Jan Valášek st.

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1953

Vánoční dárek

Film - Krátkometrážní


Režisér

1968

Naše bláznivá rodina

Film - Komedie, Rodinný


1967

Když má svátek Dominika

Film - Rodinný


1966

Malá mořská víla

Film - Pohádka


1965

Kůň se zlatou hvězdou na čele

Film - Pohádka, Rodinný


1964

Kdy brečí muži

Film - Krátkometrážní, Drama

Cestička padajícího listí

Film

Slon se zlatou trubkou

Film - Loutkový

Kluk

Film - Komedie, Rodinný

Velrybí komedie

Film - Rodinný


1963

Tři zlaté vlasy děda Vševěda

Film - Poetický, Pohádka

Modrý autobus

Film - Krimi, Rodinný


1962

Malý Bobeš ve městě

Film - Rodinný


1961

Malý Bobeš

Film - Rodinný


1960

Kouzelný den

Film - Rodinný


1959

Prázdniny v oblacích

Film - Rodinný

Nedohledné dálky

Film - Drama

Ulice, kde si hrají děti

Film - Rodinný

Velcí, děti a já

Film - Rodinný


1958

Baron Kaplan

Film - Komedie

Byt pod mrakem

Film - Komedie

Chlapec a pes

Film - Krátkometrážní, Rodinný


1957

Kuťásek a Kutilka na horách

Film - Krátkometrážní, Loutkový

Černá ovce

Film - Rodinný

Slavík

Film - Pohádka, Drama

Jediná noc

Film - Drama


1956

Dobrodružství Toma Sawyera

Film - Dobrodružný, Rodinný

Začínáme žít

Film - Drama

Šťastnou cestu

Film - Komedie, Rodinný


1955

V ulici je starý krám

Film - Krátkometrážní


1954

Mladá láska

Film - Krátkometrážní, Romantický


1953

Ženy v uniformě

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


Scenárista

1966

Malá mořská víla

Film - Pohádka


1965

Kůň se zlatou hvězdou na čele

Film - Pohádka, Rodinný


1959

Ulice, kde si hrají děti

Film - Rodinný


1958

Chlapec a pes

Film - Krátkometrážní, Rodinný

Životopis

Jan Valášek se narodil 1. července 1926 v Prostějově. Zaujal ho film a v letech 1951 – 1955 vystudoval režii na FAMU v Praze. V této době se seznámil se starším spolužákem režisérem Milanem Vošmikem, pod jehož vlivem se mladý Valášek rozhodl věnovat se ve své režisérské práci dětskému publiku, pro děti a o dětech.

Ještě na FAMU natáčel podle svých námětů a scénářů studentské filmy MLADÁ LÁSKA (1954), ŽENY V UNIFORMĚ (1954) a absolventský V ULICI JE STARÝ KRÁM (1955) v titulních rolích se Štěpánkou Haničincovou, Janou Rybářovou a Rudolfem Jelínkem. Ještě za studií si Valášek zahrál muže v rádiovce a spolupracoval na studentském snímku Petera Solana VIANOČNÝ DAR (1953).

V letech 1955 – 1960 se stal po absolvování FAMU režisérem Československé televize, kde natáčel televizní filmy a inscenace (například DOBRODRUŽSTVÍ TOMA SAWYERA, ZAČÍNÁME ŽÍT, JEDINÁ NOC, SLAVÍK, BARON KAPLAN, NEDOHLEDNÉ DÁLKY, CHLAPEC A PES, KUŤÁSEK A KUTILKA NA HORÁCH, LÉTO V TATRÁCH, MALÝ SVĚT, ULICE, KDE SI HRAJÍ DĚTI nebo VELCÍ, DĚTI A JÁ atd.) i pro děti, dětské pořady a divadelní přenosy (V PŘEDVEČER, ALADINOVA LAMPA, NEAPOL, MĚSTO MILIÓNŮ či ŽEBRÁCKÁ OPERA).

