Géza von Radványi

Géza von Radványi

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista, Střihač

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1986

Filmszemle '86

Film - Dokumentární


1982

Történetek a magyar filmről

Film - Dokumentární

Történetek a magyar filmről III. - Radványi Géza

Film - Dokumentární


Režisér

1980

Circus Maximus

Film - Válečný, Drama


1966

Der Kongreß amüsiert sich

Film - Komedie


1965

Chaloupka strýčka Toma

Film - Drama


1961

Das Riesenrad

Film

Und sowas nennt sich Leben

Film - Drama

Es muß nicht immer Kaviar sein

Film - Thriller

Diesmal muß es Kaviar sein

Film - Komedie, Thriller


1960

Ich schwöre und gelobe

Film - Drama


1959

Anděl na zemi

Film - Komedie, Romantický

Douze heures d'horloge

Film - Drama


1958

Lékař od Stalingradu

Film - Válečný, Drama

Děvčata v uniformě

Film - Drama


1957

Das Schloß in Tirol

Film - Komedie


1955

Mädchen ohne Grenzen

Film - Drama

Ingrid - Die Geschichte eines Fotomodells

Film - Komedie


1953

L'Etrange Désir de monsieur Bard

Film - Komedie, Drama


1949

Donne senza nome

Film - Drama


1948

Někde v Evropě

Film - Drama


1942

Inferno giallo

Film

Egy asszony visszanéz

Film - Drama


1941

Európa nem válaszol

Film - Krimi

A beszélő köntös

Film - Dobrodružný, Romantický, Historický


1940

Zárt tárgyalás

Film - Drama


Scenárista

1980

Circus Maximus

Film - Válečný, Drama


1970

Piti Piti Pa

Film - Hudební, Komedie


1959

Anděl na zemi

Film - Komedie, Romantický


1953

L'Etrange Désir de monsieur Bard

Film - Komedie, Drama


1948

Někde v Evropě

Film - Drama


1946

Madách: Egy ember tragédiája

Film - Životopisný


1942

Egy asszony visszanéz

Film - Drama


1941

Európa nem válaszol

Film - Krimi


1940

Sarajevo

Film - Drama

Erdélyi kastély

Film - Drama

Zárt tárgyalás

Film - Drama


Střihač

1948

Někde v Evropě

Film - Drama

Životopis

Německá kinematografie má ve svých archívech klenoty, jako např. MÄDCHEN IN UNIFORM (DĚVČATA V UNIFORMĚ,1958) s Romy Schneiderovou, DER KONGRESS AMÜSIERT SICH (1966) s Lilli Palmer, nebo ONKEL TOMS HÜTTE (CHALOUPKA STRÝČKA TOMA, 1965). Režisérem byl košický rodák Géza von Radványi.

Narodil se do maďarské rodiny jako Géza Grosschmid. Jeho otec byl advokátem a oba své syny podporoval ve studiích. Po jejich ukončení pracoval od roku 1922 jako novinář. (Jeho o sedm let starší bratr, taktéž novinář, si změnil jméno na Sándor Márai a je dnes řazen k nejvýznamnějším evropským spisovatelům.) V letech1926 až 1928 byl akreditován u Společnosti národů v Ženevě, poté pracoval pro místní noviny Völkerbund. Přispíval do kulturních sloupků, psal divadelní a filmové recenze. Po několika jeho kritikách mu bylo nabídnuto, ať si práci scénáristy vyzkouší sám. Tak se dostal k psaní scénářů a přímo „na place" okusil práci asistenta režie.

V roce 1939 se vrátil do Maďarska a natočil zde svůj první film ERDÉLYIKASTÉLY, do kterého obsadil svou tehdejší manželku. Společně s Eugenem Szatmarim napsal scénář k filmu SARAJEVO, dokončený roku 1940. V roce 1941 po uvedení jeho pasifistického filmu EURÓPA NEM VÁLASZOL (EVROPA NEODPOVÍDÁ), mu Strana šípových křížů vyhrožovala, že jej zanesla na své „seznamy", a že se „taktéž dočká". Během války natáčí v Německu DER SCHPRECHENDE MANTEL z roku 1941, a o rok později SO LIEBT NUR EINE FRAU. V roce 1947 vzbudil velkou pozornost jeho film VALAHOL EURÓPÁBAN (NĚKDE V EVROPĚ). Film byl uveden ve více, než padesáti zemích.

Z Gézy von Radványi se stal světově známý a vyhledávaný režisér. Reagoval na skutečnost, že po ukončení války, bylo každé třetí dítě v Maďarsku bez domova, nebo bez rodičů. (V zimě roku 1946 kulminovala v Maďarsku dětská kriminalita. Odhaduje se, že13 % násilných trestných činů bylo spácháno dětmi.) V pozdějším rozhovoru vzpomínal na natáčení, jako období svobody prohlásil: „Mohli jste je vnímat jako anděly, nebo ďábly, podle toho,co jste si vybrali." Film šokoval svou surovostí. Vše začíná po válce jako boj asi dvacetisedmi dětí o přežití.Ale přežije jen smečka s vůdcem. Rodí se dětská mafie ze svými zákony. Vrací se domů, táhnou krajinou a kradou. Z filmu číší zmar a marnost. Slavnou je scéna, kdy děti vykradou špajz s jídlem. Poté se (i desetileté!) opijí a věší svázaného majitele domu.

Později, v roce 1951 dostal režisér nabídku z Japonska, na natočení remake. Film měl mapovat osudy dětí po výbuchu atomové bomby v Hirošimě.K natáčení nedošlo. V roce 1958 natočil remake filmu MÄDCHEN IN UNIFORM (DĚVČATA V UNIFORMĚ,1958) s Romy Schneiderovou. Slavnostní premiéra byla 28. srpna 1958 v dodnes stojícím kině Lichtburg v Essenu. Původní film z roku 1931 byl natočen podle úspěšné divadelní hry RITTER NÉRESTAN, uvedené v Lipsku v roce 1930. V roce 1959 natočil film EIN ENGEL AUF ERDEN (ANDĚL NA ZEMI). Kromě Romy Schneiderové obsadil začínajícího Paula Belmonda do role Michela a do role Augusty stále neznámou Michel Mercierovou (Pro pozdější Angeliku to byl její čtvrtý film).

V roce 1965 režiséroval ONKEL TOMS HÜTTE (CHALOUPKU STRÝČKA TOMA). O pět let později napsal první verzi scénáře k filmu PITI PITI PA. Posledním jeho filmem byl CIRKUS MAXIMUS z roku 1980, odehravající se za války. Když se později po válce dověděl o německých „pochodech smrti" velice jej to šokovalo. Měl osobní zkušenost. Na konci války se dostal do ruského zajetí a absolvoval šestitýdenní pochod na východ pod ruskými bajonety.

Géza von Radványi byl v letech 1930 až 1937 ženatý s Evou Daghoferovou, dcerou herečky Lili Dagoverové. (U dcery došlo k poněmčení příjmení. Matka byla Holanďanka.) V roce 1938 si po rozvodu vzal herečku Marii von Tasnady, Miss Maďarska z roku 1931, vedle které odpočívá na hřbitově Planegg v blízkosti Mnichova.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.