Theresa Saldana

Theresa Saldana

Osobnostcsfd.cz

Herečka

20. srpna, 1954, Brooklyn, New York City, New York, USA

6. června, 2016, Los Angeles, Kalifornie, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2004

Gang Warz

Film - Drama


2003

Paradise

Film


2000

Ready to Run

Film - Rodinný


1999

Batman budoucnosti

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Akční, Animovaný

Katastrofy

Film - Sci-Fi, Thriller

Karlův pohřeb

Film - Komedie


1996

She Woke Up Pregnant

Film - Drama


1993

Na útěku

Film - Thriller, Drama


1991

The Commish

Seriál - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama


1990

Zákon a pořádek

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Kapitán Planeta

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Sci-Fi, Akční, Animovaný

Andělské město

Film - Akční


1989

Of Men and Angels

Film


1988

Noc předtím

Film - Komedie

Double Revenge

Film - Thriller, Drama, Akční


1987

Silniční muž

Film - Akční

Juvi

Film - Krimi, Rodinný, Drama


1986

Matlock

Seriál - Krimi, Drama


1985

MacGyver

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční

Pásmo soumraku

Seriál - Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller, Fantasy


1984

Hunter

Seriál - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Zločiny mužů

Film - Thriller, Akční

Victims for Victims: The Theresa Saldana Story

Film - Drama


1983

Miss Lonelyhearts

Film - Drama


1980

Zuřící býk

Film - Sportovní, Životopisný, Drama

Sophia Loren: Her Own Story

Film - Životopisný, Drama

Výzva

Film - Drama, Akční


1979

Rodinný film

Film - Komedie


1978

I Wanna Hold Your Hand

Film - Hudební, Komedie, Romantický

Nunzio

Film - Drama


1970

All My Children

Seriál - Mysteriózní, Drama, Romantický


Hostka

1994

The 51st Annual Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický


1991

The Chuck Woolery Show

Seriál - Talk-show

Životopis

Theresa Saldana, nar. 20 srpna 1954 v Brooklynu matce Divině a otci Tony Saldanovi, je americká herečka známá zejména pro svou práci v televizi a filmu. Snad nejvíc se proslavila rolí Rachel Scali - ženy policejního komisaře Tony Scaliho v televizním seriálu z 90.let THE COMMISH. Za tuto roli obdržela cenu Golden Globe za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli. Z dalších hlavních rolí stojí za zmínku part Lenory LaMotty, manželky Joeyho, kterého ztvárnil Joe Pesci ve filmu RAGING BULL a v komedii Roberta Zemeckise I WANNA HOLD YOUR HAND, kde hrála roli dívky jménem Grace, která se vydá s dalšími třemi kamarádkami do NY na show Eda Sullivana, kde vystoupí jejich miláčci Beatles. Objevila se v nezavislém filmu HOME MOVIES Briana dePalmy a hrála po boku Kirka Douglase a Nancy Allen.

Naneštěstí její kariéra byla ovlivněna pokusem o vraždu, kdy se stala 15. března 1982 obětí stalkingu od 46 letého vandráka Jacksona z Aberdeenu ve Skotsku. Jackson se zamiloval do své oběti, když ji viděl ve filmu DEFIANCE. Najal si soukromého detektiva aby získal její adresu a tel.číslo od její matky a vydával se za asistenta režiséra M.Scorseseho, tvrdíce, že potřebuje její rezidenční adresu aby ji mohl kontaktovat v případě nabídky točení filmu v Evropě. Jackson napadl herečku před jejím domem za bílého dne a ustědřil jí nejméně deset ran 14cm nožem. Útok byl tak prudký, že ohnul samotný nůž. Ačkoliv byl útok veden v hustě zabydlené oblasti, byl přerušen náhodně rozvozcem vody v plastových lahvích Jeffem Fennem, který slyšel pláč a naříkání, seběhl z druhého patra domu a zpacifikoval útočníka.

Saldana podstoupila čtyřhodinovou operaci a několikaměsíční rehabilitaci v nemocnici Motion Picture Hospital. Jackson dostal 14 let za mřížemi za vražedný útok a výhružky, které směřoval z vězení jejímu zachránci a jí samotné. V roce 1996 byl převezen do Anglie, kde byl souzen za loupežnou vraždu z roku 1966. Jackson, který se jednou označil za shovívavého Anděla Smrti, zemřel na srdeční infarkt v britské psychiatrické léčebně v roce 2004 ve věku 68 let. Jacksonova metoda stalkingu inspirovala dalšího stalkera Roberta J. Barda, který pronásledoval a zabil mladou herečku Rebeccu Schaeffer. Fenn obdržel ocenění Carnegie Medal a společností Carnegie Hero Fund byl za své činy odměněn. Fenn se dloudobě zajímal o práci a činnost policejního oddělení Los Angeles County Sherrif¨s Department a po výcviku a složení zkoušek se stal výkonným šerifem.

Po dlouhé rekonvalescenci založila Saldana výbor pro oběti stalkingu - Victims for Victims - a v roce 1990 lobovala pro anti-stalkingový zákon a v roce 1994 se zasloužila i o vznik zákona na ochranu řidičů DRIVER'S PRIVACY PROTECTION ACT. Tato neblahá zkušenost inspirovala Saldanu k hraní sebe samé ve filmu VICTIMS FOR VICTIMS:THE THERESA SALDANA STORY. Je autorkou knihy Beyond Survival, ve které líčí své paměti a zkušenosti po útoku na její osobu. Saldana podporuje spolek The Jazz Tap Ensemble, ve kterém vystupuje i její dcera. Spolek vydělává peníze pro nadějné mladé tanečníky. Zajímavosti: V jednu dobu se o ní uvažovalo, že by hostovala v kriminálním pořadu AMERICA'S MOST WANTED. V raném dětství jako teenagerka docházela na herecké hodiny k jednomu z nejrespektovanějších učitelů herectví 20. století Sanfordu Meisnerovi. Má jedno dítě Tiannu Peters s druhým manželem Philem Petersem.

Lukáš "gatuso" Častulík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.