Anne Vernon

Anne Vernon

Osobnostcsfd.cz

Herečka

7. ledna, 1924, Saint-Denis, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1995

L'Univers de Jacques Demy

Film - Dokumentární


1972

Dernières volontés de Richard Lagrange, Les

Seriál - Drama

Pont dormant

Seriál - Drama


1970

Cyborg ou Le voyage vertical, Le

Film

Mauregard

Seriál


1968

Démoniaque, Le

Film - Krimi

Thérèse et Isabelle

Film - Drama, Romantický


1967

Zloděj z Paříže

Film - Komedie, Krimi, Drama

Cinéma de notre temps: Jacques Becker

Film - Dokumentární

Malican père et fils

Seriál - Krimi


1966

Pirát sedmi moří

Film - Dobrodružný

Tygr sedmi moří

Film - Dobrodružný

Illusions perdues

Seriál

Roger la Honte

Film - Krimi, Drama

Homme de Mykonos, L'

Film - Mysteriózní, Drama


1964

Paraplíčka ze Cherbourgu

Film - Muzikál, Drama, Romantický

Patate

Film - Komedie


1962

Arsen Lupin kontra Arsen Lupin

Film - Komedie, Krimi


1959

Generál della Rovere

Film - Válečný, Drama

Casco blanco, El

Film


1958

Police judiciaire

Film


1957

Suspects, Les

Film

Hrabě Max

Film - Komedie

Fric-frac en dentelles

Film

La Joconde: Histoire d'une obsession

Film - Komedie, Krátkometrážní

Lavanderas de Portugal, Las

Film


1956

Ce soir les jupons volent

Film

Le long des trottoirs

Film - Drama

Soupçons

Film


1955

La donna più bella del mondo

Film - Komedie, Drama, Romantický

Bel Ami

Film - Drama

L'affaire des poisons

Film - Krimi, Drama, Historický

Slečna ze Scuderi

Film - Krimi, Drama, Historický


1954

Loterie lásky

Film - Komedie


1953

Jeunes mariés

Film

Rue de l'estrapade

Film - Komedie

Time Bomb

Film - Thriller


1952

Song of Paris

Film - Komedie

Massacre en dentelles

Film


1951

Rue des Saussaies

Film

A Tale of Five Cities

Film - Drama

La leggenda di Genoveffa

Film - Drama


1950

Vydírání

Film - Film-Noir, Drama

Édouard et Caroline

Film - Komedie

Patto col diavolo

Film - Drama


1949

Ainsi finit la nuit

Film - Drama


1948

Warning to Wantons

Film - Komedie, Romantický

Mannequin assassiné, Le

Film - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama

Životopis

Herečka Anne Vernon patřila zvláště v padesátých letech k velkým hvězdám francouzského filmu, známější je dnes ale spíše díky menším rolím z pozdější doby, již čtyřicet let se však již před kamerou vůbec nevyskytuje. Zajímavosti skýtá i její soukromí; po bouřlivém vztahu se slavným hercem Claude Dauphinem byla postupně provdaná za dva francouzské ministry. Narodila se jako Édith Antoinette Vignaud v Saint-Denis do prostých poměrů a původně vystudovala École des Beaux-Arts v Paříži, poté pracovala jako reklamní návrhářka, díky svému půvabnému zjevu se ale prosadila i v modelingu. Při spolupráci na návrzích kostýmů pro slavnou herečku Madeleine Sologne se poprvé setkala s filmem a začala se zajímat o herectví. Začala studovat drama pod vedením Tani Balachové a brzy se prosadila jako divadelní herečka, absolvovala mimo jiné turné po jižní Americe, později hrála v Paříži a s divadelním souborem cestovala i po Francii.

