Julee Cruise

Julee Cruise

Osobnostcsfd.cz

Herečka

1. prosince, 1956, Creston, Iowa, USA

9. června, 2022, Pittsfield, Massachusetts, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2015

The Music of David Lynch Benefit Concert

Film - Dokumentární, Hudební


2007

Secrets from Another Place: Creating Twin Peaks

Film - Dokumentární


1992

Twin Peaks: ohni se mnou pojď

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller, Drama


1990

Městečko Twin Peaks

Seriál - Mysteriózní, Drama

Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted

Film - Experimentální, Hudební, Drama


1983

Red Shoes, The

Film - Rodinný, Drama, Fantasy

The Wind in the Willows

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy


1982

Puss in Boots

Film - Komedie, Muzikál, Drama


1981

Alice in Wonderland

Film - Fantasy

L. Frank Baum's The Marvelous Land of Oz

Film - Komedie, Muzikál, Fantasy

Životopis

Americká zpěvačka i příležitostná herečka, která vyniká distingovaným lehkým hlasem Julee Cruise se narodila 1. prosince 1956 v Crestonu v Iowě. Studovala hru na lesní roh na Drake University a účinkovala jako herečka a zpěvačka v Minneapolis. Později se přestěhovala do New Yorku, kde ztvárnila roli Janis Joplin v jedné revue. Zde také pracovala jako hledačka talentů pro skladatele Angela Badalamentiho.

V roce 1985 Angelo Badalamenti komponuje muziku pro film Davida Lynche MODRÝ SAMET a pracuje jako vokální coach pro hvězdu filmu Isabellu Rossellini. Oba tvůrci měli v úmyslu použít do klíčové scény sklabu Song of the siren, kterou složil Tim Buckley. Zakoupení práv na použítí skladby však bylo pro tvůrce velice drahé, tak přišli s nápadem, že Angelo Badalamenti složí popovou skladbu v podobném duchu s textem Davida Lynche. Pro tuto skladbu však pořebovali zpěvačku se specifickým oblíbeným éterickým hlasem. Badalamenti doporučil Julee Cruise. Výsledkem této spolupráce byla skladba Mysteries of Love, která zazní v uzavřené scéně ve filmu. Julee Cruise navázala dlouhodobou spolupráci s oběma tvůrci, a to jak na sólových albech Julee Crusie, tak na písních pro soundtracky filmů Davida Lynche.

Pozitivní ohlas skladby Mysteries of Love vedl k natočení prvního alba Floating into the night. Na mnoha písních se na tomto albu podíleli Angelo Badalamenti a David Lynch. Album se stalo populárním u muzikantů, jako jsou třeba: Tim Booth nebo Moby, který chtěl zpěvačce nabídnout spolupráci na tracku Drown disco, který se nakonec nerealizoval.

Další signifikatní projekt, na němž se Julee podílela, byl sountrack pro Lynchův TWIN PEAKS, kde kompletně originální hudbu zkomponoval Angelo Badalamenti. Sklaba Falling se stala hlavní znělkou celého seriálu a byla oceněna cenou Grammy za nejlepší popovou instrumentální píseň. Celý soundtrack, na kterém Julee Cruise hostovala jako vokalistka ve skladbách Into the Night, The Nightingale a ve vokální verzi Falling, se stal nejprodávanějším filmovým soundtrackem všech dob. V samotném filmu i seriálu Twin peaks si Julee zahrála postavu tajemné zpěvačky.

Julee Cruise natočila také opět, společně s Davidem Lynchem a Angelem Badalamentim, coververzi písně Elvise Presleyho, nazvané Summer Kisses, Winter Tears, která byla použita na soundtrack snímku AŽ NA KONEC SVĚTA režiséra Wima Wenderse. V roce 1993 vydává své druhé album The Voice of Love, které i přes kontroverzní přijetí kritikou, přineslo hodně písní, jež byly fanoušky považovány za nejlepší, co Cruise nazpívala.

Její hudební tvorba byla vždy spjata s filmovou tvorbou Davida Lynche a texty v převážné většině reflektují děj jeho filmů. V roce 2002 však vydává nové, dlouho připravované album, které zároveň bylo prvním LP, jež neprodukovali Lynch s Badalamentim ani nekomponovali žádné písně. Texty si napsala sama Julee Cruise a producentsky hostovali Rick Storm a Mocean Worker.

Za svou kariéru vydala celkem tři alba. Čtvrté by mělo vyjít v roce 2009. Účinkuje a zpívá také v divalde Off Brodway, hostuje na různých LP jiných muzikantů. Objevila se i v několika filmech, zejména právě v počinech Davida Lynche: MĚSTEČKO TWIN PEAKS(1990), TWIN PEAKS (1992) a muzikálu INDUSTRIAL SYMPHONY (1990), kde ztvárňuje postavu zpěvačky, která provází celým snímkem.

Vladimír "Endyis" Endler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.