Letícia Román

Letícia Román

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1967

The Spy in the Green Hat

Film - Dobrodružný, Komedie, Krimi, Thriller, Akční


1966

Comando de asesinos

Film - Krimi, Thriller, Akční


1965

Old Surehand

Film - Dobrodružný, Western

An der Donau, wenn der Wein blüht

Film - Komedie

Das Liebeskarussell

Film - Komedie

Die schwedische Jungfrau

Film - Komedie, Romantický

Die Herren

Film


1964

Fanny Hill

Film - Komedie

Les Baisers

Film - Komedie, Romantický

Heirate mich, Cherie

Film - Komedie


1963

Oko ďábla

Film - Mysteriózní, Thriller

Les Femmes des autres

Film - Komedie

Tentativo sentimentale, Un

Film - Drama


1962

Pilát Pontský

Film - Drama

Lancieri neri, I

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1961

Gold of the Seven Saints

Film - Dobrodružný, Western

Pirates of Tortuga

Film - Dobrodružný


1960

G.I. Blues

Film - Komedie, Muzikál, Romantický

Životopis

Italská herečka Letícia Román zanechala stopu ve filmech západoevropských i amerických, její kariéra je ale dnes již dávnou minulostí. Narodila se v Římě, matka Giuliana Gianni bývala též filmovou herečkou, mnohem známější je otec, filmový architekt a výtvarník Vittorio Nino Novarese (1907-1983), mimo jiné držitel Oscara za kostýmy ke slavnému filmu KLEOPATRA. Původně studovala na soukromých školách ve Švýcarsku, v roce 1958 odjela do Spojených států spolu s otcem, který sem byl přizván ke spolupráci na několika výpravných historických filmech.

V Hollywoodu se zdokonalila v angličtině, pod vedením významného pedagoga Sandy Meisnera získala také čtyřměsíční hereckou průpravu. Jejím debutem před kamerou byla hudební komedie G. I. BLUES (1960) s Elvisem Presleym v hlavní roli, kde hrála vedlejší roli Tiny, italské spolubydlící hlavní dívčí hrdinky (Juliet Prowse). V souvislosti s tímto natáčením proběhly bulvárním tiskem zprávy o marné snaze Elvise Presleyho pozvat ji na schůzku. V Americe pak natočila další dva filmy dobrodružného žánru; odborná kritika se sice zdržela komentářů k hereckým výkonům, nicméně v souvislosti s filmem PIRÁTI Z TORTUGY (Pirates of Tortuga, 1961) se v recenzích objevila věta, že „její nohy jsou symbolem sexuální revoluce ve filmu“.

Po návratu do Evropy se Letícia Román objevila v koprodukčním projektu PILÁT PONTSKÝ (Ponzio Pilato, 1962), kde hrála Ježíšovu dceru Sáru. Velké role pak hrála v Itálii ve filmech různých žánrů, za zmínku stojí horor Maria Bavy OKO ĎÁBLA (La ragazza che sapeva troppo, 1963), v němž dobře zvládla hlavní dívčí roli Nory. Největší porci slávy jí vzápětí přinesla titulní role osiřelé dívky Fanny Hill v příběhu z 18. století realizovaném v americko-německé koprodukci (FANNY HILL, 1964). Hrála také v několika povídkových filmech s mezinárodním obsazením (KOLOTOČ LÁSKY – Das Liebeskarussel, 1965), častěji hrála v Německu a několikrát se před kamerou setkala s Paulem Hubschmidem. U nás jsme ji mohli vidět jako Judith, ohroženou neteř zlatokopa Bena, ve westernu OLD FIREHAND (1965). V produkci různých zemí pak ještě hrála v několika seriálech.

V letech 1966-1967 byla Letícia Román zasnoubená se slavným americkým producentem Aaronem Spellingem, jejich vztah ale trval jen krátce. Nakonec se provdala a pod vyvdaným jménem Letícia Gelles se koncem šedesátých let usadila trvale ve Spojených státech. V Kalifornii se později prosadila jako realitní makléřka, podnikání se dnes věnuje i její syn Olivier John Gelles.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.