Susan Kohner

Susan Kohner

Osobnostcsfd.cz

Herečka

11. listopadu, 1936, Los Angeles, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2022

A Star Without a Star: The Untold Juanita Moore Story

Film - Dokumentární


1963

Channing

Seriál - Drama

Temple Houston

Seriál - Western


1962

Freud

Film - Životopisný, Drama

Going My Way

Seriál - Komedie

The Nurses

Seriál - Drama


1961

By Love Possessed

Film - Drama

The Dick Powell Show

Seriál - Komedie, Drama


1960

Route 66

Seriál - Dobrodružný

All the Fine Young Cannibals

Film - Drama, Romantický

Checkmate

Seriál - Krimi, Drama

Hong Kong

Seriál - Dobrodružný


1959

Imitation of Life

Film - Drama

Rawhide

Seriál - Dobrodružný, Western, Drama, Akční

The DuPont Show with June Allyson

Seriál - Drama

The Big Fisherman

Film - Drama

The Gene Krupa Story

Film - Hudební, Životopisný, Drama


1957

Suspicion

Seriál - Drama

Trooper Hook

Film - Western

Dino

Film - Drama

Wagon Train

Seriál - Western


1956

Poslední vůz

Film - Western

Playhouse 90

Seriál - Komedie, Krimi, Drama, Romantický


1955

Alfred Hitchcock uvádí

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

To Hell and Back

Film - Válečný, Životopisný, Drama, Akční

Matinee Theater

Seriál - Horor, Mysteriózní, Drama, Romantický

The Alcoa Hour

Seriál - Drama


1954

Climax!

Seriál - Drama


1952

Cavalcade of America

Seriál - Drama

Four Star Playhouse

Seriál - Komedie, Drama


1951

Schlitz Playhouse of Stars

Seriál - Komedie, Western, Drama


Hostka

1962

The Tonight Show Starring Johnny Carson

Seriál - Hudební, Komedie, Talk-show

Girl Talk

Seriál - Talk-show

The Merv Griffin Show

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný, Talk-show


1961

Berliner Bilderbogen

Seriál - Hudební


1960

The 17th Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický

Here's Hollywood

Seriál - Talk-show


1959

The 16th Annual Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický


1956

The Juke Box Jury

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2002

The Making of 'Far from Heaven'

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1995

The Universal Story

Film - Dokumentární

Životopis

Susan Kohner je bývalá americká filmová, divadelní a televizní herečka aktivní v letech 1955–1964. Její kariéra byla sice krátká, ale úspěšná, oceňovaná a Susan ji ukončila z vlastního rozhodnutí.

Narodila se jako Susanna Kohner hollywoodské hvězdě mexického původu Lupitě Tovar a Paulu Kohnerovi, filmovému producentovi původem z Čech. Její mladší bratr Paul "Pancho" Julius Kohner je úspěšný producent, převážně filmů Charlese Bronsona. Vzhledem k rodinnému prostředí už od mládí tíhla k herecké profesi, uplatnila se především v dramatických rolích.

Poprvé se objevila ve filmu To Hell and Back (1955), autobiografickém dramatu z 2.světové války. Za životopisné drama The Gene Krupa Story (1959) získává Golden Globes jako Nová hvězda roku. Status stoupající hvězdy potvrzuje v kasovním trháku Imitation of Life (1959) s Lanou Turner. Role „bílé černošky“ jí přinese nominaci na cenu Akademie za vedlejší herečku a ve stejné kategorii vyhrává Zlatý globus. Další nominaci na Golden Globes získavá za Freud (1962) po boku Montgomeryho Clifta.

V roce 1958 debutuje na Broadwayi ve hře „Love Me Little“. V r. 1963 vystupuje ve hře George Bernarda Shawa „Saint Joan“ pod režijním vedením Mika Nicholse. Od počátku kariéry vystupuje také v televizi. Objeví se v TV sérii Climax! (1954–1958), jednom z mála barevně (a většinou živě) vysílaných programů CBS té doby. V sérii se poprvé představil i Flamingův Bond, zde přejmenovaný na Jimmyho a pracující pro CIA. Naposledy se objeví v seriálu Channing (1963–1964).

Zasnoubí se s Georgem Hamiltonem, hereckým kolegou s All the Fine Young Cannibals (1960), ale zasnoubení zruší.

V roce 1964 si bere Johna Weitze, módního návrháře, spisovatele a historika německého původu. Jeho život byl bohatý a dobrodružný. John se narodil v Berlíně roku 1923 jako Hans Werner Weitz do prominentní židovské rodiny. V roce 1938 s rodiči opouští nacistické Německo, po životě v Paříži, Londýně, Jokohamě a Šanghaji se usadí r. 1941 v Seattlu. V roce 1943 získá americké občanství, krátce pracuje v rádiu Hlas Ameriky a poté tři roky v americké armádě, kde působil v OSS a byl členem jednotek osvobozujících koncentrační tábor Dachau. Od půlky čtyřicátých let se pohybuje v oděvnímu konfekčnímu průmyslu. V šedesátých letech byl jedním z prvních, který prodával licenci k použití svého jména, ze kterého vytvořil úspěšnou značku. V oboru se stal živoucí legendou. V 70. letech se věnoval literatuře-psal beletrii i historické knihy o nacistickém Německu. Jeho rané polobiografické romány o módě a stylu byly bestsellery, později napsal seriózní životopisy prominentů Třetí říše Joachima von Ribbentropa, ministra zahraničí a Hjalmara Schachte, prezidenta říšské banky a ministra hospodařství. Získal mnoho ocenění za oděvní i literární profesní činnost.

Se Susan je seznámil společný známý, módní návrhář Bill Blass, který Johna v Palm Beach pozval na kostýmní zkoušku k připravované divadelní hře Susan a Jona Voighta. Johnovy poznámky k oblečení Susan rozzlobily a z šatny ho vyhodila. Tím vzbudila jeho zájem, začal o ni usilovat a za pět měsíců se vzali v Bel Air, v domě jejích rodičů. Na svatbu byli pozváni herečtí přátelé Kohnerových jako Lana Turner a Charles Boyer. Susan končí s herectvím a věnuje se manželovi a rodině. S Johnem zůstane do jeho smrti v r. 2002.

Jejich synové Paul a Chris Weitzové jsou filmovými režiséry, scenáristy a producenty – Mravenec Z (1998), Prci, prci, prcičky (1999), Jak na věc (2002), Rogue One: Star Wars Story (2016)

Film Susan Imitation of Life (1959) a Dracula (1931) její matky byly jako historicky cenné vybrány Kongresovou knihovnou USA v r. 2015 pro uchování v Národním filmovém registru. Lupita Tovar zemřela ve 106 letech, jeden den po 80. narozeninách své dcery Susan.

Susan Kohner žije v Los Angeles v Kalifornii. Vždy tvrdila, že rozhodnutí vzdát se kariéry nelituje, protože prioritou pro ní nebylo herectví, ale manželství a rodičovství. Ačkoliv měla možnost se později k hraní vrátit, dala přednost rodině.

kenny.h

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.