V letech 1960 – 1968 byl režisérem a scenáristou Filmového studia Barrandov, kde ještě jako student spolupracoval na filmu PUNŤA A ČTYŘLÍSTEK (1955) Jiřího Weisse. K řadě svým snímkům si psal náměty, literární i technické scénáře (PRÁZDNINY V OBLACÍCH, MALÝ BOBEŠ, MALÝ BOBEŠ VE MĚSTĚ, ZLÉ PONDĚLÍ, TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA, KDY BREČÍ MUŽI, KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA i NAŠE BLÁZNIVÁ RODINA).

Pro mladšího režiséra a staršího spolužáka Milana Vošmika napsal s Václavem Nývltem námět a scénář k psychologickému dramatu ZLÉ PONDĚLÍ (1960). Samostatnou režií debutoval snímkem na námět knížky Bohumila Říhy PRÁZDNINY V OBLACÍCH (1959) o chlapci, jenž si zamiluje létání vrtulníkem. Podle scénáře Oty Hofmana natočil Valášek o rok později dětský film o přípravě dětí na II. celostátní Spartakiádu KOUZELNÝ DEN (1960).

V 60. letech pokračoval filmy s ostře sociálním nádechem MALÝ BOBEŠ (1961) a pokračování MALÝ BOBEŠ VE MĚSTĚ (1962) na motivy knihy J. V. Plevy, barevnou pohádkou Karla Jaromíra Erbena TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA (1963) se Zdeňkem Štěpánkem úloze děda Vševěda, krátkometrážním snímkem o chlapci, jenž se ocitne v nemocnici s Jiřinou Jiráskovou a Boženou Böhmovou KDY BREČÍ MUŽI (1964), jenž měl být součástí povídkového snímku POVÍDKY O DĚTECH (1964) režisérů Milana Vošmika, Jaromíra Dvořáčka a Jiřího Hanibala, ale nakonec byl z distribučních důvodů uveden v kinech samostatně, a veselým dětských filmem KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA (1967) o zajímavé výměně jednoho chlapce a děvčátka.

Posledním snímkem Jana Valáška se stala bláznivá komedie NAŠE BLÁZNIVÁ RODINA (1968). Film však Valášek kvůli předčasné smrti nestihl dokončit. Zesnul až během závěrečných pracích a snímek nakonec dokončil režisér Karel Kachyňa. Ve filmových titulcích je však uveden jen Jan Valášek. Režisér často a rád vybíral při konkurzech různé dětské herce (Jiří Lukeš nebo Ivo Pelant).

Jan Valášek patřil mezi zakladatele dětského žánru ve znárodněném českém filmu po druhé světové válce a jeho smrtí tento obor utrpěl velkou ztrátu. Zemřel těsně před renesancí dětských filmů během normalizace v 70. letech, kdy ostatní režiséři dosahovali značných úspěchů a tak pomáhali nejmenším divákům aspoň na chvíli zapomenout na dobu v níž žili.

I během 60. let spolupracoval s Československou televizí (CESTIČKY PADAJÍCÍHO LISTÍ, SLON SE ZLATOU TRUBKOU, PTAČÍ ŽIVOT a nebo MODRÝ AUTOBUS). Stál mj. za dramatizací pohádky „O líném Honzovi“ Josefa Lady, kterou Štěpánka Haničincová s režisérem Ivanem Holečkem uvedla roku 1987 v rozhlase.

Jeho ženou byla herečka, televizní scenáristka, dramaturgyně a miláček dětí Štěpánka Haničincová (1931 – 1999), s níž měl syna Jana Valáška ml. (*1958), který si zahrál hlavní roli Honzíka v otcově filmu KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA (1967). Jan Valášek zemřel náhle 27. ledna 1968 v Praze ve věku pouhých nedožitých dvaačtyřiceti let. Jeho mladší souputník Milan Vošmik ho přežil o jeden rok.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.