Sondra Locke

Sondra Locke

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Režisérka, Scenáristka

28. května, 1944, Shelbyville, Tennessee, USA

3. listopadu, 2018, Los Angeles, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2017

Ray Meets Helen

Film - Drama


2004

Loving Annabelle

Film


2000

Ďábelská hra

Film - Thriller


1999

Clean and Narrow

Film - Drama


1986

Chlapec - krysa

Film - Mysteriózní, Drama


1985

Neuvěřitelné příběhy

Seriál - Horor, Sci-Fi, Thriller, Fantasy


1983

Náhlý úder

Film - Krimi, Drama, Akční


1982

Rosie: The Rosemary Clooney Story

Film - Drama


1980

Vždycky zvítězit

Film - Komedie, Akční

Bronco Billy

Film - Dobrodružný, Komedie, Drama, Romantický, Akční


1979

Neobvyklé příběhy

Seriál - Horor, Thriller

Friendships, Secrets and Lies

Film - Drama

Tales of the Unexpected

Film - Horor, Thriller


1978

Nikdy neprohrát

Film - Komedie, Akční


1977

Železný stisk

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Death Game

Film - Horor, Thriller

The Shadow of Chikara

Film - Horor, Western


1976

Psanec Josey Wales

Film - Western, Drama


1974

Planet of the Apes

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller

The Second Coming of Suzanne

Film - Drama


1973

A Reflection of Fear

Film - Horor

Gondola, The

Film - Mysteriózní, Drama


1972

The ABC Afternoon Playbreak

Seriál - Komedie, Drama


1971

Willard

Film - Horor


1970

Cover Me Babe

Film - Drama


1969

Night Gallery

Seriál - Horor, Mysteriózní, Povídkový, Sci-Fi, Fantasy


1968

Srdce je osamělý lovec

Film - Drama


Režisérka

1997

Za hranicí zákona

Film - Krimi, Drama


1995

Smrt v malých dávkách

Film - Krimi, Thriller


1990

Impuls

Film - Krimi, Thriller


1986

Chlapec - krysa

Film - Mysteriózní, Drama


Scenáristka

1977

Death Game

Film - Horor, Thriller


Hostka

1989

The 6th Annual American Cinema Awards

Seriál - Publicistický


1981

The 7th Annual People's Choice Awards

Seriál - Publicistický


1980

The American Movie Awards

Seriál - Publicistický


1972

Clapper Board

Seriál - Rodinný


1969

The 41st Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický

The 26th Annual Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický


1967

The Bob Braun Show

Seriál - Talk-show


Archivní záběry

2022

Clint Eastwood, la dernière légende

Film - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Sondra Locke, celým jménem Sondra Locke Anderson, se narodila v roce 1944 v Shelbyville ve státě Tennessee. Některé prameny ovšem uvádí nesprávně rok jejího narození 1947. Její otec Raymond Smith pracoval v armádě, matka Pauline Bayne Locke v továrně. Rodiče se rozvedli ještě před jejím narozením a matka se hned vdala za stavebního dělníka Alfreda Taylora Locke, po kterém má Sondra i svoje jméno. Sondra má ještě mladšího bratra Dona. Na základní školu chodila v rodném Shelbyville, poté vystudovala Tennessee State University.

Sandřina kariéra začala v roce 1968, kdy vyhrála konkurz do filmu SRDCE JE OSAMĚLÝ LOVEC. Hrála zde roli osamělé dospívající dívky bez domova, která se sblíží s hluchoněmým mužem, kterého si zahrál Alan Arkin. Byla nominována na Oscara za nejlepší vedlejší ženský herecký výkon a dále byla nominována i v kagorii objev roku. Přes tento její úspěch, trvalo ještě několik dalších let, než dostala další výraznější roli. Na počátku 70 let, se objevila v několika nezávislých filmech jako THE SECOND COMING SUZANNE či WILLARD. Účinkovala také v několika televizních seriálech (BARNABY JONES, KUNG FU).

Pro Sondru Locke byl přelomovým rokem 1976, kdy zazářila v roli mladičké dcery osadníků západu spolu s Clintem Eastwoodem v klasickém westernu PSANEC JOSEY WALES. S Eastwoodem, jako hercem, režisérem i partnerem, natočila ještě několik úspěšných filmů. V roce 1977 zaujala rolí drsné prostitutky v akčním filmu GAUNTLET a v roce 1980 si zahrála rozmazlenou dědičku ve filmu BRONCO BILLY. V roce 1978 ztvárnila zpěvačku v komedii NIKDY NEPROHRÁT. O dva roky později se objevila v pokračování tohoto filmu s názvem VŽDYCKY ZVÍTĚZIT. V roce 1983 zazářila ve filmu NÁHLÝ ÚDER jako vražedkyně-mstitelka spolu s Clintem Eastwoodem a jeho detektivem jménem Drsný Harry.

Sondra Locke natočila i několik několik písní a to včetně filmových. V roce 1986 prožila i svůj režijní debut komedií CHLAPEC KRYSA, v roce 1990 režírovala průměrný krimi thriller IMPULS. Oba tyto filmy produkoval Clint Eastwood. Po několik dalších let se věnovala výhradně režii. V roce 1995 natočila televizní film DEATH IN SMALL DOSES, v roce 1997 film DO ME A FAVOR (Za hranicí zákona). Po 13-ti letech se v roce 1999 vrátila k herectví dvěma filmy, CLEAN AND NARROW a PROPHET'S GAME. Svoji zatím poslední filmovou roli si zahrála v roce 1999 ve filmu LOVING ANNABELLE.

Osobní život Sondry Locke je od střední školy spjat s celoživotním přátelstvím s gayem, sochařem Gordonem Andersonem, za kterého se 25. září 1967 provdala. Ve své autobiografii Sondra napsala, že za něho provdala proto, aby upevnila vzájemný vztah a přátelství a to i přesto, že jejich manželství nemohlo být nikdy naplněno. Oba jsou stále blízkými přáteli a zůstávají i nadále formálně manželé. Sondra Locke měla také vážný vztah s Clintem Eastwoodem, který začal v roce 1975, během natáčení filmu Psanec Josey Wales a trval celých čtrnáct let. Dvakrát čekala s Eastwoodem dítě a po dvou potratech si nechala, na Eastwoodovo přání, pro jistotu podvázat vejcovody. S Eastwoodem se rozešla bouřlivě v roce 1989, kdy Clint vyměnil zámky v jejich společném domě a všechny Sandřiny věci nechal převést do skladiště. Sondra jej poté zažalovala o výživné. V roce 1996 se Sondra Locke soudila i se společností Warner Bros za jejich dohodu s Eastwoodem proti ní. V roce 1999 rozhodl soud v její prospěch, byla odškodněna 7 miliony dolarů, ale detaily nebyly nikdy zveřejněny. Tento případ a rozsudek se dostal i do učebnic moderního práva k vysvětlení pojmu dobré víry.

Sondra Locke onemocněla rakovinou prsu a v roce 1990 podstoupila oboustrannou mastektomii (odstranění prsu), která ji zachránila život. Během svojí léčby navázala vztah s primářem chirurgie Scottem Cunneenem (1962). Jejich vztah skončil na konci roku 2000. Sondra Lock napsala monografii s názvem Dobré, špatné a škaredé, která dokumentuje zejména její vztah s Eastwoodem. V roce 2001 si Sandra Locke koupila velký dům v Hollywoodu, kde žije dodnes.

Pavel "mican" Lazelod

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.