Clifton Webb

Clifton Webb

Osobnostcsfd.cz

Herec

11. listopadu, 1889, Indianapolis, Indiana, USA

13. října, 1966, Beverly Hills, Los Angeles, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1962

Satan nikdy nespí

Film - Drama


1959

Holiday for Lovers

Film - Komedie

The Remarkable Mr. Pennypacker

Film - Komedie


1957

Boy on a Dolphin

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický


1956

The Man Who Never Was

Film - Válečný, Drama


1954

Three Coins in the Fountain

Film - Drama, Romantický

Woman's World

Film - Drama


1953

Titanic

Film - Katastrofický, Drama, Historický

Mister Scoutmaster

Film - Komedie


1952

Dreamboat

Film - Komedie

Stars and Stripes Forever

Film - Muzikál


1951

Mr. Belvedere Rings the Bell

Film - Komedie

Elopement

Film - Komedie


1950

Cheaper by the Dozen

Film - Komedie, Rodinný, Drama

For Heaven's Sake

Film - Komedie, Fantasy


1949

Mr. Belvedere Goes to College

Film - Komedie


1948

Sitting Pretty

Film - Komedie


1946

The Dark Corner

Film - Film-Noir, Krimi, Drama

The Razor's Edge

Film - Drama


1944

Laura

Film - Film-Noir, Mysteriózní, Drama


1930

The Still Alarm

Film - Komedie, Krátkometrážní


1925

Heart of a Siren, The

Film - Drama

New Toys

Film - Komedie


1924

Let Not Man Put Asunder

Film - Drama


1920

Polly with a Past

Film - Drama


1917

National Red Cross Pageant

Film - Drama


Archivní záběry

1961

The Legend of Rudolph Valentino

Film - Dokumentární

Životopis

Americký herec, tanečník a zpěvák Clifton Webb se narodil jako Webb Parmelee Hollenbeck v Marion County, ve státě  Indiana, dne 19. 11. 1889, tedy v předminulém století. Webbovi  prarodiče  patřili mezi starousedlíky. Otec Jakob byl z rodiny obchodníka, později se stal úředníkem letecké společnosti. Matka Mabel byla dcerou dirigenta. Zdá se, že právě fakt, že matka vyrůstala ve velkém městě a účastnila se ve svém mládí kulturních  a společenských akcí, které ji v „zapadákově", jak podotkla, chyběly, rozhodla pro jejich přestěhování do New Yorku. Odcestovala  spolu se svým „milovaným malým Webbem" – tak ho vlastně nazývala po celý zbytek svého života. Ona v rodině určovala, co a jak bude, a otec i syn se pokaždé podřídili. Cliffton navštěvoval soukromé hodiny herectví a tance už od pěti let. Jako sedmiletý už debutoval na jevišti Carnegie Hall, a vystupoval v dětském divadle v New Yorku – Palmer Cox´s Brownies. Následkem toho vystupoval ve Vaudevillích, a sklízel úspěchy v rolích Toma Sayera, Huckleberryho Finna, nebo jako Oliver Twist. Asi se neměl vůbec a nikdy čas nudit, protože mezitím mu matka zařídila soukromé hodiny malířství  a zpěvu. „Malý" Webb tak účinkoval poměrně brzy v operetní roli s názvem Mignon (už v sedmnácti letech). V Bostonu tak zahajoval činnost nového kulturního stánku Aborn Opera.

Jak se zdá, matka Mabel Parmelee měla prostřednictvím syna nakročeno k dalšímu  úspěchu, tentokrát to byla Broadway. Od roku 1913 se stal v 19 letech profesionálním umělcem a na jevišti se objevil ve dvaceti operetách, později jsou to muzikály, za všechny autorsky od Colea Portera a nebo Georga Gerschwina. Z toho výčtu je více než jasné, že byl Webb velkou  oporou  divadla na Broadwayi. V letech 1913 až 1947, se tento vysoký a štíhlý umělec s jemným příjemným tenorovým témbrem  objevil ve dvaceti třech titulech např. v Easter Parade bratrů  George a Iry Gershwinových,  I've Got a Crush on You v muzikálu Treasure Girl,  I Guess I'll Have to Change My Plan, v Malém show -  The Little Show, nebo Louisiana Hayride. Hrál také v komediích, jako byl slavný divadelní kus Oscara Wildea Jak je důležité míti Filipa, či  Pygmalion, a roli profesora Higginse.

Webb se již dříve objevil v několika němých filmech, ale úspěch mu přinesl především zvukový film a režiser Otto Premminger, který si ho vybral pro roli rozporuplného spisovatele a rozhlasového sloupkaře Walda Lydeckera v okouzlujícím čenobílém krimi filmu LAURA v roce 1944, po boku Gene Tierney v roli Laury a Dany Andrewse v roli policejního inspektora Marka McPhersona. Šéf Foxu, Daril F. Zanuck sice proti jeho obsazení tehdy protestoval, ale nakonec souhlasil s Premmingerem, že to byla naprosto dokonalá volba. Tento herecký  výkon z něj udělal v 55 letech filmovou hvězdu. O dva roky později se znovu setkává s herečkou Gene Tierney a  s  Tyrone Powerem v další zajímavé herecké příležitosti, roli  Elliotta Templetona ve snímku The Razor's Edge, rok 1946. Právě za tuto roli získal nominaci na Oscara, cenu však obdržel v podobě Golden Globe Award, za již zmíněnou vedlejší roli Templetona.  Další nominace na něj čekala za roli v Sitting Pretty, 1949.

Webbovy kroky vedou dál, i do televizních studií.  Hraje v životopisném filmu o kapelníkovi Johnu Philipovi Sousovi Stars and Stripes Forever, a nebo s Barbarou Stanwyck v Titanicu.  Cliffton nebyl nikdy ženatý. Vliv jeho matky a nebojme se říct snad až Oidipovský komplex, mu zabránil založit manželství a rodinu. Matka nad ním držela svou moc až do svých 91 let, kdy zemřela. Cliffton Webb žil od svých 70 let, kdy opustil divadlo i film, naprosto osamocený ve své vile v Beverly Hills, jen s hospodyní, jako nepříjemný samotář.  Zemřel na infarkt ve věku 76 let 13. 10. 1966. Na svém kontě měl 28 filmových rolí.

Marta "clara.bow" Holubová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.