side. Pro hereckou kariéru se rozhodla ve školních letech a roku 1908 se nechala angažovat v dívčím burleskovém sboru. (Americké zábavní divadlo první třetiny 20. století. Moderátor uváděl zpěv, tanec, skeče a striptýz.) Zde začala užívat příjmení Brice, měla 17 let a účinkovala v prvních scénkách zobrazující opilé Iry, či nechápající Asiaty. Ač pocházela s židovské rodiny a nemluvila jidiš, dokázala se tento přízvuk naučit a prodat jej v muzikálu THE COLLEGE GIRLS. Zde v roli Salome předvedla zpěv i závojový tanec (Salome tančila pro svého otce Herodiadina a žádala za to hlavu Jana Křtitele). Tím prorazila na Brodwayi a začala její několikaletá spolupráce se skladatelem Florenzem Ziegfeldem juniorem. Ona z jeho skladeb udělala šlágry, on z neznámé zpěvačky hvězdu třicátých let. Roku 1921 zazněla poprvé v jejím podání MY MAN, nejúspěšnější z více než dvaceti desek, které ji vydala Victoria a Columbia Records. Později tuto skladbu převzal Billie Holiday. Dalšímy šlágry byly SECOND HAND ROSE a THAN HAPPY WITH SOMEBODY ELSE.

V letech 1963 až 1951 se proslavila rozhlasovou rolí všetečné Baby Snooks ve varieté THE BIG SHOW stanice NBC Radio. Vysílání přebíraly další rozhlasové stanice a Fanny získala další porci popularity. Roku 1950 ji podobnou rolí oslovila televize, ale zde se střetl její věhlas s věkem. V rádiu to vidět nebylo, ale herečce, představující teenegerku bylo 58 let a producenti ji vystřídali. Vrátila se ke své rozhlasové roli a společně s Groucho Marxem, Jane Powellovou a Lily Tomlinovou ještě krátce zazářila, než 29. května 1951 podlehla infarktu. Mezi její nejslavnější filmy patří MY MAN (1928), BE YOURSELF! (1930) a EVERYBODY SING (1938). Ve filmech THE GREAT ZIEGFELD (1936) a ZIEGFELD FOLLIES (1946) hrála sebe samotnou. Třináct let po její smrti napsal Jule Styne životopisný FUNNY GIRL s Barbarou Streisand v hlavní roli.

Fanny byla třikrát vdaná. Krátký čas s holičem Frankem Whitem. Druhým mužem byl herec Julius „Nicky“ Arnstein. Třetím divadelní producent Billy Rose. Z těchto svazků pochází děti Frances (1919–1992) a malíř William Brice (1921–2008). Herečka je pohřbena na Westwood Village Memorial Park Cemetery.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.