Jim Broadbent


(James Broadbent)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,   

Narodený: 24.5.1949

Miesto Narodenia: Lincoln, Anglie, Velká Británie

Herecká Filmografie:

  1. Dieťa Bridget Jonesovej (2016)  
  2. Orol Eddie (2016)
  3. Legenda o Tarzanovi (2016)  
  4. Brooklyn (2015)  
  5. The Lady in the Van (2015)  
  6. Misia: Prezident (2014)  
  7. Poštár Pat vo filme (2014)  
  8. Paddington (2014)  
  9. Get Santa (2014)    
  10. Closed Circuit (2013)  
  11. Špina (2013)    
  12. Great Train Robbery, The (2013)
  13. Orange British Academy Film Awards 2012, The (2012)
  14. Her Master's Voice (2012)
  15. Atlas mrakov (2012)    
  16. Diplomat, The (2012)
  17. Exile (2011)
  18. Železná lady (2011)  
  19. Harry Potter a Dary smrti - 2. (2011)    
  20. Arthur zachráni Vianoce (2011)  
 

...více

Životopis

Když se podíváme na Jima Broadbenta, vidíme snad pohodového staršího pána, kterého si každý hned dokáže představit v teplých ponožkách a čajem u krbu. Vidíme hodného dědečka, vzorného manžela, příjemného společníka a snad i vtipálka. Ten pán má ale doma za kolekcí hrnečků schovaného Oscara, dvě ceny Bafta a Zlatý Globus.

Jako nejmladší syn nábytkáře a sochařky se narodil v roce 1949 v Lincolnshire v Anglii. Vystudoval Londýnskou akademii muzických a dramatických umění (LAMDA) a ze školy se vrhnul na jeviště. Později pracoval v televizi pro režiséry jako Mike Newell nebo Stephen Frears. Jeho otec, který zemřel už v roce 1971, se kariéry svého syna nedočkal. Kariéry, která vedla po křivolaké cestě malých rolí až ke zlaté sošce.

Člověk musí hodně pátrat v paměti, aby si jej vybavil v Gilliamových ZLODĚJÍCH ČASU či BRAZILU jako konferenciéra a Dr. Jaffeho. Snad ještě víc musíme pátrat v paměti, abychom si vzpomněli na roličky v SUPERMANOVI 4 a HŘE NA PLÁČ. A naopak, kolik lidí vidělo filmy jako LIFE IS SWEET, WORK! nebo NONA, ve kterých hrál hlavní role ? Broadbent zkrátka nebyl znám široké veřejnosti, i když špatné role neměl. Zahrál si ve filmech předních britských režisérů, i režisérů amerických. Bránu do pomyslného světa hvězd mu však otevřel až muzikál MOULIN ROUGE!.

Harold Zidler, majitel neblaze proslulého stavení, kterého Broadbent obdařil charakterem, vtipem a nadsázkou, která přesně seděla do Luhrmanova filmu. Odzpíval v něm jedny z nejchytlavějších písniček včetně Like a Virgin a dostal jeho první cenu Bafta. Režisér Richard Eyre si jej vybral do menšího filmu IRIS, kde mu byla určena role starého Johna Bayleyho, jemuž umírá manželka. Přesná dávku citu, lásky a smutku v očích mu vynesla Oscara i Zlatý Globus najednou. Jimu Broadbentovi se splnil sen.

Od té doby jej občas vidíme v komerčnějších záležitostech, jako například v roli tatínka Bridget Jonesové nebo jako profesora Kirka v Letopisech Narnie. Dostal se dokonce na práh světové komerce jako Horác Slughorn v šestém HARRY POTTEROVI a rolí dalšího profesora v nejnovějším INDIANA JONESOVI ! Ovšem na svoje malé britské filmy rozhodně nijak nezanevřel a milerád si zopakuje hraní s Colinem Firthem, Billem Nighym, Helen Mirrenovou a třeba v televizním dramatu Longford, za které opět sklízí ovace kritiků. Jim Boadbent už se zkrátka neztratí.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.