Ivana Pavlová

Ivana Pavlová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2006

13. komnata

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1967

Když má svátek Dominika

Film - Rodinný

Vltava 12°

Film - Hudební, Komedie


1966

Autorevue

Film - Hudební, Komedie, Krátkometrážní


1964

Starci na chmelu

Film - Komedie, Muzikál, Drama, Romantický


Hostka

2013

Rub a líc

Seriál - Publicistický


Archivní záběry

2016

PopStory

Seriál - Dokumentární, Hudební

Životopis

Ivana Pavlová se narodila 9.června 1946 v Plzni. Od útlého věku byla pohybově nadaná, a tak již od pěti let navštěvovala školu baletu. Jejími učiteli byli například Jiří Němeček, Pavel Šmok nebo Luboš Ogoun. Jako tanečnice vystupovala i v divadle J.K. Tyla. Nic jí tedy nebránilo aby ve čtrnácti letech odešla studovat pražskou konzervatoř, kde jejími spolužáky byly Vlastimil Harapes nebo Ivanka Kubicová.

O tři roky později, stále ještě jako studentka konzervatoře, vyhrává konkurz na hlavní ženskou roli Hanky v muzikálu Ladislava Rychmana STARCI NA CHMELU. ,,Nevěděla jsem co je muzikál, neznala jsem West Side Story a v životě jsem nehrála před kamerou,“ vzpomíná po letech na prvotní strach z natáčení Starců. Ivana i přes původní nedůvěru v sama v sebe, že nemůže tak náročnou roli zvládnout, uspěla. Po premiéře filmu se stala populární osobností a sklízela prakticky jen pozitivní kritiky, a tak mohla dál rozvíjet svou slibně rozjetou kariéru.

V posledním ročníku konzervatoře přijala angažmá do divadla Balet Praha, se kterým potom čtyři roky jezdila po světě. V tomto divadle se potkala i se svým budoucím manželem a životním partnerem režisérem Pavlem Hoblem. S ním spolupracovala na televizních pořadech Autorevue nebo Revue Vltava. Znovu se setkala i s režisérem Rychmanem, s nímž spolupracovala na prvních televizních klipech v písničkách Dominiku a Moje střevíčky. Menší roli si zahrála i v rodinném filmu KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA.

V roce 1967 její život poznamenal pracovní úraz, když na ni před premiérou v divadle spadla kulisa. Po zotavení pracovala jako externí tanečnice a asistentka choreografa v pražském divadle E.F. Buriana, kde působila až do roku 1983. Její život i kariéru navždy změnily poúrazové komplikace, které doktoři diagnostikovali jako poúrazovou epilepsii. Ivana z ničeho nic propadala do křečových stavů, které byly obvykle doprovázené poruchou vědomí. A tak se rozhodla navždy opustit svět divadla i tance a odešla do ústraní. ,,Byla jako Greta Garbo. Z ničeho nic zmizela, nedala nikomu vědět a nikdo, kromě jejího muže o ní nic nevěděl. Jakoby zmizela z povrchu zemského,“ popisuje její tehdejší náhlý odchod její bývalý spolužák Vlastimil Harapes.

Stala se ženou v domácnosti a smyslem jejího života se stala péče o dům a manžela Pavla Hobla, který jí byl po celou dobu velkou oporou a jehož velmi milovala. Ten bohužel zemřel 20.5.2007 a od té doby bojuje se svou chorobou sama. ,,Toho, že jsem se vzdala divadla a tance nelituji. Udělala jsem to dobrovolně a z vlastní vůle. Naučila jsem se mít ráda jiné věci, které se staly náplní mého života. Prožila jsem pěkný život a znovu opakuji, že ničeho nelituji“, dodává po letech Ivana Pavlová-Hoblová.

Jan "Reiniš" Bodnár

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.