medvěd Bart

medvěd Bart

Osobnostcsfd.cz

Herec

10. ledna, 1977, Baltimore, Maryland, USA

10. května, 2000, Park City, Utah, USA

22%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2001

Chováme doma grizlyho

Film - Dokumentární


1999

Medvědí vodopády

Film - Dobrodružný

Grizzly Adams a Legenda temné hory

Film - Dobrodružný


1998

Blázni v parku

Film - Komedie


1997

Na ostří nože

Film - Dobrodružný, Thriller, Drama, Akční


1995

Stopař

Film - Rodinný, Drama


1994

Legenda o vášni

Film - Válečný, Western, Drama, Romantický

Aljaška v plamenech

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční

Yellowstone

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1991

Bílý tesák

Film - Dobrodružný, Drama

The Giant of Thunder Mountain

Film - Rodinný, Western, Drama


1990

Ztraceni v ledové pustině

Film - Dobrodružný


1988

Medvěd

Film - Dobrodružný, Rodinný, Drama

Báječná dovolená

Film - Komedie


1987

Hledá se Benji

Film - Dobrodružný, Rodinný

Berserker

Film - Horor


1986

Ayla z kmene medvědů

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický, Fantasy

Louis L'Amour's Down the Long Hills

Film - Western


1983

Kenny Rogers as The Gambler: The Adventure Continues

Film - Western


1980

Windwalker

Film - Dobrodružný, Western


Host

1998

Ceny Americké filmové akademie - Oscar 1998

Seriál - Publicistický

Životopis

Co se vám vybaví při zmínění jeho jména? Většině pravděpodobně nic, přestože je to jedno z nejznámějších zvířat-herců na světě. Na vrcholu sil téměř tři metry vysoký a 750 kg těžký hnědý medvěd kodiak (ursus arctos horribilis var.kodiak), který svým hereckým projevem zastínil mnohé lidské filmové hvězdy. Pochází z herecké rodiny, jeho matka hrála například ve filmu DEN ZVÍŘAT (1977) nebo GRIZZLY. Otec strávil celý život v U. S. Zoo.

Medvědi kodiaci jsou největší masožravci žijící na naší planetě, nejvzrostlejší z nich mohou vážit až 1200 kilogramů a když si stoupnou na zadní nohy, měří až 3,5 metru. Ve volné přírodě žijí jen na souostroví Kodiak na Aljašce, podle kterého také získali své jméno. Jsou blízkými příbuznými medvěda grizzly, obvykle se uvádí jako jeho poddruh. Oproti nim jsou však mnohem méně útoční a stejně jako oni neumí šplhat na stromy. Jsou samotářští, kromě krátkých období páření a lovu lososů vracejících se na svá trdliště, nesnesou ve svém okolí žádného soupeře ani zástupce druhu. Při lovu dokáží vyvinout rychlost až 60km/hod a jejich ničivá síla je obrovská. Lze je rozeznat podle kakaově hnědé barvy a výrazného hrbu nad lopatkami.

Tak tolik z přírodopisu a teď se pojďme vrátit k medvědu Bártovi. Když se 10. ledna 1977 narodil v jedné americké zoo, vážil sotva 750g. Malý roztomilý hnědý uzlíček, kníkající a volající po mámě. Té se mu během měsíce usilovného hledání dostalo, i když to nebyla medvědice Mother Bear. Bárta adoptovali Doug a Lynne Seusovi, manželé a zároveň trenéři divokých zvířat pro film apod., protože v zoo se o něj nedokázali postarat a v divočině by nepřežil. Společně se svými dětmi (Clint, Jed a Sausha) a spoustou dalších vlků a psů vyrůstal na ranči Wasatch Rocky Mountain Wildlife Ranch v Utahu. Až do svých jedenácti měsíců žil a jedl převážně v kuchyni s lidmi, ale poté již byli nuceni postavit mu vlastní boudu, protože za tu dobu zvýšil svou váhu na něco přes 150 kg.

Bart se objevil za svůj život v téměř dvacítce filmů, několika dokumentech, mnoha televizních šou a nesčíselně reklamách. V roce 1998 dokonce uváděl společně s Dougem Výroční Udělování Cen Akademie (AAA), krátce předávání Oskarů. Ve snímku MEDVĚDI (1988) režírovaném Jean-Jacques Annaudem hrál hlavní roli zuřivého bručivého medvěda, který se však proti všem přirozeným zákonům přírody ujme mladého osiřelého medvíděte a pomůže mu dožít do dospělosti. Jeho příprava pro tuto roli byla neméně náročná než příprava ostatních hvězd stříbrného plátna. Několik týdnů před natáčením cvičil denně s hadrovou a koženou figurínou medvíděte, protože v divočině jsou cizí mláďata medvědy nemilosrdně zabíjena. Nakonec ve své úloze obstál na výbornou a dokonce se nějakou dobu uvažovalo (převážně v tisku) o zřízení Oskara pro nejlepšího zvířecího herce.

Ani další jeho role nebyly zanedbatelné, před kamerou prohnal Johna Candyho a Dana Aykroyda v BÁJEČNÉ DOVOLENÉ (1988), zabil Brada Pitta v LEGENDĚ O VÁŠNI (1994) nebo ohrožoval životy Anthony Hopkinse a Aleca Baldwina v dramatu NA OSTŘÍ NOŽE (1997), za něž dostal milionovou gáži. Zároveň byl mluvčím Centra pro rakovinu zvířat Kolorádské státní univerzity (Animal Cancer Center at Colorado State University) a velvyslancem Nadace životního prostředí (Vital Ground Foundation), jež skupuje všechna území s ohroženými živočišnými druhy ve Skalistých horách a na Aljašce a ochraňuje je.

Přestože ve filmu obvykle hrál útočného a nebezpečného grizzlyho, realita byla jiná. Prvně byl kodiak a za další nikdy na člověka nezaútočil. Byl dokonce tak ochočený, že ho rodina Seusových brala do města na několik hamburgerů a ananasový koktejl. Ještě k tomu miloval Hawajský punch, jablka, mrkve a pesto. Po dobrém obědě se svým trenérem (ale spíše přítelem a otcem) zápasili a někdy mu Doug strčil i hlavu do tlamy. Nikdo vlastně netušil, jak dlouho by mohl Bárt žít chráněný od všech nebezpečenství života v divočině. Průměrná délka života medvěda v zajetí (a v divočině těch, co se dožijí patnáctého roku) je něco kolem 30 – 35 let. Podle jeho naturelu a životní síly odhadovali 40-45 let? Bohužel ale podlehl něčemu, čemu ani nejlepší lidská péče nedokáže zabránit. Rakovina ho skolila v nejlepších letech během natáčení dokumentu o jeho rodině CHOVÁME DOMA GRIZZLYHO v nedožitých 24 letech. Zemřel klidně v kruhu rodiny a přátel 18. května 2000 na ranči u Heber City v Utahu, kde je taktéž pochován.

Ale jeho odkaz žije dál nejen v dalším medvíděti pojmenovaném Little Bart the Bear, ale i v jeho nevlastních příbuzných o 20 let mladších Tankovi a Bubbě, které Seusovi přijali za vlastní, když jim pytláci zabili matku.

J "monolog" D

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.