Od modelingu a divadla byla již jen krátká cesta k filmu a na přelomu 40. a 50. let zaujala pevnou pozici mezi ženskými hvězdami francouzské kinematografie. První roli dostala v detektivce VRAŽDA MANEKÝNA (Le mannequin assassiné, 1947), vzápětí byla oslovena i zahraničními producenty a točila například v Británii a Itálii, pro jednu vedlejší roli byla pozvána i do Hollywoodu (SHAKEDOWN, 1950). Tehdy také přijala anglicky znějící pseudonym Anne Vernon, protože její vlastní jméno ji pro angažmá mimo Francii připadalo příliš krkolomné. Do této doby spadá také její milostný románek se slavným hercem Claude Dauphinem. Ten byl ženatý s herečkou Rosine Deréan a Anne Vernon naléhala, aby se rozvedl. Dauphin to dlouho odmítal z úcty k manželce, která za války prošla zkušeností s koncentračním táborem. Nakonec se sice Dauphin rozvedl, to však již objektem jeho zájmu nebyla Anne Vernon, protože vzápětí se oženil s herečkou Marií Mauban.

Především ve Francii se Anne Vernon těšila značné popularitě a hlavní role hrála zhruba ve dvaceti filmech. Prvním velkým úspěchem bylo drama TAK KONČÍ NOC (Ainsi finit la nuit, 1949), komerčním triumfem byla především romantická komedie EDUARD A KAROLÍNA (Édouard et Caroline, 1951) režiséra Jacquese Beckera, která byla nominována i na Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Další titulní roli jí přinesl italský historický film GENOVEFFA (La leggenda di Genoveffa, 1952). Souběžně rozvíjela i svou hereckou dráhu v rámci divadla a v různých žánrech se objevovala na několika divadelních scénách v Paříži, v roce 1950 absolvovala také turné po Británii a USA.

Kromě hlavních rolí dostávala Anne Vernon i zajímavé příležitosti ve vedlejších úlohách, hvězdné obsazení (Danielle Darrieux, Viviane Romance) doplnila například v historickém dramatu AFÉRA S JEDY (L′affaire des poisons, 1954). Jedním z největších úspěchů Anne Vernon v hlavních rolích bylo drama PODÉL CHODNÍKŮ (Le long des trottoirs, 1956), které v kinech viděly více než dva milióny diváků. Z její další práce v Itálii se sluší připomenout film GENERÁL DELLA ROVERE (Il generale della Rovere, 1959), kromě toho znovu natáčela v dalších evropských zemích, například v Německu.

V následující dekádě šedesátých let se Anne Vernon zdařilým způsobem přehrála do postav šarmantních matek. Tuto polohu reprezentuje především role matky hlavní hrdinky (Catherine Deneuve) ve slavném muzikálu PARAPLÍČKA ZE CHERBOURGU (Les parapluies de Cherbourg, 1964), ženskou část hereckého obsazení doplnila také ve dvou na sebe navazujících italských dobrodružných titulech POD VLAJKOU TYGRA (Il grande colpo di Surcouf, 1966) a PIRÁT SEDMI MOŘÍ (Surcouf, l΄eroe dei sette mari, 1966). Práci pro film uzavřela Anne Vernon hlavní rolí v kriminálce DÉMON (Le démoniaque, 1968).

Po prožitém vztahu s Claude Dauphinem byla Anne Vernon třikrát provdaná. V době největší slávy v roce 1957 se jejím manželem stal nadějný právník Robert Badinter (*1928). Rozvedli se v roce 1965, nadále ale zůstali přáteli. Badinter se později prosadil v politice a jako francouzský ministr spravedlnosti (1981-1986) má zásluhu na zrušení trestu smrti. Druhým manželem Anne Vernon byl o sedmnáct let mladší režisér René Gainville (*1941), v jehož filmech také hrála; jejich manželství skončilo rozvodem v roce 1971.

Tehdy také dospěla k závěru její herecká kariéra, k jejímuž ukončení se Anne Vernon rozhodla dobrovolně v necelých padesáti letech. Po posledních dvou filmech z roku 1968 se párkrát objevila v televizi, s divadlem slavila úspěchy v rámci zájezdového představení Čtyři pokoje do zahrady ještě počátkem sedmdesátých let, načež odešla do soukromí. Vrátila se ke své první vášni, jíž bylo malování. Na prezentaci jejích obrazů ve Francii i v zahraničí měl podíl její první manžel Robert Badinter v době, kdy byl vlivným politikem. Tehdy se také Anne Vernon začala znovu objevovat ve společnosti a v roce 1988 se potřetí provdala. Jejím třetím manželem se stal Jean-Pierre Prouteau (1930-1998), bývalý ministr průmyslu. Po smrti třetího manžela žije Anne Vernon v soukromí v jižní Francii.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.