Pauline Moran

Pauline Moran

Osobnostcsfd.cz

Herečka

26. srpna, 1947, Blackpool, Lancashire, England, Velká Británie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2014

Králova zahradnice

Film - Komedie, Drama, Romantický


2003

Byron

Film - Životopisný, Drama, Romantický


1989

Agatha Christie's Poirot

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Žena v černém

Film - Horor, Krimi, Mysteriózní


1984

The Prisoner of Zenda

Seriál - Dobrodružný


1983

Cleopatras, The

Seriál


1981

Good Soldier, The

Film - Drama, Romantický

Trespasser, The

Film


1977

Nicholas Nickleby

Seriál - Drama

Three Weeks

Film - Romantický


1975

Five-Minute Films

Film - Krátkometrážní

Životopis

Pauline Moran se narodila v přímořském městečku Blackpoolu, které bylo povýšeno na město (hrabství Lancashire, severozápadní pobřeží Anglie). Už jako dítě snila o kariéře elegantní a známé herečky a svého snu se rozhodla držet. Ambice a temperament patrně zdědila po svých irských předcích. Studovala na různých školách, mj. na „Royal Academy of Dramatic Arts“ a „National Youth Theatre“. Na jevišti Pauline debutovala jako Cordelia v shakespearově hře Král Lear. Ve své zemi se stala uznávanou divadelní herečkou.

Sama herečka tvrdí, že je pro ni prioritou účinkování v divadle, ale i před kamerou si dokáže hravě poradit. Obzvláště televize se pro ni stala vhodným útočištěm. Objevila se například v romantickém televizním snímku THREE WEEKS (1977) nebo po boku Alana Batese ( 2003) v THE TRESPASSER (1981). Účinkovala v seriálu THE CLEOPATRAS (1983) a do širokého povědomí se zapsala díky roli sekretářky Felicity Lemonové v televizních filmech a seriálu HERCULE POIROT (1989), zfilmovaných podle detektivních románů a povídek celosvětově proslulé spisovatelky Agathy Christie.

Se slečnou Lemonovou se můžeme setkat v šesti povídkách a čtyřech románech Agathy Christie. Vůbec poprvé se objevila v roce 1934 ve dvou příbězích Parkera Pyna, a to jako jeho sekretářka. O pět let později, v povídce A co tvoje zahrádka?, se však stala zaměstnankyní belgického detektiva Hercula Poirota, v jehož službách už zůstala. Felicity Lemonovou, ztělesnění pořádku, pečlivosti a svědomitosti, ztvárnila Pauline Moran se zalíbením a grácií. Sama autorka Agatha Christie slečnu Lemonovou charakterizovala: „Jejím opravdovým smyslem života bylo zdokonalit svůj systém kartotéky tak, aby všechny ostatní systémy upadly v zapomnění“

O herečce se také ví, že od roku 1965 do roku 1970 hrála na bassovou kytaru jako členka dívčí skupiny „She Trinity“, nazvané francouzských publikem také jako „British Maid“. Dnes se herečka ve volném čase s oblibou věnuje navrhováním a výrobě oděvů. Od roku 1987 je profesionální astroložkou. Vydala i soubor astrologických knížek „Astrum Reports“, které jsou určeny pro všechny věkové kategorie. I nadále se však s radostí věnuje divadlu a příležitostně i filmu a televizi.

Ondra "Agatha" Dvořák

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.