Jean Hagen

Jean Hagen

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1977

Alexander: The Other Side of Dawn

Film - Drama


1975

Starsky a Hutch

Seriál - Krimi, Drama, Akční


1972

V ulicích San Francisca

Seriál - Krimi, Drama, Akční


1964

Dead Ringer

Film - Thriller, Drama


1962

Panic in Year Zero!

Film - Sci-Fi, Thriller


1960

The Andy Griffith Show

Seriál - Komedie, Rodinný

Sunrise at Campobello

Film - Drama


1959

Chundelatý pes

Film - Komedie, Rodinný, Fantasy


1957

Spring Reunion

Film - Drama


1955

Velký nůž

Film - Film-Noir, Drama


1953

Arena

Film - Western

Latin Lovers

Film - Komedie

Make Room for Daddy

Seriál - Komedie, Rodinný

Half a Hero

Film - Komedie


1952

Zpívání v dešti

Film - Komedie, Muzikál, Romantický

Carbine Williams

Film - Krimi, Drama

Shadow in the Sky

Film - Drama


1951

Night Into Morning

Film - Drama

No Questions Asked

Film - Film-Noir, Drama


1950

Asfaltová džungle

Film - Film-Noir, Krimi, Thriller, Drama

Side Street

Film - Film-Noir, Krimi, Drama

Ambush

Film - Western

A Life of Her Own

Film - Drama


1949

Adamovo žebro

Film - Komedie

Životopis

Herečka Jean Hagen, vlastním jménem Jean Shirley Verhagen,  se narodila v USA, Chicagu 3. 8. 1923. Byla dcerou holandských přistěhovalců. Ve dvanácti letech se rodina přestěhovala kvůli otcově práci do Ekhartu v Indianě, a zde absolvovala střední školu. Jean si přivydělávala jako uvaděčka v kině a studovala na dramatické škole. Jeaninou „školou" bylo vlastně z velké části kino a pokud to finančně šlo, i divadlo. Po ukončení studia přichází na Broadway, a po úspěšném konkursu získala první angažmá  v divadle v roce 1946. Film si tak trochu na její talent počkal, a ona debutovala v roli osudové, neboli „Femme Fatale", ve filmu z roku 1949 – Adamovo žebro.

Následoval další film a opět hlavní role, Asfaltová džungle, 1950. Pravdou však bude, že nejlépe  a okamžitě si diváci, kteří milují muzikály a nejoblíbenější titul, Singin in the Rain – Zpívání v dešti, vybaví Jean Hagen  v  perfektně zahrané roli Liny Lamontové – herečky němého filmu, která by se nemohla ve zvukovém filmu, tehdy převratném vynálezu vůbec uchytit. Proč? Protože má děsně nepříjemný, uječený hlas, který se naprosto neslučuje s její plavou krásou. V roli Liny vedle dvou výborných tanečníků a zpěváků Gena Kellyho a Donalda O´Connora, a herečky a tanečnice Debbie Reynolds v roli Kate Selen, to byla Jean, kdo exceloval.

Jeanina  Lina Lamont byla role, za kterou získala nominaci na Oscara za vedlejší roli v roce 1953. O cenu samotnou  však  přišla "zásluhou" Glorie Graham, která cenu získala. Faktem je skutečnost, že MGM podcenila začínající popularitu Jean  Hagens,  a  ona na druhé straně nedostala role, které by dokázala úspěšně zúročit. I přesto byla třikrát  nominována na cenu Emmy.

Jean Hagen se v roce 1947 vdala za Toma Seidla a měli spolu dvě děti. V roce 1964, když už věděla, že je nemocná, ji manžel opustil a rozvedl se s ní.  V roce 1953 přijala nabídku k natáčení TV sitcomu Make Room for Daddy – do role  Majorie Thomasové a po dobu tří let byla vždy za tento výborně pojatý komický charakter nominována na cenu Emmy. O něco později, rok  1959,  hraje po boku Freda MacMurraye Fridu Danielsovou ve snímku Shaggy Dog a v roce 1960 získala roli Elizabeth  v epizodě seriálu CBS  Once Upon a Knight.

Už v roce 1960 se začala projevovat Jeanina choroba – počínající rakovina hrdla a  Jean ve 37 letech putovala po speciálních léčebnách a zotavovnách umístěných v horách. Byla nucena přerušit kariéru herečky a právě v té době (v roce  1964) ji opustil manžel Tom Seidel, za kterého byla vdaná od roku 1947. Ona sama však nepřestala doufat v uzdravení a  věřila v návrat před kameru, což jí bylo umožněno v televizním filmu Alexander: The Other Side of Dawn v roce 1977. Krátce po natáčení však musela být hospitalizována v kalifornské nemocnici, kde  29. 8. 1977 ve věku 54 let  zemřela.

Marta "clara.bow" Holubová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.