Diana Wynyard

Diana Wynyard

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

16. ledna, 1906, Londýn, England, Velká Británie

13. května, 1964, Londýn, England, Velká Británie

Filmografie

Herec/čka

1957

Island in the Sun

Film - Drama


1956

The Feminine Touch

Film - Komedie, Drama


1954

Producers' Showcase

Seriál - Komedie, Muzikál, Rodinný, Drama


1951

Tom Brown's Schooldays

Film - Drama


1947

Ideální manžel

Film - Drama


1941

The Prime Minister

Film - Drama

Freedom Radio

Film - Drama

Kipps

Film - Komedie


1940

Gaslight

Film - Mysteriózní, Thriller


1939

On the Night of the Fire

Film - Drama


1937

Theatre Parade

Seriál


1934

Hollywood on Parade No. B-13

Film - Dokumentární, Komedie, Krátkometrážní, Muzikál

Let's Try Again

Film - Drama

One More River

Film - Drama

Where Sinners Meet

Film - Komedie, Romantický


1933

Cavalcade

Film - Drama

Reunion in Vienna

Film - Drama, Romantický

Men Must Fight

Film - Sci-Fi, Válečný, Drama


1932

Rasputin and the Empress

Film - Drama, Historický

Životopis

Narodila se jako Dorothy Isobel Cox v anglické metropoli Londýně. Studovala na Woodford School v londýnském Croydonu a na londýnských divadelních prknech vystouupila poprvé v roce 1925 jako lady Sheridan ve hře Sorry, You´ve been troubled. Díky svému širokému hereckému repertoáru účinkovala v divadelních hrách nejvýzanmnějších dramatiků jako Shakespeare, Čechov nebo Shaw a brzy se stala jednou z velkých hvězd britského divadla.

V roce 1932 uzavřela smlouvu se společností MGM a v témže roce se poprvé objevila jako Natasha v historickém dramatu RASPUTIN AND THE EMPRESS. Již o rok později předvedla svůj nejlepší herecký výkon v dramatu CAVALCADE, ve kterém byl jejím hereckým partnerem Clive Brook. Za roli Jane Marryot získala Diana nominaci na Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli. Pozitivní kritiky sklidila i za roli Claire Corven v dramatu ONE MORE RIVER z roku 1934. Přestože její kariéra v Hollywoodu vypadala slibně, rozhodla se Diana po pouhých dvou letech pro návrat do Anglie. Zde zazářila především v britské verzi thrilleru GASLIGHT. V tomto thrilleru ztvárnila Bellu Mallen, která je soustavně terorizována svým ďábelským manželem (Anton Walbrook), který ji dovede téměř k šílenství. Výborný herecký výkon podala i v roli manželky ministerského předsedy v dramatu THE PRIME MINISTER a v komedii KIPPS. Během následujících let se objevovala spíše v menších rolích, což ji spolu s přesvědčením, že „nechce být filmovou hvězdou“ dovedlo zpět na divadelní prkna. Její poslední filmovou rolí byla role matky Jamese Masona v dramatu ISLAND IN THE SUN z roku 1957.

V únoru roku 1943 se Diana provdala za režiséra Carola Reeda, se kterým se seznámila o dva roky dříve při natáčení komedie KIPPS. Manželství ale trvalo pouze čtyři roky a skončilo v srpnu roku 1947 rozvodem. Podruhé a naposledy se Diana provdala v listopadu roku 1951, kdy se jejím manželem stal doktor Tibor Csato. Ani toto manželství ale Dianě štěstí nepřineslo a manželé se v březnu roku 1958 rozvedli. Diana zemřela na onemocnění ledvin v Londýně v roce 1964 ve věku 58 let.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.