Lita Grey

Lita Grey

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1983

Neznámý Chaplin

Seriál - Dokumentární


1949

The Devil's Sleep

Film - Krimi, Drama


1933

Mr. Broadway

Film - Komedie


1925

Zlaté opojení

Film - Dobrodružný, Komedie


1921

Kid

Film - Komedie, Rodinný, Drama

Zahaleči

Film - Komedie, Krátkometrážní


Archivní záběry

2020

Charlie Chaplin, le génie de la liberté

Film - Dokumentární

Životopis

Narodila se jako Lillita Louise MacMurray v kalifornském Hollywoodu. Když jí bylo 12 let, začala pracovat pro Charlese Chaplina v jeho hollywoodském studiu. O rok později – v roce 1921 - se objevila v Chaplinově krátkometrážní komedii ZAHALEČI, ve které hrál Chaplin dvojroli: tuláka, kerý si připlete na maškarní bál místní smetánky a je zaměněn s jistým boháčem. V tomtéž roce si zahrála také v asi nejúspěšnějším Chaplinově filmu, v rodinném komediálním dramatu o tulákovi, který se ujme nalezence, s názvem THE KID. V roce 1924 – ve věku 16 let – Lita s Chaplinem otěhotněla.

Chaplin, kterému za sex s tak mladou dívkou hrozilo vězení, se s ní v listopadu téhož roku tajně oženil v Mexiku, aby se vyhnul skandálu. Lita se tak stala Chaplinovou druhou ženou, Chaplinovi bylo v té době 35 let. Manželství s Litou bylo ale problémové od samého začátku, oba měli jen velmi málo společných zájmů, a tak se Chaplin snažil trávit co nejvíce času mimo domov. O rok později – v roce 1925 – si Lita zahrála opět v Chaplinově filmu ZLATÉ OPOJENÍ, který vypráví o tulákovi, jenž se v období zlaté horečky stejně jako tisíce jiných vydal na Aljašku s vidinou zbohatnutí. Lita měla s Chaplinem dva syny: Charlese a Sydneyho, ale ani synové neudrželi jejich manželství pohromadě. Manželství Lity a Charlese skončilo po necelých čtyřech letech – v srpnu roku 1928 – poměrně hořkým rozvodem. Chaplin musel Ritě vyplatit 600.000 dolarů a 100.000 dolarů jako finanční fond pro každého z chlapců, což bylo dosud nejvyšší rozvodové vyrovnání. Lita později o životě s Chaplinem napsala dvě autobiografické knihy. O Chaplinovi samém mimo jiné řekla: „Jeho génius tkvěl v komedii, on ale přitom neměl vůbec smysl pro humor, zejména pokud šlo o něho samotného“.

Lita poté vystupovala v mnoha amerických a evropských klubech a strávila osm let na turné s divadelním spolkem Radio Keith Orpheum. V roce 1933 se ještě objevila v komedii Edgara G. Ulmera MR. BROADWAY a jejím posledním snímkem bylo krimidrama THE DEVIL´S SLEEP, ve kterém si zahrála společně s Mildred Davis. Poté Lita definitivně odešla do hereckého důchodu a opustila svět showbusinessu. Lita se po manželství s Chaplinem vdala ještě třikrát. Jejími dalšími manželi se tak postupně stali: Henry Aguire, Arthur Day a Pat Longo. Všechna manželství ale skončila rozvodem. V roce 1995 – ve věku 87 - prohrála v kalifornském Los Angeles svůj boj s rakovinou.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.