Michel Lang

Osobnostcsfd.cz

Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

1997

Sans cérémonie

Film


1995

Baldi

Seriál

Bébé coup de foudre

Film


1992

Le fils d'un autre

Film - Drama

Softwar

Film - Krimi


1991

Aldo tous risques

Seriál

Duplex

Film


1987

Club de rencontres

Film - Komedie


1986

L'étincelle

Film - Komedie


1985

Sem s těmi chlapci

Film - Komedie


1982

Dárek

Film - Komedie


1981

On n'est pas des anges... elles non plus

Film - Komedie


1980

My budoucí hvězdy

Film - Komedie, Muzikál


1978

L'Hôtel de la plage

Film - Komedie, Romantický


1977

Une fille cousue de fil blanc

Film - Drama


1976

Naše malé angličanky

Film - Komedie, Romantický


1964

Un tout autre visage

Film - Krátkometrážní


Scenárista

1992

Softwar

Film - Krimi


1982

Dárek

Film - Komedie


1980

My budoucí hvězdy

Film - Komedie, Muzikál


1978

L'Hôtel de la plage

Film - Komedie, Romantický


1964

Un tout autre visage

Film - Krátkometrážní


Host

1975

Les rendez-vous du dimanche

Seriál - Hudební, Talk-show


1967

Der gemütliche Samstagabend

Seriál - Hudební

Životopis

Několika velmi úspěšnými komediemi přispěl režisér Michel Lang do kinematografického profilu Francie 70. a 80. let, přestože jeho filmografie zahrnuje pouhých devět celovečerních snímků a později se věnoval hlavně práci pro televizi. Pochází z Paříže a po středoškolských studiích začal pracovat u filmu, kde se během krátké doby prosadil na post asistenta režie. V této profesi je podepsán i pod několika slavnými filmy Louise de Funese (FANTOMAS SE ZLOBÍ, 1965; GRAND RESTAURANT PANA SEPTIMA, 1966).

K samostatné režii se Michel Lang odhodlal v polovině sedmdesátých let a realizoval prázdninovou studentskou komedii situovanou do roku 1959 NAŠE MALÉ ANGLIČANKY (À nous les petites anglaises, 1976). Tímto titulem se Michel Lang katapultoval mezi mimořádně úspěšné tvůrce – Angličanky byly natočeny jako zajímavě pojatá sonda do duší mladých lidí dvou národností, jejichž přirozený styl a bezprostřednost byly ale ve francouzském filmu té doby neobvyklé, Lang mimo jiné odstartoval kariéru hned několika mladých herců v čele s Rémi Laurentem. Angličanky dosáhly na druhou příčku v komerční úspěšnosti a v kinech je vidělo více než pět a půl miliónu diváků. Podle mínění mnohých svůj první film Michel Lang již nikdy nepřekonal.

Hned další Langův film DÍVKA V BÍLÉM (Une fille cousue de fil blanc, 1977) laděný do dramatického žánru skončil fiaskem a u diváků prošel bez většího zájmu. Stylově se svému prvnímu filmu přiblížil další komedií HOTEL NA PLÁŽI (L′hotel de la plage, 1978), svůj objev Rémiho Laurenta pak obsadil do jedné z hlavních rolí muzikálu VŠECHNY HVĚZDY (Tous vedettes, 1980). Celoevropský úspěch pro Langa znamenala komedie DÁREK (Le cadeau, 1982) v hlavních rolích s Claudií Cardinale a Pierrem Mondym.

Tématika partnerských vztahů s komediálním nadhledem provázela i další Langovy filmy, pro velké plátno natočil naposledy veselohru KLUBOVÁ SETKÁNÍ (Club rencontres, 1986), od té doby pracuje výhradně pro televizi. Natočil několik televizních filmů, podílel se také na různých televizních seriálech, v poslední době se ale práci za kamerou věnuje již jen výjimečně. Ke všem svým filmům byl Michel Lang zároveň autorem scénáře.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.