Zdeněk David

Zdeněk David

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2009

Vyprávěj

Seriál - Komedie, Rodinný, Drama

Sněžná noc

Film - Drama

Svědomí Denisy Klánové

Film - Krimi, Drama


2006

Zastřený hlas

Film - Krimi, Drama


2005

Žil jsem s cizinkou

Film - Drama


2004

Redakce

Seriál - Komedie, Drama

Nadměrné maličkosti

Seriál - Komedie, Drama

Poklad na Sovím Hrádku

Film - Pohádka

I ve smrti sami

Film - Válečný, Drama

Návrat zbloudilého pastýře

Film - Komedie


2003

Bankrotáři

Film - Komedie

Cesta byla suchá, místy mokrá

Film - Komedie, Drama

Falešné obvinění

Film - Drama


2001

Černí andělé

Seriál - Horor, Mysteriózní, Thriller


2000

Stopař

Film - Komedie, Krátkometrážní, Drama


1999

Oběti

Seriál - Drama

Hotel Herbich

Seriál - Drama

Velký případ

Film - Drama


1998

Bídníci

Film - Krimi, Drama, Romantický, Historický


1997

Báječná léta pod psa

Film - Komedie

Zdivočelá země

Seriál - Dobrodružný, Drama, Historický

Zdivočelá země

Film - Drama

Arrowsmith

Seriál - Drama, Romantický


1996

Šeptej

Film - Romantický

Draculův švagr

Seriál - Horor, Krimi

Dům poslední radosti

Film - Komedie

Periferie

Film - Drama, Romantický


1990

Husarská čest

Film - Pohádka

Třináctery hodiny

Film - Komedie, Pohádka, Rodinný


1989

Dobrodružství kriminalistiky

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Historický

Čas sluhů

Film - Psychologický, Drama

Kam letíš, letadlo?

Film - Rodinný, Drama


1987

Já, ty, on

Film - Drama


1986

Cena medu

Film - Drama

Antonyho šance

Film - Psychologický, Drama

Žádost o přeložení

Film - Krimi, Drama


1985

Láska z pasáže

Film - Krimi, Drama

Mravenci nesou smrt

Film - Krimi


1984

Dáreček

Film - Komedie, Krátkometrážní


1982

Malý pitaval z velkého města

Seriál - Krimi, Thriller, Drama


1980

Kluci z bronzu

Film - Komedie

Životopis

Zdeněk David se narodil 12. července 1955 v Trutnově do rodiny stavebního inženýra a ekonomky. Po vyučení na kuchaře a po základní vojenské prezenční službě vystudoval večerně gymnázium. Přihlásil se na DAMU, kterou nakonec roku 1984 absolvoval. Už během studií hrál v ochotnických a amatérských scénách.

Současně krátce hostoval a i statoval v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého na Smíchově, v pražském Národním divadle (1981 – 1982) a na pražské studentské scéně DAMU s názvem DISK (1982 – 1983). A v dalších létech byl hercem ve svobodném povolání, jenž hostoval a střídavě hrál na pražských a mimopražských oblastních scénách.

Během své pětadvacetileté herecké dráhy se od absolvování DAMU postupně objevoval v Činoherním klubu, v Divadle v Řeznické, v jihlavském Horáckém divadle, v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, ve Spolku Kašpar, v Divadle Na zábradlí, v Pražské divadelní agentuře, v Městských divadlech pražských (Rokoko), v Cavern clubu, v Hamlet Production, v Divadle Příbram, v Cleopatra musical, v Rubínu a pak v dalších až do roku 2005.

Své herectví dokázal i v různých velkých náročných titulních rolí, hlavně např. Člověk v plášti a Plukovník („Idiot“), Stařec („Kavkazský křídový kruh“), Bartolus („Nebe na zemi“), 2. písař a Clavaroche („Kdo se skrývá za zdí“), Benátský dóže („Othello“) a i Zuniga („Carmen“).

Z dalších her si uveďme „Hrátky s čertem“ (Vysloužilec Martin Kabát), „Koketka stejnojmenného autora“ (Ruzzante), „Svatba“ (Dmitrij Stěpanovič), „Každý musí křičet…!“ (Ferenc Futurista), „Revizor“ (Bob), „Polská krev“ (Senovič), „Hello, Dolly!“ (Rudolf a Soudce), „Macbeth“ (Vrátný), „Ženichové“ (Milinský), „Lakomec“ (Kočí a sluha Jakub), „Višňový sad“ (Účetní Jepichodov), „Čarodějky ze Salemu“ (Thomas Putnam), „Černá komedie“ (Schuppanzigh), „Dalskabáty, hříšná ves“ (Trepifajksl), „Rebelové“ (Otec), „Krysař“ (Starosta), „Hra lidová“ (Jidáš), „Volání za řekou“ (Lawson), „Manon“ (Hostinský), „Vychovatel“ (Wenzeslaus), „Brouci – Evangelium podle Beatles“ (George Harrison), „Marianniny rozmary“ (Vrah), „Případ Muromských“ (Tarelkin), „Kompot“ (Tumorol), „Stará (známá) historie“ (Pandolfo) apod.

Ve filmu začínal jako epizodkář od začátku 80. let. Zdeněk David hrál ve filmech KLUCI Z BRONZU (kuchař vojín Burda), LÁSKA Z PASÁŽE (student), MRAVENCI NESOU SMRT (kuchař), CENA MEDU (příslušník VB), ANTONYHO ŠANCE (muž), ČAS SLUHŮ (bratr Vojta), ŠEPTEJ (Jordi), ze seriálu sestříhaný film ZDIVOČELÁ ZEMĚ (honák), BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA (starší muž), AŤ ŽIJÍ RYTÍŘI (kočovník) atd.

Hrál i ve studentských filmech FAMU (DÁREČEK) a v zahraničních produkcích (např. venkovan v LES MISÉRABLES / BÍDNÍCI). Avšak Davidova epizodkářská filmová práce vždy stála na okraji (podobně jako práce pro televizi) oproti divadlu. Zdeněk David filmoval od roku 1980 až do roku 2009 a působil zde prakticky devětadvacet let až do své předčasné smrti.

Hrál i v televizních inscenacích (TŘINÁCTERY HODINY, HUSARSKÁ ČEST, PERIFERIE, STOPAŘ, PŘEPADENÍ, I VE SMRTI SAMI, FALEŠNÉ OBVINĚNÍ, CESTA BYLA SUCHÁ, MÍSTY MOKRÁ, BANKROTÁŘI, NÁVRAT ZBLOUDILÉHO PASTÝŘE, HYPNÓZA, POKLAD NA SOVÍM HRÁDKU, ŽIL JSEM S CIZINKOU, SVĚDOMÍ DENISY KLÁNOVÉ, SNĚŽNÁ NOC) a též v seriálech (MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, DŮM POSLEDNÍ RADOSTI, DRACULŮV ŠVAGR, ZDIVOČELÁ ZEMĚ, HOTEL HERBICH, ARROWSMITH, ČERNÍ ANDĚLÉ, VYPRÁVĚJ).

Svůj hlas uplatnil i v dabingu a v rozhlase. Zdeněk David zemřel zcela nečekaně a náhle – dobrovolně vlastní rukou 16. března 2009 v Praze ve věku pouhých nedožitých čtyřiapadesáti let. Zemřel uprostřed horečnaté práce. Proto celkem dost velká řada projektů, v nichž hrál, měla premiéru až po jeho sebevraždě.

Pouhých třináct dnů po jeho smrti viděli diváci jeho kreaci Máchy v TV dramatu SVĚDOMÍ DENISY KLÁNOVÉ (2008) Miloše Zábranského, pět měsíců příslušníka StB v seriálu VYPRÁVĚJ (2009), sedm měsíců varhaníka v Cieslarově opět televizním dramatu SNĚŽNÁ NOC (2009) a kočovníka v celovečerním hraném filmu Karla Janáka AŤ ŽIJÍ RYTÍŘI! (2009) a stejnojmenném seriálu.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.